ŽIVOPISAN GRAD

BILI SMO U PALERMU: Za razliku od naših tržnica, na Siciliji povrće i voće ne možete birati sami!

Ako vas ne privlače restorani, ručak kupite na tržnici gdje možete pronaći sve, od pečene ricotte sa začinima do prženih ribica i lignji koje će vas pošteno zasititi

Želite li doista doživjeti gradove u Italiji, a pogotovo na Siciliji, morate pronaći vremena za istraživanje njihovih tržnica. U Palermu ih je nekoliko, a sve obilježavaju živopisna vreva, galama i prepuni štandovi čudesa. Bezbroj mirisnih rajčica, slatke breskve različitih oblika, gomila začina, svježa riba i školjke, glasno dovikivanje, cjenkanje i smijeh.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U Palermu su tržnice Ballarò i Vuccheria obavezne stanice u obilasku grada, čak i ako ste samo u prolazu jer tamo za malo novca možete nabaviti izvrsne namirnice za brzu salatu ili složiti bogatu platu koju ćete podijeliti s prijateljima uz čašu vina. Prilikom kupnje, važno je da ste odlučni i nepopustljivi, uz osmijeh, naravno. Za razliku od naših tržnica, na Siciliji povrće i voće ne možete birati sami, u što smo se uvjerile već u prvom pokušaju kupovine rajčica. Naš brkati prodavač oštro je reagirao čim smo primile mesnatu corleone rajčicu u ruke. Iznenađeno smo gledale kako sam bira rajčice i stavlja ih u vrećicu, da bismo na povratku otkrile da su nekima od njih prošli najbolji dani.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zato je naš drugi pokušaj kupovine započeo raspravom o tome smijemo li u moru crvenih rajčica same birati, na što je mlađi, ali jednako odlučni prodavač uzvratio da se to možda radi u supermarketima, ali ne i na sicilijanskoj tržnici. Na komentar da smo se već jednom opekle, otrgnuo je nekoliko zrelih piccadilly rajčica i dao nam da se uvjerimo da se kod njega prodaju samo najbolji plodovi. I bio je u pravu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dok istražujete Palermo, nemojte zaboraviti skrenuti u sporedne ulice i kušati što više okusa slasnog gelata koji je na većini mjesta izvanredan, a cannoli su još jedna neizostavna slastica kojom se morate počastiti. Zađete li u koji dućan, obratite pozornost na proizvode organizacije Libera Terra. Naime, ona okuplja zadruge koje obrađuju zemlju konfisciranu od mafijaških šefova te tako potiču poljoprivredu i gospodarstvo otoka. Iako se na njihovim nekadašnjim posjedima najviše uzgajaju pšenica, vinova loza i voće, možete pronaći i njihov sir i med.

Često ćete u tim dućanima, ali i u brojnim lokalima i restoranima primijetiti natpis "Addiopizzo". Riječ je o još jednom načinu borbe protiv mafije, jer natpisom ta mjesta poručuju da odbijaju mafiji plaćati reket i tako podržavati njezinu strahovladu. Utjecaj same mafije na život kao turistkinje nismo osjetile, ali stvarni život ipak je drukčiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 22:19