ZANIMLJIV DOGAĐAJ

BOŽIĆNA POSLASTICA: Premijera majstora maceracije danas u Bistaču!

 Boris Kovacev
Majstori maceracije na primijeri ovoga petka, 15. prosinca su Dario Prinčič, Paolo Vodopivec, Aci Urbajs, Martin Krapež i Andrej Cep sa svojom glasovitom etiketom Gordia. Degustacija fantastičnih vina koje će predstaviti njihovi autori započet će u 13 sati i trajati sve do 18 sati. Za ovu prigodu osmišljeno je niz malih delikatesa,  zalogaja koji će skladno pratiti sadržaje čaša.

Hrvatsko narodno kazalište na svom repertoaru ima potpuno nove sadržaje koji u njegovoj dugoj povijesti nikada nisu bili uprizoreni. Radi se o dugo i pomno pripremanom projektu kojemu je za cilj bilo povezati užitke umjetnosti sa slastima nepca. U tu je svrhu bilo nužno obnoviti prostor na razini pod zemljom čije je središte zauzimao masivni markantni šank. Vraćen je sjaj gotovo zaboravljenom dijelu impozantne zgrade, stvoreni su preduvjeti za novi iskorak. To je okruženje kao stvoreno za zamisao o kojoj je riječ: klub u kojemu će se štovatelji teatra družiti s izvođačima uz vrhunske gastronomske sadržaje.

Premijera je najavljena za ovaj vikend, petak i subotu. Druženje s majstorima maceracije pomalo je kriptičan radni naziv ovog događanja kojeg valja dijelom pojasniti, ali tako da se ostavi prostor za iznenađenja.

Postupkom produžene maceracije veliki vinari iz probranih boba grožđa crpe neočekivane divote kojima oduševljavaju vinoljupce od formata. U tim potragama za esencijama, vina, za “vinskom dušom” razvio se trend koji je nekako usput “pokupio” naziv “orange wine”, narančasta vina.

Iza te pomalo bizarne etikete krije se potpuna poklonstvo prirodi. Potraga za zaboravljenim i podcijenjenim sortama, posvećenost vinogradu, odmak od kemije, beskrajna strpljivost u podrumu, to su odlike koje su krajem prošloga stoljeća i sve više početkom ovoga ujedinile sada već više generacija strastvenih i beskompromisnih vinara.

Closeup low angle view of group of unrecognizable people toasting with wine. This toast came after serious wine tasting and scrutiny, uploaded soon.
Getty Images/iStockphoto

No, začudo ovaj se trend nije iz Francuske širio njoj susjednim zemljama i potom svijetom. Nastao je u srcu Srednje Europe s graničnih područja Slovenije i Italije, a plemeniti je virus brzo zarazio i hrvatske vinare. Zagreb je bio destinacija koju su vinski znalci prepoznali upravo po opsjednutosti kojima su poneki vinski trgovci i ugostitelji slijedili i podupirali ove majstore maceracije. Vina majstora maceracije imaju tu opsesivnu moć koja povezuje njezine sljedbenike.

Vinski promotor Mladen Šogorić potpuno se posvetio ovakvim vinima. Godinama ih je uporno predstavljao na zagrebačkoj i hrvatskoj vinskoj sceni. Nekoliko prezentacija u obiteljskom restoranu Tač stvorilo je malu sljedbu poklonika. Među ugostiteljima prvi koji je podlegao čarima ovih osobitih vina bio je upravo Tihomoir Miletić.

Zagreb, 290317.
Novopostavljena terasa kafica bisTAC ispred zgrade HNK.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev

Tako je nastao BisTač, kazališni bistro koji poziva na bis u novi klub. Majstori maceracije na premijeri ovoga petka, 15. prosinca su Dario Prinčič, Paolo Vodopivec, Aci Urbajs, Martin Krapež i Andrej Cep sa svojom glasovitom etiketom Gordia. Degustacija fantastičnih vina koje će predstaviti njihovi autori započet će u 13 sati i trajati sve do 18 sati. Za ovu prigodu osmišljeno je niz malih delikatesa, zalogaja koji će skladno pratiti sadržaje čaša.

Zagrebačka adventska priča već se godinama obasipa komplimentima. Sadržaji u i oko zgrade HNK novi su iskorak koji privlači goste s osobitim gastronomskim potrebama i prohtjevima. Majstori maceracije u njihovoj su službi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:49