OSOBA MJESECA

BRANKO OGNJENOVIĆ: Poznati kuhar velikoga srca

 Berislava Picek / CROPIX
Branko Ognjenović je nakon smrti sina osnovao udrugu koja prikuplja sredstva za UZV srca svoj djeci kojoj je to potrebno

Branko Ognjenović jedan je od naših najpoznatijih kuhara, osoba koja je velik dio profesionalnog života posvetila edukaciji mladih, pomažući im da razviju i usavrše svoje kulinarske vještine i talente. Branko je odličan chef, ali i odličan predavač, no, najvažnije od svega, Branko je divan čovjek, a to će potvrditi svatko tko ga je upoznao.

Zagreb, 240211.
Kuhar Branko Ognjenovic snimljen povodom otvorenja svoje Gastro akademije u Zagrebu.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / CROPIX

Uza sve obaveze, svakodnevna kuhanja, održavanje radionica i konstantan rad s mladim kolegama, on sa svojim timom pomaže i bolesnoj djeci. Naime, 2014. osnovao je udrugu "Renato - kuhari bez granica" koja nosi ime njegova pokojnog sina, a cilj joj je prikupljanje sredstava za ultrazvuk srca svoj djeci, pogotovo onoj slabijeg imovinskog stanja.

"Moj sin Renato umro je od puknuća srčane aorte. U bolnici sam dobio informaciju da je imao urođenu srčanu manu. Bio je sportaš, živio je uredno, hranio se po tablicama, nije pušio, nije pio, bio je oličenje doktorskog formata zdravog načina života. Kada je preminuo, na njegovu grobu sam obećao da ću učiniti nešto da se ovakve tragedije ne dogode drugima" - napisao je Branko u tekstu objavljenom na službenoj stranici udruge.

Od osnivanja ove neprofitne organizacije koja okuplja chefove iz cijelog svijeta njezin je cilj jedan jedini - pomoći onima kojima je najpotrebnije. Udruga čini sve kako bi unaprijedila kvalitetu zdravlja i života kroz razne kuharske radionice, a na nekima od njih podučava kuhati djecu predškolske i školske dobi, djecu s posebnim potrebama i roditelje djece s urođenim srčanim manama. Valja naglasiti da je cilj udruge promoviranje kuharske struke te prikupljanje sredstava za UZV preglede srca sportaša i osoba s povećanim rizikom od nagle srčane smrti kako bi se na vrijeme otkrile srčane mane i započelo s liječenjem. Dakle, sav trošak UZV pregleda srca djece snosi Udruga, a pregled se obavlja u roku dan-dva, što nije slučaj u uobičajenoj zdravstvenoj proceduri.

Zagreb, 240211.
Kuhar Branko Ognjenovic snimljen povodom otvorenja svoje Gastro akademije u Zagrebu.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / CROPIX

Od početka ove godine obavljeno je 54 UZV srca, 28 kardioloških pregleda i 131 EKG očitanja, među kojima je deset slučajeva koji trebaju daljnje liječenje. Udruga sudjeluje na brojnim gastronomskim događanjima pa je tako prošli vikend bila i na manifestaciji "Kaj su jeli naši stari" u Vrbovcu, a do kraja godine organizirali su nekoliko evenata na kojima će naglasak biti na promociji zdravog načina života. A sve ono što ovaj vrijedan tim radi može se provjeriti na njihovoj web stranici. Članovi Udruge su i poznati kuhari Hrvoje Zirojević, David Skoko, Marijo Čepek, Priska Thuring, Dragica Lukin, Stevo Karapandža, Johann Lafer i slastičarka Petra Jelenić.

Oni, Branko i svi ljudi koji rade za dobrobit drugih zaslužuju veliku podršku, a najveću, pak, oni čija srca trebaju pomoć. Naime, spasimo li jedno dijete, puno smo učinili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 00:47