VELIKO ISTRAŽIVANJE

Brojni restorateri neće otvoriti, vremenska prognoza je nepovoljna, promet s terasa je nedovoljan

 Matija Djanjesic/Cropix/Cropix
Kontaktirali smo nekoliko restorana diljem zemlje hoće li otvoriti svoje objekte i koliko je samo otvorenje profitabilno

Od 1. ožujka na snagu stupa odluka o blagom popuštanju mjera što za sektor ugostiteljstva podrazumijeva omogućen rad na terasama kafića i restorana kako je i objavljeno u petak, 26. veljače na sjednici Nacionalnog Stožera. Kao što je već poznato radno vrijeme može biti od 6 do 22 sata, a iako je početno rečeno kako glazba u lokalu neće biti dozvoljena vrlo je izgledno da ta odluka bude promijenjena. Naime, Udruga glazbenika i ugostitelja dobili su neslužbene informacije da će se glazba ipak moći puštati pod uvijetom da ona nije preglasna.

Ipak, još uvijek nije u potpunosti jasno kako će se i u kojim iznosima isplaćivati naknade za očuvanje radnih mjesta, te je među poduzetnicima je zavladao očaj, a posebno u turističkom sektoru u kojem najavljuju otpuštanja s prvim danom ožujka kako prenosi Jutarnji list. Prema riječima predsjednika Hrvatske udruge turizma, Veljka Ostojića, udruga već ima najave manjih hotelijera kako s danom prestanka važenja mjera, a to je 1. ožujka, planiraju otpustiti dio zaposlenih.

- Riječ je o manjim hotelima, do maksimalno 20 zaposlenih, koji nisu obvezni izrađivati planove zbrinjavanja, a koji najavljuju da dio ljudi planiraju poslati na Zavod za zapošljavanje - rekao je Ostojić nakon sjednice Vlade.

Zdravko Karina iz Nacionalne udruge ugostitelja potvrdio je kako su dobili najavu produljenja mjera, no ne i detalje. Nejasno je, na primjer, kakvu će vrstu pomoći dobivati objekti bez terasa koji neće moći raditi.

Kontaktirali smo nekoliko ugostiteljskih objekata diljem zemlje hoće li otvoriti svoje objekte i koliko je zapravo profitabilno otvoriti u prvim danima ožujka dok su vremenske prilike vrlo promjenjive. Svi ispitani ugostitelji spadaju u kategoriju restoratera i vrlo su oprezni kad je riječ o otvaranju svojih objekata. Generalno je mišljenje kako će ljudi podržati svojim dolaskom rad kafića, no promjenjiva vremenska prognoza i niske temperature u večernji satima u ožujku ne idu na ruku restoraterima koji apeliraju na što skorije omogućavanje rada u punom kapacitetu (unutarnji i vanjski dio restorana). Nekolicina je također istaknula i nemogućnost dodatnih ulaganja, primjerice u vanjske grijalice koje bi omogućile rad na terasi i ugodno blagovanje u restoranu. Radi se o trošku od 50-ak tisuća kuna koje je u ovom trenutku doista nemoguće izdvojiti uz sva davanja državi, redovito isplaćivanje dobavljačima te plaća radnicima. Također, postoji bojazan da promet od gostiju na terasi nije dostatan da namiri troškove cjelokupnog pogona restorana. Teško je za vjerovati da će terasa restorana svakim danom biti popunjena u punom kapacitetu i nadomjestiti još uvijek onemogućen rad u unutrašnjem prostoru.

„Unatoč tome što naša terasa može zaprmiti mali broj ljudi, vodim se mišlju „bolje išta nego ništa". Mi ćemo otvoriti i restoran i pizzeriju (Bokeria Kitchen & Bar te Bokamorra Pizzaurant & Cocktails). Od početka pandemije koristili smo svaku priliku za rad kad god je zakon to dopuštao. I sada smo otvoreni za dostavu i trudimo se na sve načine ostati zaposleni. Nova mjera koja dopušta rad na terasi daje nam novu nadu. Iskreno se nadam da ćemo biti motiviraniji za daljnji rad i možda je to ono najvrjednije. Optimizam. Nadam se i da e procjepljivanje stanovništva ubrzati povratak na rad u punom obimu“ izjavio je Luka Bokavšek iz splitskog restorana Bokeria i pizzerije Bokamorra.

Njegov optimizam dijeli i glavni chef splitske Kadene, Braco Sanjin:

„Mi ćemo otvoriti. Imamo prekrasnu terasu koja uz nove epidemiološke mjere može zaprimiti između 30 i 40 ljudi. Krećemo sa starim menijem, a početkom lipnja predstavit ćemo svoj novi meni na kojem već radimo neko vrijeme“ izjavio je. Podsjetimo kako je Kadena jedan od najdugovječnijih restorana što u velikoj mjeri može zahvaliti upravo majstorstvu Brace Sanjina. Spomenuti men sadrži neka od Sanjinovih kultnih jela, kao što su ravioli punjeni kozicama i mladom kapulicom na kremi od mrkve te pšenica s dimljenim plodovima mora za koju je ustupio i recept čitateljima Dobre hrane. Karta nije odveć ekstenzivna, ali svakako treba istaknuti tartar od bifteka i hladni morski pjat gdje dominiraju carpaccio od dimljene sabljarke i tune te nezaobilaznu juhu od goveđeg repa. Bracin crni rižot oplemenjen je sipin, deserti su autorski, ali “iz dišpeta” nije izbacio palačinke.

Podsjetimo kako razmak među gostima koji nisu iz istog kućanstva mora biti, stolovi i stolci moraju biti tako da je minimalni 1,5 metra razmaka među stolcima, a stolovi trebaju biti na 3 metra. Izračunava se najveći broj korisnika koji istovremeno mogu biti na terasi, a taj broj treba biti vidljiv svima. Naglasak je na razmaku kako se ne bi na terasama skupljali ljudi u grupama. Također, treba biti dostupno dezinfekcijsko sredstvo,a u zatvoreni prostor smije se isključivo radi korištenja toaleta uz pritom obavezno nošenje maske.

Razgovarali smo i s Nikolom Božićem, vlasnikom restorana Đurina Hiža iz Varaždinskih Toplica.

„Budući da Đurina hiža radi od srijede tad ćemo i otvoriti iako ne očekujem veliki promet jer je ljudima još prehladno sjediti na terasi. Ipak, nekako vjerujem da će gosti doći i podržati nas svojim dolaskom“ rekao nam je Nikola Božić.

Mošćenička Zijavica također neće otvoriti u ponedjeljak već planiraju otvorenje u prvom ožujskom vikendu, ali će još pričekati na razvoj situacije glede novih mjera. Brojni riječki restorani neće otvoriti svoja vrata zbog promjenjivih vremenskih prilika te smatraju kako otvorenje u ovom trenutku nije isplativo. Njihovo mišljenje dijele i zagrebački restorateri.

„Na žalost u ponedjeljak nećemo otvoriti terase restorana Mano niti Mano2. Do nove prostrane terase restorana Mano 2 koju smo ove godine otvorili mora se proći kroz cijeli restoran što nije dozvoljeno ovim mjerama dok nam je druga terasa na sjevernoj strani i s obzirom na vremenske uvijete i zahlađenje narednih dana znamo da našim gostima ne bi bilo ugodno sjediti i blagovati na tim temperaturama. Slična situacija je i za restoran Mano tako da smo prisiljeni pričekati otvaranje unutrašnjeg prostora. Nadamo se tome što prije jer ovakva situacija iscrpljuje ugostitelje do krajnjih granica“ rekli su nam iz zagrebačkih restorana Mano i Mano 2.

Zagrebački restorani El Toro u Šubićevoj i El Toro burger & ribs u Petrinjskoj ipak će krenuti s poslovanjem:

„Iako ne očekujemo prevelik posao jer nije dovoljno toplo za večere na terasama otvorit ćemo oba lokala. Nadamo se što hitnijem otvorenju u punom kapacitetu jer ovakvo poslovanje nije isplativo i radujemo se što bržem vraćanju u punoj snazi. Chef Mario Mihelj i njegov tim je u vrijeme lockdowna osmislio nova jela i nadamo se da ćemo ga uskoro moći i prezentirati našim gostima“ izjavili su.

Najveći lanac burgera u Hrvatskoj, Submarine Burger, otvorit će terase svojih lokala, dok će zagrebački Ficlek otvoriti u utorak 2.3 s nekoliko promotivnih akcija povodom prvog rođendana popularne gostionice.

„Ficlek otvaramo u utorak 2.3. što je simboličan datum koji je ujedno i Ficlekov prvi rođendan. Povodom te prigode, svim gostima ćemo na račun kuće točiti naše kućno vino u obliku gemišta, špricera i škropeca. Također ćemo na glavna jela staviti popust od 23% te pozivamo sve goste da nam se pridruže na našoj sunčanoj terasi“ izjavio je Borna Janeš vlasnik gostionice Ficlek i bistroa Pod zidom te nastavio: „Što se tiče bistroa Pod zidom, zbog niskih večernjih temepratura i promjenjive vremenske prognoze u ožujku, odlučili smo još malo pričekati i vidjeti razvoj situacije s epidemiološkim mjerama. Iskreno se nadamo što skorijem popuštanju mjera jer nam je nemoguće ponuditi cjelokupno iskustvo koje nadilazi samo služenje hrane. Ne mirujemo i radimo na novim jelima i na novoj vinskoj karti“ zaključio je Janeš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 18:44