SAMO PAPAR I SIR

CACIO E PEPE: Tjestenina koju su proslavili stari Rimljani, a mi bismo ju svakako trebali češće pripremati!

 Getty Images/iStockphoto
Tri sastojka koja tvore ukusnu tjesteninu.

Pecorino, svježi papar i tjestenina je sve što vam je potrebno za izradu tjestenine Cacio e Pepe. Proslavili su je stari Rimljani, a mi bismo ju svakako mogli češće pripremati. Nadamo se da nakon ovog članka i hoćete.

Povijest

Sirevi, baš kao i Italija, imaju bogatu povijest. Tako i Pecorino, sir koji se koristi za izradu tjestenine Cacio e Pepe. Cacio je inače naziv za Pecorino na romanskom dijalektu, a radi se o ovčjem siru koji se stoljećima izrađuje na mediteranskoj obali, u Sjevernoj Africi i Maloj Aziji. Postoje dokazi da se Pecorino konzumirao čak 3 000 godina prije Krista. Umjetnost proizvodnje ovog sira potječe još iz vremena starih Grka, a Rimljani su ga popularizirali u potpunosti.

An appetising selection of continental cheeses on sale at Borough Market in London, UK. Horizontal colour image.
Getty Images/iStockphoto

Drugi sastojak, papar, su koristili Egipćani, a prije 2 500 godina se proširio u Grčku i Rimsko Carstvo. U to vrijeme se radilo o začinu koji je bio prilično skup i značajan te se vrlo često koristio u razmjeni.

Black peppercorns in a white bowl and scattered on a wooden surface.
Getty Images/iStockphoto

Treći sastojak, neizbježna tjestenina, vuče korijene od prije 4 000 godina kada su posluženi prvi rižini rezanci u Kini. U to vrijeme, Kinezi nisu uzgajali žitarice koje su uzgajali Europljani. Ali ubrzo nakon doba Etruščana, Rimljani, Grci i Arapi su počeli proizvoditi tjesteninu kakvu danas poznajemo. Recept za Cacio e Pepe je usavršen prije dosta vremena, a bio je zaštitno jelo pastira koji su puno vremena provodili na putu čuvajući ovce. Pastiri su tako u svojim torbama nosili komad zrelog Pecorina, suhu tjesteninu i papar. Svi navedeni sastojci i komad domaće masti činili su savršen obrok pastira.

Dobar recept iz više razloga

Pecorino je sir koji se prilično teško kvari, tako da je bio idealan za duga putovanja. Papar je začin koji podiže tjelesnu temperaturu nakon konzumacije što je bilo savršeno za vrijeme hladnih noći. Tjestenina je pastire opskrbljavala s dovoljno ugljikohidrata i kalorija kako bi mogli izdržati fizički napor.

Cacio e Pepe - spaghetti with cheese and pepper
Getty Images/iStockphoto

Izvorni recept

Izvorni recept uključuje špagete broj 5 (sustav numeriranja tjestenine koji označava debljinu tjestenine), svježe mljeveni crni papar i Pecorino Romano DOP, koji se radi od ovaca koje pasu na području regija Sardegna, Lazio i dijela Toskane.

Trebat će vam:

320 g špageta
125 g Pecorina Romana DOP
4 žličice svježe mljevenog crnog papra
5 žličica soli

Cacio e Pepe - spaghetti with cheese and pepper
Getty Images/iStockphoto

Priprema:

Stavite kuhati vodu za tjesteninu sa soli. Pecorino naribajte na najsitniji dio ribeža jer sir mora biti što sitnije riban. Pomiješajte naribani Pecorino i papar. Kad voda proključa, stavite tjesteninu. Kuhajte ju dok ne postane al dente. Tajna ovog jela je kremasti umak, a ovako ćete ga pripremiti: papar i sir stavite u veliku posudu, dovoljno veliku da u nju možete dodati svu tjesteninu. Kad je tjestenina kuhana, dodajte jednu zaimaču vode od kuhanja tjestenine u sir i papar kako biste dobili kremasti umak. Tjesteninu ocijedite i dodajte ju papru i siru te sve dobro promiješajte. Poslužite s još ribanog Pecorina i papra. Pojedite brzo, prije nego umak postane prečvrst!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 19:09