DOBRI RESTORANI 2019.

CHEF GODINE: Donosimo popis dvanaestorice koji imaju najviše izgleda zasjesti na tron!

 Getty Images/iStockphoto
Dvanaestorica veličanstvenih čije su kuharske vještine i inovativnost neupitni

Laureati ovogodišnjeg izbora Dobrih restorana proglasit će se večeras na terasi Oleander zagrebačkog hotela Esplanade. Na svečanoj dodjeli priznanja najboljim restoranima najiščekivaniji je izbor chefa godine, koji se održava šesti put. Dosadašnje izbore obilježio je Rudolf Štefan iz šibenskog Pelegrinija, koji je čak tri puta bio proglašen chefom godine i time zaslužio mjesto u svojevrsnom kuharskom Hall of Fame. Donosimo popis dvanaestorice veličanstvenih, čije su kuharske vještine i inovativnost neupitni te imaju najviše izgleda zasjesti na njegov tron.

MARKO GAJSKI

Fokusiran, autoritativan, posvećen i maštovit. Marko Gajski iz godine u godinu podiže ljestvicu standarda u svojoj korčulanskoj oazi Lešić Dimitri.

Maja Danica Pečanić

Svojevremeno je napravio interpretaciju komiške pogače, a sam recept je razvijao čak tri godine, što je, naravno, samo jedan od specijaliteta koji izlaze iz njegove kuhinje. Ipak, ništa od toga ne bi bilo moguće bez njegovog tima i njegove desne ruke, talentiranog sous chefa Marija Jurjevića.

HRVOJE KROFLIN

Hrvoje Kroflin ušao je u Mano 2005., a danas kažu da se ondje jede bolje nego ikad. Kuhati je počeo sa samo 16 godina, a uzore je pronalazio u velikanima poput Ferrana Adrije i Alaina Ducassea, primjenjujući znanja na domaćim namirnicama te zagrebačkim i zagorskim klasicima, što ne čudi budući da mu je majka s Plešivice, a otac iz Zagorja.

Mario Kučera

Na pitanje o svojoj viziji gastronomije promišljeno odgovara: “Namirnica je broj jedan, zatim tim koji treba funkcionirati kao vojska, ali vojska koja ima sposobnost u sebi pronaći dječačku razigranost i kreativnost, i međuljudski odnosi u tom istom kolektivu”.

MATIJA BREGEŠ

Ovaj mladić postao je sinonimom kulinarskih ekspertiza koje se služe u Boškincu. Načitan, vrijedan i nadasve talentiran, Bregeš vrlo suvereno prikazuje otočku autohtonu kuhinju u nekom drugom svijetlu, u kakvom je još nismo navikli vidjeti.

Maja Danica Pečanić

Isključivo radi s namirnicama malih lokalnih proizvođača, što je izuzetno zahtjevno s obzirom na to da djeluje na otoku. Ovu zimu proveo je na stažu u Geraniumu, gdje je dodatno ispeglao svoju tehniku.

ANA GRGIĆ

Malo tko može poslužiti tisuću tanjura u jednoj večeri, vladati hotelskom kuhinjom iz koje svaki tanjur jednako izgleda u podne i u ponoć kao što to može Ana Grgić.

Gotovo dvadeset godina u kuhinji najljepšeg zagrebačkog hotela, Ana je stjecala znanja i iskustvo uz Ivicu Štrumla, Marca Fontanellea, Jeffreyja Vellu, ali i u kuhinjama svjetskih restorana poput bruxelleskog Sea Grilla i berlinskog Fisher’s Fritza. Od 2012. upravlja luksuznim Zinfandel’som, Le Bistroom, ali i Esplanade barom i Cateringom. Njezin tim vrhunskih profesionalaca funkcionira poput švicarskog sata.

MARINA GAŠI

Marina Gaši chefica je novigradskog restorana Marina, a posebna specijalnost su joj riblja jela, što ne čudi jer su joj roditelji još osamdesetih godina prošlog stoljeća vodili restoran koji je nudio sirovu ribu.

Momjan, 060215.
U vinariji Kozlovic odrzan je event u organizaciji Udruge Jeunes Restauraters d'Europe Hrvatska povodom prezentiranja udruge i povodom primanja novih 4 restorana u Udrugu.  Uz dosadasnji clanovi su: San Rocco,Brtonigla; Damir & Ornela,Novigrad; Monte, Rovinj; Plavi Podrum, Volosko; Draga di Lovrana, Lovran; Boskinac,Pag; Dubravkin put, Zagreb; Pelegrini, Sibenik.  Nova 4 hrvatska restorana à Marina; Novigrad, Pergola; Umag, Fosa; Zadar i Paradigma;Split. Na fotografiji: Marina Restoran
Juha od skampi
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Sebelic / CROPIX

Ako se za nekog može reći da je perfekcionist, to je zasigurno ona. Ujedno je i članica prestižnog udruženja Jeunes Restaurateurs d’Europe, a više voli kad njezina hrana govori umjesto nje.

TVRTKO ŠAKOTA

Ovo je chef koji ne slijedi trendove, nego ih stvara. Otvorenjem zagrebačkog Nava odmah je etablirao svoju poziciju na gastronomskoj sceni kao mjesto gdje se jede drugačije. Karta ne postoji, kreira se svakog dana ovisno o dostupnosti namirnica.

Ne naručuje ih nego pušta da mu priroda ponudi svoje proizvode, a kod njega ćete doista vidjeti interpretaciju moderne hrvatske gastronomije. Energičan, izuzetno maštovit i tehnički izvrstan, Šakota je od svojih kuharskih početaka jasno dao do znanja da mu je mjesto u samoj eliti hrvatskih chefova.

GORAN KOČIŠ

Ovaj chef prošao je kuhinje etabliranih zagrebačkih restorana poput Dubravkinog puta i Bistroa Apetit. Danas je njegovo ime sinonim zagrebačkog Noela, koji je od ovog proljeća i ponosni nositelj gastronomskog Oscara - Michelinove zvjezdice.

MARIJO CURIĆ

Marijo Curić na poziciji je executive chefa Restorana 360 Dubrovnik od 2015., a u kuhinji radi od 2007. Svoju inspiraciju i tehničko usavršavanje prakticira stažiranjem u restoranima s Michelinovim zvjezdicama.

Dubrovnik 13092017
Restoran 369
Chef Marijo Curic i voditelj Rudolf Papac
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Ove godine bio je kod Philipa Howarda (Elystan Street), prošle zime kod Yu Sugimota (The Square), inače dugogodišnjeg chefa pariškog Le Meuricea, a prije toga kod Marcusa Wareinga u restoranu Marcus. Stažirao je i kod Enrica Bartolinija u restoran Devero u Milanu.

HRVOJE ZIROJEVIĆ

Teško je sažeti lik i djelo Hrvoja Zirojevića u nekoliko rečenica. On je mentor, umjetnik i chef u jednoj osobi. Njegova jela doista nalikuju slikarskim platnima. Godinama se njegovo ime veže uz restoran Laganini na Palmižani, a jedan je od najpostojanijih chefova u hrvatskoj gastronomiji uopće.

Sveti Klement, Paklinski otoci, 260517.
Restoran Laganini i chef Hrvoje Zirojevic u uvali Vinogradisce na otoku Sveti Klement kod Hvara. 
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX

DAVID SKOKO

Chefa Davida Skoku ne treba posebno predstavljati jer svojom pojavom i vještinama već godinama dominira ne samo u kuhinji, nego i u medijima.

Banjole, 170415
Konoba Batelina.
Na fotografiji: David Skoko u pripremi jela.
Foto: Davor Zunic / CROPIX
Davor Zunic / CROPIX

Osim po angažmanu u obiteljskoj konobi Batelina, Skoko je poznat javnosti i kao prvi Hrvat koji ima svoju emisiju na 24 Kitchen. Posebno je cijenjen u chefovskim krugovima zbog savršene tehnike, koju često demonstrira i nesebično prenosi drugima.

DANIJEL ĐEKIĆ

Vrhunska kuhinja o kojoj brine Danijel Đekić (Tjitske je školovana sommelierka) prepoznata je već godinama kod gastro kritičara, pa je tako od 2011. do danas njihov restoran Monte u izabranom društvu hrvatskih restorana koji su ušli u Jeunes Restaurateurs d’Europe, što se smatra “malim Michelinom”.

Zagreb, 230517.
Hotel Esplanade. 
Dobri restorani 2017.
Proglasenje dobitnika i dodjela nagrada najboljim hrvatskim restoranima. 
Na fotografiji: Tjitske i Danijel Djekic, nizozemsko-hrvatski par koji vec deset godina uspjesno vodi restoran Monte.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

Monte je još 2012. bio najbolje ocijenjeni hrvatski restoran prema uglednom Gault Millauu. Najbolji plodovi s rovinjske tržnice spremaju se u Monteu na originalan i inovativan način.

DENI SRDOČ

Deni Srdoč preuzeo je kvarnersku ljepoticu Dragu di Lovranu koja je od ovog proljeća ujedno i ponosni vlasnik Michelinove zvjezdice. Osim toga, baš prošlog tjedna potvrđeno je da je ovaj talentirani mladić ušao u Regionalno finale prestižnog natjecanja San Pellegrino Young Chef.

Rijeka i Kvarner, 270716.
Pricu o kvarnerskom skampu na tanjuru najbolje prezentiraju Rivica u Njivicama, Draga Di Lovrana u Lovranu, Vila Ariston i Bevanda u Opatiji i Plavi podrum u Voloskom.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:46