PROJEKT OD VELIKOG ZNAČAJA

CHEFS´STAGE: Životni projekt Rudolfa Štefana koji okuplja genijalce iz svijeta gastronomije!

 Ustupljene fotografije Chefs stage
Hrvatskoj je kronično nedostajao projekt ovog tipa na kojem će se polemizirati o kulinarskim filozofijama, vizijama, problemima u ugostiteljstvu i trendovima u svijetu.

Chefs’ Stage možda i životni projekt chefa Rudija Štefana. Ideja o organizaciji ovakvog kongresa rodila se prije gotovo tri godine kada je Rudi govorio Luciji Biladžić i Hrvoju Petriću o potrebi ovakvog događaja u svrhu promicanja hrvatske gastronomije, poticanja dijaloga na temu gastronomskog nasljeđa, definiranja vizije kamo želimo ići, ali i problema koji prate ugostiteljsku scenu u našoj regiji ali najvažnije - o stvaranju platforme koja će služiti za razmjenu iskustava, druženje i učenje.

Kako doprijeti do gostiju s afinitetom prema gastronomiji?

Cijela priča se pokrenula tijekom internacionalne skupštine JRE-a, koja se održala u Šibeniku i kojoj je Rudi bio domaćin, kad se ustanovilo da nitko od prisutnih chefova, restoratera, nije do sada bio u Hrvatskoj – ne u Šibeniku, nego u Hrvatskoj općenito.

Obzirom da se radi o profesionalcima koji vole i žive gastronomiju te koji često putuju diljem svijeta kako bi posjećivali kolege i restorane – bilo je očito da nešto radimo krivo. Nevjerojatno je da država koja praktički živi od turizma i ugostiteljstva te obiluje jedinstvenim prirodnim ljepotama i namirnicama iznimne kvalitete, ne uspijeva doprijeti do turista orijentiranih prema gastronomiji niti zainteresirati goste više platežne moći koji putuju radi restorana.

Kulinarska filozofija i jasna vizija

Istina je da su naši ugostitelji opterećeni brojnim nametima, javlja se problem opskrbe kvalitetnim namirnicama od domaćih malih proizvođača, svjedočimo manjku educiranog osoblja, ali prisutno je i pitanje kulinarske filozofije te vizije u kojem smjeru se trebamo razvijati te kako i zašto ulagati u kvalitetu svoje usluge. Ovo su tek neki od razloga zašto smo odlučili organizirati ovako zahtjevan i ambiciozan projekt.

U goste smo pozvali eminintna imena iz svjetske gastronomske scene. Od New Yorka do Kine, Rusije, Turske te europskih predstavnika iz Italije, Austrije, Njemačke, Portugala, Švicarske te nama svakako važnih kolega iz Slovenije i Srbije.

Anu Roš, najbolju cheficu na svijetu 2017. prema World’s 50 Best Restaurants smo prvu pitali želi li sudjelovati i daje li nam potporu što je oduševljeno prihvatila te postala ambasador kongresa za 2018. godinu.

Antonio Begonja bio je dugogodišnji General Manager restorana Per Se u New Yorku (3* Michelin) aktivno se uključio u projekt od samog početka.

Ustupljene fotografije Chefs stage

Svoj dolazak potvrdio je i Miro Uskoković - pastry chef legendarnog The Gramercy Tavern (1* Michelin), koji je svojedobno bio uvršten u Top 10 Pastry chef in America for 2015 po izboru Dessert Professional magazinea.

Ustupljene fotografije Chefs stage

Iz NY također dolazi zvijezda zdrave bistronomije Julia Jaksic, chefica koja korijene vuče iz Hrvatske, a trenutno uspješno istovremeno vodi bistroe u NYC, Miamiju i Singapuru.

Ustupljene fotografije Chefs stage

Iznimna nam je čast hrvatsku publiku upoznati i s chefom Sebastianom Frankom iz berlinskog restorana Horvath (2* Michelin) koji je prije nekoliko dana proglašen najboljim europskim chefom za 2018. na Madrid Fusionu. Manifest nove njemačke kuhinje kojeg je Frank nedavno objavio s kolegama vrlo je sličan našem manifestu i biti će zanimljivo slušati ga u Šibeniku.

Ustupljene fotografije Chefs stage

Tu je i fantastični turski chef Maksut Askar iz istambulskog restorana Neolokal, mnogima poznat iz kulinarskih emisija na 24 Kitchen ili iz dokumentarnog filma The Turkish Way u kojem uz braću Roca iz El Celler de Can Roca obilazi i promovira izvrsnost turskih namirnica.

/ Ustupljene fotografije Chefs stage

Nadalje, stiže nam Anatoly Kazakov je mlada ruska zvijezda iz moskovskog restorana Selfie, kojeg World’s 50 Best Restaurants pozicionira na 88. mjesto na svijetu.

U program sudjeluje niz mladih i iznimno talentiranih chefova poput Luke Košira iz Brunarice Grič, Olivera Pirasa iz restorana AGA (1* Michelin), portugalac Pedro Pena Bastos, Andrej Simić i Stefan Barca iz Srbije (oboje San Pellegrino Young chef finalisti), zatim Giulio Terrinoni iz restorana Per Me (1* Michelin) u Rimu.

Ustupljene fotografije Chefs stage

Ponosni smo da nam dolazi legenda londonske fine dining scene – dugogodišnji GM i maître d’ restorana Le Gavroche - Silvano Giraldin. Tu je i Enrico Vignoli iz Osterie Francescane (3*Michelin) koji je jedan od pokretača Postrivoro projekta koji će se isto predstaviti na kongresu.

Iznimno je važno da se za ovaj projekt čuje van granica naše regije pa smo puno truda uložili kako bismo na kongres doveli i vodeće novinare koji pokrivaju područja gastronomije i putovanja.

Ovo je samo dio zvučnih imena iz svijeta gastronomije svojim će sudjelovanjem pozicionirati Chefs’ Stage u regionalnog lidera koji kreira gastronomske trendove. Naravno, u projekt su aktivno uključeni i brojni hrvatski chefovi, sommelieri, voditelji restorana, hotelijeri, novinari, te svi oni koji čine hrvatsku ugostiteljsku scenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:16