SUHO GRLO

ČISTI TEKUĆI HEDONIZAM: Dvije nove istarske vinske etikete koje ćemo jako voljeti pijuckati ovog ljeta!

 Boris Kovačev / HANZA MEDIA
Vinarija koja je postala poznata i na svjetskoj vinskoj karti opetovano dobiva nagrade za svoja vina, a rose koji opet proizvode u Istri i odležana malvazija njihovi su favoriti za ovu sezonu
Vinarija koja je postala poznata i na svjetskoj vinskoj karti opetovano dobiva nagrade za svoja vina, a rose koji opet proizvode u Istri i odležana malvazija njihovi su favoriti za ovu sezonu

Stancija Meneghetti u Balama, čiji je vlasnik zagrebački odvjetnik Miroslav Plišo, svojom ljepotom svakome oduzima dah. Za nju se čulo i sluša se zahvaljujući luksuznom smještaju i hedonizmu koje pruža svojim gostima, vrhunskoj kuhinji u restoranu, odličnom maslinovu ulju, ali i poznatim, cijenjenim vinskim etiketama. Štoviše, vinske etikete osvajaju i nagrade, iako proizvodnja vina isprva nije bila u prvom planu. Najprije su se u Balama sadile masline, a tek potom loze u vinogradima. Ali, upornost se isplati i etikete vinarije Meneghetti zauzimaju značajno mjesto na hrvatskoj i svjetskoj vinskoj karti. Ove je godine, osim svojih klasičnih, Meneghetti na tržište plasirao dva potpuno nova vina.

Zagreb, 130619.
Predstavljanje dviju novih etiketa vinarije Meneghetti u vinoteci Baltazar.
Na fotografiji: Rose 2018 i Black label malvazija 2017.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / HANZA MEDIA

- Dugo smo se mučili iz Dubrovačkih vinograda u kući Galić dobiti dobro rose vino od syraha, ali nismo bili zadovoljni te smo odustali od daljnjih pokušaja i odlučili proizvodnju rose vina vratiti gdje smo i počeli - u Istru. Taj se potez pokazao pametnim i dobrim - rekao nam je vlasnik stancije Meneghetti, Miroslav Plišo, na predstavljanju dva nova vina svoje vinarije u zagrebačkom restoranu Baltazar.

Meneghetti Rose 2018., od syraha i merlota, svježih je i veoma živih i prijatnih kiselina. Na okusu dominiraju arome voća, naročito trešnja. Vino je izrazito mineralno i osvježavajuće za vruće ljetne dane, a mi ga preporučujemo uz jagode, trešnje i malo kozjeg sira pokapanog maslinovim uljem. U vinariji Meneghetti njeguju i malvaziju, a najponosniji su na Meneghetti Malvaziju Black Label 2017., prvu odležanu malvaziju iz te vinarije. - Kod ovog vina zauzeli smo potpuno nov pristup malvaziji.

Zagreb, 130619.
Predstavljanje dviju novih etiketa vinarije Meneghetti u vinoteci Baltazar.
Na fotografiji: Tomislav Pliso, vlasnik vinarije Meneghetti.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / HANZA MEDIA

S nekoliko vinifikacija, grožđa iz pomno odabranih različitih položaja i procesom različitih maceracija i dozrijevanjem prije stavljanja u bocu devet mjeseci dijelom u inoksu, a dijelom u drvenim bačvama od slavonskog hrasta zapremnine 2000 litara, dobili smo više nego očaravajući rezultat. Dobili smo vino punog tijela, srednje dugog aftertastea s jasno naglašenom mekoćom i aromama breskve i žute jabuke uz notu cvijeća - rekao je ponosan na svoje novo vino Miroslav Plišo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. prosinac 2025 19:14