ODA ISTARSKOJ MALVAZIJI

COMEBACK MALVAZIJE: Na portalu Roads & Kingdoms pohvaljena istarska malvazija koja je američku novinarku ostavila bez daha!

 Getty Images/iStockphoto
Na portalu "Roads & Kingdoms" nedavno je osvanuo članak Tory Bilski kojim je najavljen svojevrsni "comeback" malvazije. Iako je upravo istarsku malvaziju pronašla na vinskoj karti njujorškog restorana Upland, priznala kako ju je potpuno drugačije ispijati u Istri.

- Istra je mirna regija s razbacanim srednjovjekovnim gradićima na brežuljcima s koje puca pogled na vinograde. Tamo raste grožđe od koje se dobiva Malvazija - opisala je Tory u svom članku.

- Malvazija je povratničko vino! Ova autohtona istarska sorta pomalo je bila zanemarena u vrijeme komunizma, a prodisala je početkom 90-ih. Sorta je rasprostranjena po cijeloj Istri, a od njega se radi vino s vrlo izraženom svježinom kojom se pouzdano gasi žeđ, ali ne na prozračan način poput Pinot Grija budući da se postotak alkohola generalno kreće oko 13,5%.

- Malvaziju je prilično teško naći u Americi, iako mi je nedavno zapela za oko dok sam pregledavala vinsku kartu njujorškog Uplanda. "Ajme, imaju malvaziju!" - poviknula sam od oduševljenja kao da sam se upravo susrela s davno izgubljenim prijateljem. "Što OVO radi ovdje?" - upitala sam sommeliera, što je on protumačio kao priliku da objasni regiju iz koje dolazi malvazija, ali sam naglo ga prekinuvši rekla: "Dobro poznajem ovo vino, ne govorite ništa i donesite mi bocu!"

"Prvi dodir malvazije na jeziku ostavio je dojam kao da ispijate nektar same Istre. Vinskim rječnikom, pomalo nalik na mađarski Tokay, s lakoćom talijanskog Friulana i naznakom mineralnosti koja odgovara istarskoj stjenovitoj obali.."

- Ipak, ispijanje prilično skupe čaše istarske malvazije usred New Yorka bitno se razlikuje od uživanja u istoj toj čaši negdje na istarskoj obali. Prvi put sam kušala malvaziju u Rovinju, koji je udaljen od Venecije tri sada trajektom. Čim stignete u Rovinj imate dojam da ste zakoračili u kakvu povijesnu novelu. Strme, krivudave kamene uličice, žamor i smijeh gomile, valovi koji udaraju o zidove kuća koji se na neki čudnovat način izdižu iz mora.

- U luci nas je dočekao Boris, radnik iz Case Alice u kojoj smo odsjeli. Bilo je skoro 11 navečer kad smo ga upitali za neko lijepo mjesto gdje bismo večerali. "Nema problema, riješit ćemo!" Ljudi u Istri izrazito su gostoljubivi, sjeli smo uz bazen, a Boris je začas nestao te se vratio noseći iz kuhinje istarski pršut, sir, masline i kruh. Kristijan, vlasnik mjesta gdje smo odsjeli, donio je i bocu malvazije. " Ovo je naše kućno vino koje ovdje proizvodimo!" rekao nam je i podigao bocu prema noćnom nebu. Doživljaj? "Prvi dodir malvazije na jeziku ostavio je dojam kao da ispijate nektar same Istre. Vinskim rječnikom, pomalo nalik na mađarski Tokay, s lakoćom talijanskog Friulana i naznakom mineralnosti koja odgovara istarskoj stjenovitoj obali.." opisala je Tory.

Casa Alice Official Facebook Page

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:55