- Istra je mirna regija s razbacanim srednjovjekovnim gradićima na brežuljcima s koje puca pogled na vinograde. Tamo raste grožđe od koje se dobiva Malvazija - opisala je Tory u svom članku.
- Malvazija je povratničko vino! Ova autohtona istarska sorta pomalo je bila zanemarena u vrijeme komunizma, a prodisala je početkom 90-ih. Sorta je rasprostranjena po cijeloj Istri, a od njega se radi vino s vrlo izraženom svježinom kojom se pouzdano gasi žeđ, ali ne na prozračan način poput Pinot Grija budući da se postotak alkohola generalno kreće oko 13,5%.
- Malvaziju je prilično teško naći u Americi, iako mi je nedavno zapela za oko dok sam pregledavala vinsku kartu njujorškog Uplanda. "Ajme, imaju malvaziju!" - poviknula sam od oduševljenja kao da sam se upravo susrela s davno izgubljenim prijateljem. "Što OVO radi ovdje?" - upitala sam sommeliera, što je on protumačio kao priliku da objasni regiju iz koje dolazi malvazija, ali sam naglo ga prekinuvši rekla: "Dobro poznajem ovo vino, ne govorite ništa i donesite mi bocu!"
"Prvi dodir malvazije na jeziku ostavio je dojam kao da ispijate nektar same Istre. Vinskim rječnikom, pomalo nalik na mađarski Tokay, s lakoćom talijanskog Friulana i naznakom mineralnosti koja odgovara istarskoj stjenovitoj obali.."
- Ipak, ispijanje prilično skupe čaše istarske malvazije usred New Yorka bitno se razlikuje od uživanja u istoj toj čaši negdje na istarskoj obali. Prvi put sam kušala malvaziju u Rovinju, koji je udaljen od Venecije tri sada trajektom. Čim stignete u Rovinj imate dojam da ste zakoračili u kakvu povijesnu novelu. Strme, krivudave kamene uličice, žamor i smijeh gomile, valovi koji udaraju o zidove kuća koji se na neki čudnovat način izdižu iz mora.
- U luci nas je dočekao Boris, radnik iz Case Alice u kojoj smo odsjeli. Bilo je skoro 11 navečer kad smo ga upitali za neko lijepo mjesto gdje bismo večerali. "Nema problema, riješit ćemo!" Ljudi u Istri izrazito su gostoljubivi, sjeli smo uz bazen, a Boris je začas nestao te se vratio noseći iz kuhinje istarski pršut, sir, masline i kruh. Kristijan, vlasnik mjesta gdje smo odsjeli, donio je i bocu malvazije. " Ovo je naše kućno vino koje ovdje proizvodimo!" rekao nam je i podigao bocu prema noćnom nebu. Doživljaj? "Prvi dodir malvazije na jeziku ostavio je dojam kao da ispijate nektar same Istre. Vinskim rječnikom, pomalo nalik na mađarski Tokay, s lakoćom talijanskog Friulana i naznakom mineralnosti koja odgovara istarskoj stjenovitoj obali.." opisala je Tory.