VJEČNI KLASIK

COMFORT FOOD: Zapečene pole od krumpira s pancetom!

 Berislava Picek / HANZA MEDIA
Varijante su razne: pecene na žaru, u pecnici, na grilu, umotane u foliji, a okusi ovise o vrsti krumpira i dodacima - mi ih volimo s maslacem i hrskavim fetama pržene slanine.

Možda i ima bolje zimske večere od polica krumpira pečenih sa špekom ili bez njega pa posutih solju i namaznih maslacem, ali nama je to trenutačno najbolji izbor za zimska druženja. Uz njih bismo natočili pivo ili gemišt. Klasično i dobro. Ovo je definitivno jelo kojemu je dorasla baš svaka kuharica ili kuhar.

Priprema im je vrlo jednostavna, no nisu baš sve pole iliti police dobre. Stvar je, naravno, u krumpiru. Treba odabrati dobar krumpir i na tome nema smisla štedjeti, a ništa manje važna nije i kvaliteta dodataka. Osim navedenog, uz pole se mogu poslužiti i domaća kobasica ili pečenica, uz njih se mogu grickati i čvarci, mogu se poslužiti i sa sirom i vrhnjem te lukom ili češnjakom, namazati ajvarom pa čak i posoljenom svinjskom masti ili, još bolje, zasekom.

Osim toga, pole se mogu pretvoriti i u fancy jelo ako ih poslužite s tanko narezanom domaćom šunkom, pršutom pa čak i dimljenim lososom s vrhnjem i vlascem. Ograničenja nema, jedite ih s čime vam drago!

Što vam treba za pole:

Krumpir
Maslac
Sol
Panceta

*po želji može i malo vrhnja

Krumpir dobro operite, nemojte ga guliti već žičicom ili četkicom malo sastružite nečistoće. Prerežite ih uzdužno, posolite i zatim pecite kojih 45 minuta (više pecite jer vrijeme ovisi o jačini pećnici, mi smo ga pekli sat vremena) u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C. Desetak minuta prije kraja pečenja stavite komadiće pancete na krumpir, a kad je krumpir gotov možete ga premazati i nekim maslacem. Krumpir mora biti hrskav izvana, a mekan iznutra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 19:06