LIJEPA INICJATIVA IZ DALMACIJE

DALMATINOVO: Rudolf Štefan, Vjeko Bašić i Damir Tomljanović kuhali na prvoj manifestaciji kojoj je cilj očuvati dalmatinsku dušu!

Sibenik, 150220.
U vinariji Baraka prvi put odrzano Dalmatinovo , druzenje uz domaca vina i hranu.
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Niksa Stipanicev / CROPIX

 

U subotu 15. veljače se u okolici Šibenika proslavilo Dalmatinovo, manifestacija koja se može shvatiti kao svojevrstan odgovor na Vincekovo ili Martinje. Naime, već godinama Dalmatinci hodočaste ka slavonskim vinarima gdje uživaju u tradicionalnim feštama od ića i pića, a posebno se pamte odlasci kod gospodina Enjingija. Tako nekako je nastala ideja da i Dalmatinci imaju "svojeg konja za trku", a cilj je očuvati ritual dalmatinskog marendavanja, druženja uz pjesmu i lokalne proizvode i jela. Planiraju cijelu manifestaciju dići na viši nivo i osnovati Udrugu koja bi promicala gastronomsko nasljeđe, tradicionalne recepture, socijalni element druženja uz pjesmu i slično.

 

Prvo Dalmatinovo održano je ove subote u vinariji Baraka u blizini Šibenika, na poluotoku Srima gdje se okupilo više od stotinu zaljubljenika najrazličitijih profesija i životnih poziva pa se tu našlo književnika, chefova, harmonikaša, vjeroučitelja, ribara i školjkara. Glavnu kuharsku palicu vodili su Rudolf Štefan iz restorana Pelegrini, Vjeko Bašić iz Konobe Boba te Damir Tomljanović, no ipak najveće pohvale dobila je majka gospodina Frana Kalauze (školjkara) koja je pripremila sjajne tripice na svoj način.

Sibenik, 170615.
Restoran Pelegrini.
Na fotografiji: Chef Rudof Stefan.
Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
Biljana Blivajs / CROPIX

Murter, 300619.
Reportaza iz konobe Boba o njezinom vlasniku, chefu Vjeki Basicu, koji bi mogao dobiti Michelinovu zvijezdicu.
Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX
Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX
 

 

"Ideja se dogodila spontano. Nakon brojnih odlazaka, pala nam je na pamet ideja da je red da mi naše Slavonce pozovemo i malo se podružimo, a kasnije je priča krenula sama od sebe da smo došli do manifestacije i kasnije do ideje za Udrugu!" priča nam gospodin Ante Skelin koji je inače po profesiji ribar.

Sibenik, 150220.
U vinariji Baraka prvi put odrzano Dalmatinovo , druzenje uz domaca vina i hranu.
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Niksa Stipanicev / CROPIX
 

Ničeg ovog naravno ne bi bilo da nije ljudi koji žele očuvati dalmatinsku dušu i svatko sa svojim doprinosom utječe na uspješnost, a na kraju našeg razgovora gospodin Skelin istaknuo upravo važnost tog ljudskog faktora bez kojeg ne bi bilo ničega ističući još podršku D-Resorta, Olimpia Sky-a te firme Laser i Mayoko.

Izdvajamo

Iz drugih medija