VINSKE MUŠICE SAŠE ŠPIRANCA

DANAS OZBILJNO BOGOHULIMO: Zato što pišemo o vinu koje je kao izmišljeno za gemišt!

 Getty Images/iStockphoto
Izbjegavajte plastične boce u kojima vino gubi svojstva, a preferirajte pakiranje “bag in box” koje sprječava oksidaciju!

Gemišt je nezamjenjiv kad je osvježenje u pitanju zbog toga jer se radi s vinom koje u pravilu ima nižu razinu alkohola, obično i nešto povišene kiseline, pa u razumnim količinama djeluje više kao osvježenje nego kao opojno sredstvo. Djelovanje alkohola ostat će pod kontrolom niste li sasvim neumjereni, kao i svota u novčaniku, jer vina namijenjena gemištima i bevandama u pravilu su jeftina vina, obično pakirana u većim pakiranjima, od standardne litrene boce naviše. Kod većih pakiranja od jedne litre svakako izbjegavajte plastiku, u kojoj vino ubrzano gubi svojstva i boju, a preferirajte takozvani “bag in box” koji prilikom istakanja ne dozvoljava zraku da uđe u pakiranje u kojem ostaje ostatak vina i tako ga pokvari oksidacijom ili izvjetravanjem. Masovna vina od kojih radimo gemište spadaju među najjeftinija vina, ali i među njima razlika. Najjeftinija su stolna vina na kojima nije naznačeno porijeklo ni sorta. To su obično vina najniže kvalitete, ali i među njima se može naći poneko koje će poslužiti ciljnoj svrsi. Potom dolaze standardna vina s porijeklom i oznakom sorte (ili više sorti) koja nude bolju kvalitetu, ali su i nijansu skuplja. Na kraju dolaze vina s izvrsnim omjerom cijene i kvalitete. Jesu još nešto skuplja, ali su ciljani proizvod od samog početka, što podrazumijeva da je vinar unaprijed radio vino s tom namjerom i s ambicijom da ponudi izvrsno gemišt vino, a ne da mu je u litrenom ili većem pakiranju završilo ono vino koje je podbacilo kvalitetom pa nije ušlo u butelju, nego je umiješano u stolno iz prvo navedene kategorije. Za potrebe ovog teksta prikupili smo na tržištu vodeće vinarije koje se bave takvim tipom vina i za svaku od tri navedene cjenovne kategorije odabrali smo najboljeg predstavnika.

TOMŠIĆ STOLNO BIJELO VINO 1,0 L, 17,50 kn, 3/5

Obitelj Tomšić dobro je poznata vinarska obitelj iz Međimurja koja proizvodi niz sortnih vina pakiranih u butelju. Od graševine i silvanca zelenog do muškata. Međutim, još su poznatiji po svojim bazičnim vinima za gemište koje pune u dvije linije. Stolno bijelo koje je predmet ove recenzije i nijansu ambiciozniji Tomšić cuvée. To su vina za ljubitelje klasičnih gemišta, odnosno onih koji traže ugodno kiselkasto vino bez izraženih sortnih aroma, dakle što neutralnije. Pasionirani pilci gemišta, dakle stara garda, najviše cijene upravo te karakteristike, aromatsku neutralnost i povišene kiseline, da kad se vino razblaži vodom i dalje ima svježinu, a da ne miriše na određenu sortu.

NOVAK BORIS GRAŠEVINA 1,0 L, 20 kn, 4/5

Vinarija koja također dolazi iz Međimurja, ali je za razliku od Tomšića poznata po aromatičnim i dijelom slatkastim vinima kad su u pitanju butelje. U ovoj kategoriji vina za gemište napravili su prekrasno vino koje možete piti i samo, nerazrijeđeno, jer odiše čistoćom, svježinom i aromoma zelene jabuke i citrusa. Kao gemišt funkcionira izvanredno jer na aromi nije izgubilo mnogo, a svježina ostaje jednakog intenziteta i kad mu se doda mineralna voda. Posjeduju još jedno masovno vino naziva Cuvée koje je bitno aromatičnije kao čisto vino, ali ne funkcionira dobro s mineralnom vodom.

JERUZALEM LAŠKI RIZLING 1,0 L, 25 kn, 5/5

Trenutačno na tržištu najbolje vino namijenjeno gemištima, naravno, u ovom istraživanju i među uzorcima koje smo uspjeli prikupiti. Ljubitelji laganih i živahnih graševina sretno će ga piti i samostalno, bez miješanja s vodom, ali kao gemišt jednostavno je izvrsno. Potpuno osvježavajuće, s citrusnom voćnošću, svježom herbalnošću, sasvim suho, bez iole sladora, zavodljivog finiša koji zaziva novi gutljaj. Lagano s alkoholom, jedva 12%, pa kad ga se razrijedi mineralnom vodom, opija kao prosječno pivo, a na okusu ne gubi gotovo ništa. Funkcionira i uz hranu i niste li žešći snob, jednostavno ćete mu morati odati priznanje za kvalitetu, uravnoteženost i fantastičan omjer kvalitete i novca. Naravno, u kategoriji vina za gemište.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 06:39