Iako se kod nas Dani kruha obilježavaju u listopadu, nikad nije previše prilika za odavanje počasti ukusnom i mirisnom domaćem kruhu, pa ćemo tako mi i sada iskoristiti priliku za to. Naime, u SAD-u se danas, 17. studenoga, obilježava National homemade bread day (Nacionalni dan domaćeg kruha). Ondje se taj dan obilježava od ranih 1980-ih, a sve kako bi se obitelji potaknule da uživaju u izradi domaćeg kruha.
Od kruha sa suhim ili svježim kvascem, popularnih sourdough varijanti, do onih koji se ne mijese dugo, pa čak i onih bez kvasca, sigurni smo da ćete pronaći svoj favorit.
U nastavku donosimo nekoliko recepata i savjeta za pečenje odličnog domaćeg kruha.
1. Recept za kućni baguette
Trebat će vam:
500 g brašna tip 550
10 g soli
5 g suhog kvasca
350 ml mlake vode
malo šećera
Priprema:
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno i sol. U drugoj posudi otopite suhi kvasac u mlakoj vodi i ostavite ga da stoji 5-10 minuta dok ne zapjeni. Dodajte smjesu kvasca i vode u brašno i sol, te miješajte dok se svi sastojci ne spoje. Prebacite tijesto na blago pobrašnjenu radnu površinu i mijesite oko 10 minuta, ili dok ne postane glatko i elastično. Pokrijte ga čistom krpom i ostavite da se diže na toplom mjestu oko 1-1,5 sati, ili dok se ne udvostruči. Nakon što se tijesto udvostruči, prebacite ga na blago pobrašnjenu radnu površinu i lagano ga pritisnite kako biste izbacili višak zraka. Podijelite tijesto na tri jednaka dijela. Svaki dio oblikujte u pravokutnik, zatim preklopite strane prema sredini i zarolajte u obliku baguettea. Stavite oblikovane kruščiće na lim za pečenje obložen papirom za pečenje, s preklopom prema dolje. Ostavite ih da se dižu još 30-45 minuta. Zagrijte pećnicu na 220 °C. Ako imate kamen za pečenje, stavite ga u pećnicu da se zagrije. Prije pečenja, oštrim nožem ili žiletom napravite nekoliko plitkih rezova na vrhu svakog baguettea. Ako želite hrskavu koru, poprskajte unutrašnjost pećnice vodom prije nego što stavite kruščiće unutra. Pecite ih 20-25 minuta, ili dok ne dobiju zlatnosmeđu boju i zvuče šuplje kada se lagano udare odozdo.
2. Lagani bijeli kruh
Trebat će vam:
200 g bijelog glatkog brašna
160 g vode
1 žličica suhog kvasca
3 žlice maslinova ulja
1 žličica soli
dodaci: suho začinsko bilje, cvijet soli, drugi začini po želji
Priprema:
Od brašna, vode i kvasca napravite tijesto i pustite da stoji 20 minuta. Dodajte sol i ulje, zamijesite tijesto i pustite da se diže 40 minuta. Tijesto zatim uhvatite rukama za dva kraja i preklopite ga. Prekrijte krpom i dižite još 40-ak minuta ili dok se ne digne. Laganim pokretima ponovno ga dignite, ali ovaj puta tako da dobijete štrucu. Pazite da ne istisnete previše mjehurića koji su se napravili na površini. Stavite ga u kalup za kruh koji ste obložili papirom za pečenje i poprskali maslinovim uljem. Poklopite. Upalite pećnicu na 200 stupnjeva. Dok se pećnica grije, neka se kruh još malo diže, oko 20 minuta. Zatim ga poprskajte s malo maslinova ulja, prstima napravite udubine, dodajte začine po vrhu i pecite 30-40 minuta ili dok kruh ne poprimi lijepu, zlatnu boju.
3. Recept za jednostavan kruh
Trebat će vam:
500 g glatkog brašna
500g oštrog brašna
700 ml tople vode
1 žlica šećera
1 žlica soli
1 kockica kvasca
150 ml maslinova ulja
svinjska mast
Priprema:
U toploj vodi pomiješajte žlicu šećera i kvasac i pustite da stoji 15 minuta kako bi se kvasac aktivirao. U većoj zdjeli pomiješajte oštro i glatko brašno, žlicu soli i maslinovo ulje pa dodajte aktivirani kvasac. Žlicom pomiješajte sve sastojke. Dobit ćete nešto rjeđe tijesto, ali takvo treba biti. Pustite da stoji 15-ak minuta. Nakon toga, tijesto prebacite u kalup za kruh koji ste prethodno premazali svinjskom masti i lagano posipali brašnom. Pustite da odmara još 15 minuta na toplom, a zatim pecite na 180 °C 45 minuta.
4. Lažni bagels
Trebat će vam:
Za 2 peciva:
120 g posnog sira (kremastijeg)
125 g integralnog brašna
1 žlica praška za pecivo
sol
sjemenke po želji (sezam, lan, suncokret, konopljine sjemenke...)
jaje za premazivanje (možete i preskočiti)
Priprema:
Pomiješajte posni sir, integralno brašno, prašak za pecivo i žličicu soli. Umijesite tijesto pa ga podijelite na dva dijela. Od svakog napravite valjak, spojite krajeve i stavite u posudu za pečenje. Premažite jajetom i pospite sjemenkama. Peciva pecite na 200 °C 20-ak minuta ili dok ne poprime boju.
5. Kruh koji se ne treba dizati
Trebat će vam:
380 g glatkog brašna
80 g zobenih pahuljica
2 žličice sjemenki suncokreta
300 ml O‘Hara‘s stouta
3 žličice sode bikarbone
50 ml suncokretova ulja
1 žličica soli
2 žličice meda
80 ml mlijeka
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 160 °C i obložite kalup za kruh papirom za pečenje. Pomiješajte suhe sastojke u velikoj posudi, dodajte suncokretovo ulje, mlijeko, stout pivo i med te miješajte dok ne dobijete mokru smjesu. Izlijte je u kalup za pečenje i pospite tijesto s malo zobenih pahuljica, stavite u pećnicu i pecite 35 - 45 minuta. Kako biste provjerili je li kruh pečen, ubodite štapić za ražnjiće u sredinu štruce. Ako izađe čist, onda je kruh gotov, no ako je ostalo tijesta na štapiću, vratite kruh u pećnicu i pecite još nekoliko minuta. Kad je kruh pečen, izvadite ga iz pećnice, zamotajte u čistu kuhinjsku krpu i ostavite da se ohladi. Poslužite s gustim toplim irskim gulašom ili premažite Kerrygold maslacem i uživajte.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....