ISPECITE SAMI

Danas se obilježava dan domaćeg kruha, isprobajte ovih pet jednostavnih recepata

Izrada domaćeg kruha

 Pexels, Klaus Nielsen/
Nikad nije previše prilika za odavanje počasti ukusnom i mirisnom domaćem kruhu
Nikad nije previše prilika za odavanje počasti ukusnom i mirisnom domaćem kruhu

Iako se kod nas Dani kruha obilježavaju u listopadu, nikad nije previše prilika za odavanje počasti ukusnom i mirisnom domaćem kruhu, pa ćemo tako mi i sada iskoristiti priliku za to. Naime, u SAD-u se danas, 17. studenoga, obilježava National homemade bread day (Nacionalni dan domaćeg kruha). Ondje se taj dan obilježava od ranih 1980-ih, a sve kako bi se obitelji potaknule da uživaju u izradi domaćeg kruha.

U slučaju da ne planirate do pekarnice, trebat će vam ovaj recept za dobar, a jako jednostavan domaći kruh

Od kruha sa suhim ili svježim kvascem, popularnih sourdough varijanti, do onih koji se ne mijese dugo, pa čak i onih bez kvasca, sigurni smo da ćete pronaći svoj favorit.

Danas mijesimo domaći kruh! Ovaj je mekan i pahuljast, jednostavan za pripremu i idealan uz ručak ili za sendvič

U nastavku donosimo nekoliko recepata i savjeta za pečenje odličnog domaćeg kruha.

1. Recept za kućni baguette

Trebat će vam:

500 g brašna tip 550

10 g soli

5 g suhog kvasca

350 ml mlake vode

malo šećera

Priprema:

U velikoj zdjeli pomiješajte brašno i sol. U drugoj posudi otopite suhi kvasac u mlakoj vodi i ostavite ga da stoji 5-10 minuta dok ne zapjeni. Dodajte smjesu kvasca i vode u brašno i sol, te miješajte dok se svi sastojci ne spoje. Prebacite tijesto na blago pobrašnjenu radnu površinu i mijesite oko 10 minuta, ili dok ne postane glatko i elastično. Pokrijte ga čistom krpom i ostavite da se diže na toplom mjestu oko 1-1,5 sati, ili dok se ne udvostruči. Nakon što se tijesto udvostruči, prebacite ga na blago pobrašnjenu radnu površinu i lagano ga pritisnite kako biste izbacili višak zraka. Podijelite tijesto na tri jednaka dijela. Svaki dio oblikujte u pravokutnik, zatim preklopite strane prema sredini i zarolajte u obliku baguettea. Stavite oblikovane kruščiće na lim za pečenje obložen papirom za pečenje, s preklopom prema dolje. Ostavite ih da se dižu još 30-45 minuta. Zagrijte pećnicu na 220 °C. Ako imate kamen za pečenje, stavite ga u pećnicu da se zagrije. Prije pečenja, oštrim nožem ili žiletom napravite nekoliko plitkih rezova na vrhu svakog baguettea. Ako želite hrskavu koru, poprskajte unutrašnjost pećnice vodom prije nego što stavite kruščiće unutra. Pecite ih 20-25 minuta, ili dok ne dobiju zlatnosmeđu boju i zvuče šuplje kada se lagano udare odozdo.

image

Kućni baguette

Siiankovskaia/getty Images/

2. Lagani bijeli kruh

Trebat će vam:

200 g bijelog glatkog brašna

160 g vode

1 žličica suhog kvasca

3 žlice maslinova ulja

1 žličica soli

dodaci: suho začinsko bilje, cvijet soli, drugi začini po želji

Priprema:

Od brašna, vode i kvasca napravite tijesto i pustite da stoji 20 minuta. Dodajte sol i ulje, zamijesite tijesto i pustite da se diže 40 minuta. Tijesto zatim uhvatite rukama za dva kraja i preklopite ga. Prekrijte krpom i dižite još 40-ak minuta ili dok se ne digne. Laganim pokretima ponovno ga dignite, ali ovaj puta tako da dobijete štrucu. Pazite da ne istisnete previše mjehurića koji su se napravili na površini. Stavite ga u kalup za kruh koji ste obložili papirom za pečenje i poprskali maslinovim uljem. Poklopite. Upalite pećnicu na 200 stupnjeva. Dok se pećnica grije, neka se kruh još malo diže, oko 20 minuta. Zatim ga poprskajte s malo maslinova ulja, prstima napravite udubine, dodajte začine po vrhu i pecite 30-40 minuta ili dok kruh ne poprimi lijepu, zlatnu boju.

image

Lagani bijeli kruh

Lidija Lončarić/

3. Recept za jednostavan kruh

Trebat će vam:

500 g glatkog brašna

500g oštrog brašna

700 ml tople vode

1 žlica šećera

1 žlica soli

1 kockica kvasca

150 ml maslinova ulja

svinjska mast

Priprema:

U toploj vodi pomiješajte žlicu šećera i kvasac i pustite da stoji 15 minuta kako bi se kvasac aktivirao. U većoj zdjeli pomiješajte oštro i glatko brašno, žlicu soli i maslinovo ulje pa dodajte aktivirani kvasac. Žlicom pomiješajte sve sastojke. Dobit ćete nešto rjeđe tijesto, ali takvo treba biti. Pustite da stoji 15-ak minuta. Nakon toga, tijesto prebacite u kalup za kruh koji ste prethodno premazali svinjskom masti i lagano posipali brašnom. Pustite da odmara još 15 minuta na toplom, a zatim pecite na 180 °C 45 minuta.

image

Jednostavan kruh

Istock/

4. Lažni bagels

Trebat će vam:

Za 2 peciva:

120 g posnog sira (kremastijeg)

125 g integralnog brašna

1 žlica praška za pecivo

sol

sjemenke po želji (sezam, lan, suncokret, konopljine sjemenke...)

jaje za premazivanje (možete i preskočiti)

Priprema:

Pomiješajte posni sir, integralno brašno, prašak za pecivo i žličicu soli. Umijesite tijesto pa ga podijelite na dva dijela. Od svakog napravite valjak, spojite krajeve i stavite u posudu za pečenje. Premažite jajetom i pospite sjemenkama. Peciva pecite na 200 °C 20-ak minuta ili dok ne poprime boju.

image

Lažni bagel

Lidija Lončarić/

5. Kruh koji se ne treba dizati

Trebat će vam:

380 g glatkog brašna

80 g zobenih pahuljica

2 žličice sjemenki suncokreta

300 ml O‘Hara‘s stouta

3 žličice sode bikarbone

50 ml suncokretova ulja

1 žličica soli

2 žličice meda

80 ml mlijeka

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 160 °C i obložite kalup za kruh papirom za pečenje. Pomiješajte suhe sastojke u velikoj posudi, dodajte suncokretovo ulje, mlijeko, stout pivo i med te miješajte dok ne dobijete mokru smjesu. Izlijte je u kalup za pečenje i pospite tijesto s malo zobenih pahuljica, stavite u pećnicu i pecite 35 - 45 minuta. Kako biste provjerili je li kruh pečen, ubodite štapić za ražnjiće u sredinu štruce. Ako izađe čist, onda je kruh gotov, no ako je ostalo tijesta na štapiću, vratite kruh u pećnicu i pecite još nekoliko minuta. Kad je kruh pečen, izvadite ga iz pećnice, zamotajte u čistu kuhinjsku krpu i ostavite da se ohladi. Poslužite s gustim toplim irskim gulašom ili premažite Kerrygold maslacem i uživajte.

image

Domaći kruh

Unsplash/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. studeni 2025 18:26