Puding je slastica mekane kremaste konzistencije, spravljena na bazi mlijeka, jaja i šećera, uz dodatak svježeg ili suhog voća, svih vrsta čokolade, keksa ili začina. Riječ je o desertu koji mnogi uzimaju zdravo za gotovo, pogotovo jer je u trgovinama dostupan prah u vrećicama koji samo treba kuhati u mlijeku, uz dodatke prema želji. No, kako trenutačno živimo u vremenu izolacije prouzročene koronavirusom, pokazalo se da su se i najveći mrzitelji kuhinje i kuhanja prihvatili lonaca.

Mnogi su postali pravi virtuozi u isprobavanju novih recepata, što dokazuju i društvene mreže, na kojima svakodnevno možete vidjeti posebne gastro uratke građana Hrvatske. Možda je sada pravo vrijeme da se odvažite napraviti i svoj domaći puding. Bitna je dobro pripremljena baza, a dodatke osmislite sami. Ne zabrinjavajte se ako vaš prvi puding ne bude idealan, bitni su dobra volja i maštovita dekoracija. Pudinzi se u pravilu kuhaju u pećnici ili na pari, obavezno u odgovarajućem kalupu. Najčešće su to metalne ili keramičke posude, u kojima kasnije i servirate slasticu.
KUHANJE NA PARI
Najčešći i najjednostavniji način pripreme pudinga zapravo je kuhanje u dubokoj posudi na štednjaku, nakon čega slijedi njegovo ulijevanje u predviđene posude za puding. Ako se sastojci za puding kuhaju na pari, na umu morate imati da vode ne smije biti previše, kako bi se izbjeglo da uđe u kalup gdje se nalazi smjesa.

Pravilan omjer je da voda doseže dvije trećine visine kalupa. Bilo da se kuha u pećnici ili na pari, puding je gotov kada drvena čačkalica koju ste upiknuli u smjesu bude suha. Tako pripremljen puding možete poslužiti u toploj varijanti, s dodatkom također toplih slatkih umaka, ili, pak, u hladnoj varijanti, kada ga možete servirati s umakom, voćem ili začinima.
KORAK PO KORAK
Za pripremu pudinga kuhanog na pari u lonac za početak stavite mlijeko ili slatko vrhnje, zatim dodajte jaja i dobro izmiješajte. Bitno je da dobijete pjenastu smjesu. Na redu je šećer, odnosno sladilo prema vašem guštu. Sve umiješajte u glatku svilenkastu tekućinu. Zatim na red dolazi kukuruzni škrob, odnosno želatina, ovisno o tome što imate dostupno.

Ako ste početnik i zabrinjava vas tempiranje i ne želite da vam se škrob pretvori u grudice u kremi, prosijte ga i umiješajte u hladno mlijeko odmah na početku pa nastavite s postupkom. Na kraju dodajte začine poput cimeta, muškatnog oraščića, klinčića, kardamoma, i obavezno prstohvat soli. Tek tada stavite posudu na laganu vatru, i uz neprestano miješanje zakuhajte sastojke. Stalnim miješanjem postići ćete to da se svi sastojci fino zgusnu te dobiti prozračan i pjenast puding.

Kuhani puding odmah izlijte u prethodno pripremljene zdjelice ili kalupe, koje možete obložiti usitnjenim orašastim plodovima ili karamelom koji će pridonijeti boljem okusu, a od topline smjese neće promijeniti svoj sastav. Kada se vaš puding ohladi, izvrnite ga iz posude na tanjur, i prema želji dodatno ukrasite voćem, strugotinama čokolade i slično.
Puding s parmezanom i kruškama
250 g krušaka
100 g smeđeg šećera
250 ml slatkog vrhnja
60 g ribanog parmezana
10 g želatine u listićima

Kruške ogulite i narežite na kockice. Stavite u posudu, dodajte polovicu šećera i dvije žlice vode. Kuhajte oko deset minuta na slaboj vatri, uz neprestano miješanje. Kada kruška omekša, maknite s vatre te štapnim mikserom napravite pire. Listiće želatine prema uputi na pakiranju stavite u hladnu vodu da omekša. U posudu stavite vrhnje s preostalim šećerom i zakuhajte. Kad svi sastojci zakuhaju, maknite s vatre te pustite da se vrenje smiri. Nakon nekoliko minuta pjenjačom dobro umiješajte omekšanu želatinu. Zatim lagano umiješate pire od krušaka i parmezan. Dobro sjedinite sastojke. Pustite da se sastojci malo ohlade uz povremeno miješanje kako biste izbjegli stvaranje kožice. U trenutku kad primijetite da se smjesa počela zgušnjavati, puding stavite u kalupe koje ste malo poškropili običnom vodom radi njegova lakšeg vađenja prilikom serviranja. Nakon dva sata slasticu možete izvaditi iz kalupa tako da ga okrenete na željeni tanjur te ukrasite s nekoliko kriški kruške ili s kojom žlicom karamela koji se fantastično sljubljuje s voćem i sirom.
Puding s kavom
490 ml mlijeka
4 žumanjka
50 g šećera
1 vanilin šećer
1 žlica kave
1 žlica kakaa
30 g brašna
1 žlica likera od kave

U zdjelu stavite žumanjke te dodajte obje vrste šećera. Dobro izmiješajte dok ne dobijete svijetlu smjesu. Zatim dodajte prosijano brašno, kavu i kakao. Sjedinite sastojke. U posudu stavite mlijeko te pjenjačom umiješajte sadržaj zdjele te miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Stavite na laganu vatru i skuhajte sastojke. Kada sve prokuha, kuhajte još dvije minute, uz neprekidno miješanje. Skinite puding s vatre. Dok se hladi, pripremite jedan veći ili nekoliko manjih kalupa koje s unutrašnje strane premažite likerom od kave. Smjesu ulijte u njih i pustite da se sve dobro ohladi. Puding možete ukrasiti rastopljenom čokoladom, sezonskim voćem ili šlagom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....