Kruheki, foccacie, ciabatte...

KOJE BRAŠNO KORISTITI ZA KOJU VRSTU JELA: Hrskave grisine pripremit ćete od pirovog brašna, dok će vam za polpete poslužiti heljdino!

Napunite ormariće i koristite ovih deset vrsta brašna za baš svaku priliku koju možete zamisliti!

Kruheki, foccacie, ciabatte, keksi, grisini - spremite se jer dolazimo vas napraviti! Vratašca kuhinjskih ormarića pritiskali smo rukama kako bi nagurali čim više vrsta brašna i eto - stalo je njih deset pa vam ih predstavljamo. Od sad više nema dileme kad što koristiti!

1. Pirovo brašno

Za kolače, palačinke, kekse, grisine, kruh i peciva. Može se koristiti čisto ili u kombinaciji s drugim vrstama brašna. Sadrži manje glutena od pšeničnog.

2. Rižino brašno

Bezglutensko brašno odlično za izradu tjestenine, pudinga, krema, keksa, kolača, a dodaje se i u hranu za bebe i djecu. Upija puno više tekućine od pšeničnog pa će se kruh s rižinim brašnom puno više mrviti.

3. Batatovo brašno

Mora se kombinirati s, primjerice, pšeničnim brašnom jer je prejako samo. Može se korisiti za izradu kruha i svih vrsta slastica.

4. Kukuruzno brašno

Za izradu kruha, peciva, žganaca, zlevanki, proje. U njemu možete pohati i meso i ribu, pogotovo riječnu, poput pastrve ili šarana.

5. Integralno brašno

Struktura zrna žitarice sastoji se od vanjske košuljice (vlaknaste strukture i prepune zdravih sastojaka - bjelančevina, minerala i vitamina) te središnjeg dijela koji se zove endosperma koji je bogat ugljikohidratima (škrob). Brašno kod kojeg se koristi i košuljica nazivamo integralna ili graham brašna. Zdravija su nego "klasična" bijela jer imaju veći udio vitamina i bjelančevina, dok je udio poželjne vlaknaste strukture također veći pa su i probavljivija.

6. Brašno od durum pšenice

Posebno su popularna brašna od durum pšenice (u Hrvatskoj je sorta gotovo izumrla) - od nje se recimo radi kus-kus. Uz najrasprostranjenija brašna od pšenice koriste se i druge žitarice - kukuruz, ječam, raž… odnosno brašna možemo dobiti mljevenjem riže, slanutka, graha, heljde, konoplje...

7. Bademovo brašno

Ono što je odlično kod bademovog brašna jest to da ga možete napraviti sami kod kuće i to mljevenjem badema, a možete ga koristiti u izradi slanih i slatkih jela. Savršeno se slaže s namirnicama poput meda, čak i mesa te mahunarkama.

8. Heljdino brašno

Heljdino brašno se koristi u Japanu i Kini za proizvodnju rezanaca, ali od njega se mogu raditi i polpete, kruh, kaše i variva!

9. Slanutkovo brašno

Dobiva se mljevenjem suhog zrna slanutka. Možete ga koristiti za izradu tjestenina, u umacima, palačinkama, muffinima...

10. Zobeno brašno

U odnosu na pšenično brašno, svjetlije je boje i slađeg okusa. Pogodno je za izradu kruha i keksa ukoliko se pomiješa s pšeničnim brašnom, ali ga možete koristiti i smaostalno!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 05:03