NA SICILIJI

ĐIR PO TAORMINI NA SICILIJI: Iako je ovaj grad prepun skupih dućana, najbolje su stvari jeftine!

Ulični prodavači granitu pripremaju grebanjem bloka leda i dodavanjem različitih sirupa

Smještena na klisuri s pogledom na beskonačni horizont, Taormina je poput sicilijanskog Monte Carla. Usmjeren na luksuzni turizam s raskošnim hotelima i skupocjenim dućanima, gradić je u kojem s lakoćom možete bankrotirati, ako malo ne pripazite. Osim posjeta amfiteatru i šetnje šarmantnim uličicama koje izgledaju kao s razglednice, postojao je još jedan razlog zašto sam silom željela posjetiti upravo Taorminu.

U potrazi za savršenom granitom, na društvenim mrežama naišla sam na zamamne slike velikih čaša prepunih zaleđenog i potom zdrobljenog soka koji sam jednostavno morala probati. Bam Bar u Taormini (Via Giovanni di Giovanni, 45) izgledao je obećavajuće, ali smo pritom očekivale da ćemo ovo ledeno piće koje se smatra prvim sladoledom na svijetu pošteno i platiti.

Nakon što smo uživale u dva nevjerojatna okusa i slatkom briošu, koji dolazi uz svaku granitu, u nevjerici smo ih platile svega 4 eura po osobi. Samo nekoliko dana prije u svojoj sam potrazi u gradiću Notu posjetila i proslavljeni Caffè Sicilia, koji je široj javnosti predstavio popularni serijal "Chef's Table". Ondje sam degustaciju triju okusa, i to bez brioša platila 6 eura. Na tu sam se cijenu ipak malo smrznula.

Granita od badema

200 g oguljenih badema
2 oguljena gorka badema
50 g granuliranog šećera
2 kapi ekstrakta badema
500 ml vode

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Usitnite bademe s 200 ml vode i pustite da smjesa nekoliko sati stoji kako bi se bademi natopili. Potom iscijedite sok i prikupite mljevene bademe u gazu. Povežite gazu u čvor i dobro iscijedite. Potom gazu punu mljevenih badema ponovno potopite u sok od badema na 10 minuta te ponovno dobro iscijedite. Ponovite postupak nekoliko puta. Zatim u lonac dodajte sok od badema, 300 ml vode i šećer te pustite da zavrije. Pustite da krčka oko 5 minuta pa ugasite vatru i pustite da se tekućina ohladi. Dodajte ekstrakt badema i prebacite tekućinu u zamrzivač da bi se barem osam sati hladila. Svakih pola sata pomiješajte smjesu i zdrobite nastali led kako biste ga dodatno usitnili. Poslužite hladno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:03