IMAMO I RECEPTE

Dobar komad mesa, krumpir, umak i pufasto pecivo: Kako je jedno jednostavno nedjeljno pečenje postalo najvažniji obrok u britanskoj kulturi

Postoji nešto posebno u britanskoj nedjelji, miris pečenja koji se širi domom, obitelj okupljena za stolom i tanjuri puni dobro poznatih okusa. Sve to utjelovljuje tradicionalni sunday roast

Vjerojatno najomiljenije britansko jelo, nedjeljno pečenje ili sunday roast, pravi je klasik engleske kuhinje. Kao što mu i ime kaže, obično se jede nedjeljom, danom odmora, obitelji i dobre hrane. To je obilno i ukusno jelo koje se sastoji od sočnog pečenog mesa prelivenog gustim umakom (gravy), hrskavog pečenog krumpira, raznog povrća poput graška i mrkve, te neizostavnog, Yorkshire pudinga.

image
Clarkandcompany/Getty Images

Za Britance, sunday roast je više od običnog obroka, to je tradicija koja okuplja obitelj. Neki ga pripremaju kod kuće i uživaju u miru doma, dok drugi odlaze u obližnji pub, gdje uz tanjur pečenja često ide i čaša lokalnog piva ili jabukovače.

Meso, povijest i miris doma

Najčešće se peče govedina ili piletina, ali jednako su popularni i janjetina, svinjetina, pa čak i divljač poput patke. Povijest ovog jela seže daleko u prošlost, još u doba kralja Henrika VII., krajem 15. stoljeća. Britanci su oduvijek voljeli meso, toliko da su kraljevski čuvari, poznati Yeomeni, dobili nadimak "Beefeaters", doslovno "jedači govedine".

U to doba, meso se pripremalo na ražnju, satima se okretalo nad vatrom, dok bi cijela kuća mirisala na pečenku. Tijekom industrijske revolucije u 18. stoljeću, meso je postalo pristupačnije pa su si i obične obitelji mogle priuštiti pečenje barem jednom tjedno. Nedjeljom bi se prije odlaska u crkvu komad mesa i povrće stavili u pećnicu, a po povratku, ručak bi bio spreman.

image
Jonathan Harley/Getty Images

Danas, prema istraživanjima, više od 60% Britanaca i dalje redovito jede sunday roast svake nedjelje, tradicija koja ne jenjava!

Tajna zvana Yorkshire pudding

Jedan od najzanimljivijih dijelova ovog jela svakako je Yorkshire pudding. Unatoč nazivu, to nije slatki desert, već lagano i prozračno tijesto napravljeno od brašna, jaja i mlijeka. Potječe iz grofovije Yorkshire i gotovo je obavezni dodatak svakom pečenju. Savršeni Yorkshire pudding trebao bi biti mekan iznutra, a hrskav izvana, idealan za upijanje bogatog umaka od pečenja.

KORAK PO KORAK JORKŠIRSKI PUDING

Osim gravyja, Britanci uz svoje pečenje poslužuju i različite umake, ovisno o vrsti mesa, uz govedinu naprimjer često ide hren, dok uz piletinu slatko-kiseli umak od brusnice.

image
Tristram Godfrey/Getty Images

Zato, ako se nađete u Ujedinjenom Kraljevstvu, obavezno iskoristite priliku i svratite u dobar pub nedjeljom. Gotovo je sigurno da će se tamo posluživati sunday roast. No, ako smo vas privukli ovom pričom da sami napravite ovakav bogati ručak, jedini recept koji ćete trebati donosimo u nastavku.

Tradicionalni britanski sunday roast

Priprema: oko 45 minuta

Pečenje: 1,5 – 2 sata (ovisno o mesu)

Ukupno: oko 2,5 sata

Za 4 – 6 osoba

Trebat će vam:

1,5 – 2 kg goveđeg buta (ili pečenja, bez kostiju)

2 žlice maslinovog ulja ili suncokretovog ulja

2 žličice krupne morske soli

1 žličica svježe mljevenog crnog papra

2 do 3 grančice ružmarina

3 do 4 češnja češnjaka, zgnječena

(Napomena: umjesto govedine možete koristiti pile, janjetinu ili svinjski but, način pečenja je sličan, mijenja se samo vrijeme.)

Za pečeni krumpir i povrće:

1 kg krumpira

3 do 4 mrkve, narezane uzdužno

2 pastrnjaka, narezana na štapiće

150 g graška (svježeg ili smrznutog)

3 žlice gušče masti ili biljnog ulja

Sol, papar po ukusu

Za Yorkshire puding:

140 g glatkog brašna

4 jaja

200 ml mlijeka

Prstohvat soli

2 žlice ulja (za kalup)

Za gravy (umak od pečenja):

Sok i masnoća koji ostanu u posudi od pečenja

1 žlica brašna

250 – 300 ml goveđeg temeljca (ili pilećeg, ovisno o mesu)

Sol, papar po ukusu

Priprema:

Priprema mesa:

Zagrijte pećnicu na 200°C. Premažite meso uljem, posolite, popaprite i utrljajte zgnječeni češnjak i ružmarin. Stavite meso u posudu za pečenje na rešetku kako bi zrak slobodno cirkulirao. Pecite 20 minuta na 200°C da se stvori korica, zatim smanjite temperaturu na 180°C i pecite još: oko 1 sat za medium rare, 1 sat i 15 minuta za medium, 1 sat i 30 minuta za potpuno pečeno meso. Kada je meso gotovo, izvadite ga i ostavite da odmori 15 minuta, pokriveno aluminijskom folijom.

Pečeni krumpir i povrće:

Ogulite krumpire i narežite ih na veće komade. Kuhajte ih u kipućoj posoljenoj vodi 8 dp 10 minuta, zatim ih ocijedite i protresite u loncu kako bi rubovi postali hrapavi. U pleh stavite gušču mast ili ulje i zagrijte u pećnici dok ne postane vruće. Dodajte krumpire, mrkvu i pastrnjak, posolite i pecite 45 do 50 minuta na 200°C, dok ne postanu zlatni i hrskavi. Pred kraj dodajte grašak i kratko zapecite (ili ga posebno prokuhajte).

Yorkshire puding:

U zdjeli pomiješajte brašno i sol, dodajte jaja i postepeno umiješajte mlijeko dok ne dobijete glatku smjesu (poput rijetkog tijesta za palačinke). Ostavite tijesto da odmori 30 minuta. U kalup za muffine stavite po malo ulja (oko 1 žličicu po udubini) i zagrijte u pećnici dok ne postane vrlo vruće. Brzo ulijte tijesto do polovice svake udubine i pecite 20 – 25 minuta na 220°C, dok se pudinzi ne napuhnu i porumene. Ne otvarajte pećnicu tijekom pečenja!

Gravy (umak od pečenja):

Nakon što izvadite meso, stavite posudu od pečenja na štednjak (ili prelijte sokove u tavu). Umiješajte žlicu brašna i kratko propržite. Postupno dodajte temeljac, neprestano miješajući dok se ne zgusne u glatki umak. Po želji procijedite kroz cjedilo za glađu teksturu.

Posluživanje:

Narežite meso na tanke ploške i poslužite uz pečeni krumpir, povrće, Yorkshire puding i gravy umak. Tradicionalno se poslužuje i poseban umak ovisno o vrsti mesa - uz govedinu hren ili senf, uz piletinu umak od brusnica, uz janjetinu umak od mente, a uz svinjetinu umak od jabuka.

Za autentičan doživljaj, poslužite sunday roast uz čašu crnog piva ili jabukovače, a nakon ručka uživajte u čaju i odmoru, jer naposljetku, nedjelja je dan za uživanje i mir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. studeni 2025 09:03