ŽIVJELI

DOBRA HRANA U POTRAZI ZA NAJBOLJIM BOŽIĆNIM PIVOM: Odabrali smo pivo koje najviše miriše po Božiću!

 Marko Miščević
Ljeti, dok se iz vas cijedi znoj, a pokraj vas isparava vrući asfalt (ili, ako imate sreće, more), pivo utočeno u po mogućnosti zaleđenu čašu koja se u sekundi, obasjana suncem u zenitu, orosi, sjeda “k'o budali šamar”. Budući da danas ne postoji točna definicija kakav mora biti omiljeni blagdanski napitak od hmelja, odlučili smo ih ocjenjivati prema najboljim aromama i okusu.

Međutim, dok ga pri velikim vrućinama piju samo zagriženi pivopije, jer sve ostale čaša piva obično prebrzo "zaljulja", zimi se za taj božanski napitak odlučuju i oni kojima pivo inače nije prvi izbor. Sa slanim, kuhanim buncekom i kiselim zeljem, začinjenim kobasicama ili, pak, krvavicama s restanim krumpirom malo se koje piće slaže toliko dobro kao pivo. Točnije, božićno pivo: posebna, sezonska vrsta diljem svijeta obožavanog pića, dobivenog nepotpunim vrenjem ječmenog (ili pšeničnog) slada obogaćenog mirisnim hmeljem. Iako ga danas zovemo "božićnim", pivo s visokim udjelom alkohola, dopunjeno začinima kao što su narančina kora, cimet, klinčići i đumbir, zapravo nema veze s Božićem.

Marko Miščević

Porijeklo vuče još iz doba Kelta kad su drevni druidi na zimski solsticij goli plesali oko svetog kamenja i nalijevali se gustim pićem od fermentirane pšenice, obogaćenim začinima i mirisnim biljem. Ono je služilo kao poveznica između bogova i ljudi jer, sama logika nalaže, tko bi drugi mogao biti zaslužan za piće koje te čini toliko sretnim i opijenim doli bogovi? Pivom su poslije i Vikinzi obilježavali zimski solsticij te u Odinovu čast ispijali tada vrlo jako i gusto aromatično piće, a stari su se Rimljani pivom gostili za vrijeme Saturnalija, festivala u čast boga Saturna koji se poklapa s današnjim Božićem.

Marko Miščević

Sa širenjem kršćanstva zimska su piva, inače jača, aromatičnija i znatno kvalitetnija od ljetnih, postala božićna, a tradicija priprave posebne vrste piva, začinjenog tako da miriše na blagdane, proširila se Europom. Danas, pak, ne postoji jedinstvena definicija božićnog piva. Božićnima se smatraju i crni, sladni, puni porteri i stoutovi, tamni, ali i svijetli aromatični lageri, kao i začinjeni aleovi, a jedino u čemu se pivari, ali i pivopije diljem svijeta slažu jest da božićno pivo zapravo nije stil i način pripreme, nego tradicija.

Marko Miščević

Tradicija kuhanja božićnog piva već je godinama prisutna i u Hrvata, a s porastom broja malih, craft pivovara i izbor blagdanskih piva sve je veći. Iako smo se namjerili testirati isključivo domaća božićna piva, u trenutku kušanja na tržištu ih je bilo dostupno samo nekoliko (kafiće i trgovine obično preplave početkom prosinca) pa smo u izbor za najbolje odlučili uključiti i neke sjajne inozemne recepture. Kušali smo osam različitih piva, od kojih čak četiri proizvodi danski Mikkeler, dva su piva bila domaće proizvodnje - Medvedgradovo Božićno pivo te Vanilla & Chocolate Porter iz radionice Garden Brewery.

Marko Miščević

Kušali smo i belgijski Gordon's Xmas, navodno prvo "službeno" božićno pivo uopće, te blagdansko pivsko izdanje belgijskoga Deliriuma. S obzirom na to da jasne odrednice pri pripravi blagdanskog piva ne postoje, a i među našim ispitanicima bilo je i portera i aleova i IPA-e, kriterij kojim smo se, uz balansiranost okusa, odlučili voditi jest "božićnost": miriše li na Božić, osjete li se neki prigodni začini, kako bi pasalo uz neke klasične blagdanske delicije?

Marko Miščević

Iako možda djeluje preopćenito, svih šest kušača - tri muškarca i tri žene - imalo je gotovo jednake dojmove o svakom od piva. Prvi na redu bio je Mikkelerov Hoppy Lovin' Christmas, pivo obogaćeno đumbirom i borovim iglicama, intenzivne narančaste boje i punog okusa. Iako vrlo ukusno, složili smo se da i nije "baš božićno". Spomenuti đumbir osjetio je samo Marko, a borove iglice nitko osim Luke koji je miris piva, bez zle namjere, okarakterizirao kao "miris borića za auto". No, već pri otvaranju drugog ispitanika svi odreda bili smo oboreni s nogu. Gardenovo zimsko pivo upravo je onakvo kakvim ga predstavljaju: punog okusa, izuzetno tamno, miriše na gorku čokoladu, a osjete se i note kave, dok okus vanilije u ustima ostaje još prilič- no dugo nakon što je ispijen posljednji gutljaj. Božićnom ugođaju pridonosi i neodoljivo pakiranje: čep tamne boce sa svijetlom etiketom, izvedenom u njihovu prepoznatljivom minimalističkom stilu, "zaštićen" je slojem bijelog voska.

Marko Miščević

Nastavili smo s domaćim ostvarenjima i kušali Medvedgradovo Božićno koje je, kako i etiketa kaže, jak tamni lager, no za ukus svih prisutnih, iako vrlo dobar, premalo aromatičan da bi bio prozvan "blagdanskim". Iduće na redu bilo je razočaranje večeri. Još jedno Mikkelerovo ostvarenje, Ris a la M'ale, voćno pivo s trešnjama i bademima električne crvene boje: vrlo je intenzivnog okusa, prekiselo, a i pretjerano gazirano. U skladu s tim, nitko nije bio oduševljen, baš kao ni neznatno boljim Deliriumom. Također intenzivne crvene boje, pretjerano slatkasto s nedostatkom gorčine, jednoglasno je okarakterizirano kao "bezveze". Hibrid između crvenog alea i pšeničnog piva, Mikkeller Red&White Christmas, lijepo je izbalansiran, kaže Ivana, inače pivska entuzijastica i voditeljica zagrebačke pivnice Craft Room. Ima i snažan "aftertaste", fino miriše, punog je okusa i snježnobijele pjene. A kao da smo planirali, za kraj smo ostavili, uz Gardenovo zimsko, dva najbolja božićna piva koja smo probali cijelu večer.

Marko Miščević / HANZA MEDIA

Pivo za koje belgijska pivovara tvrdi da je "iskonsko božićno", Gordon's Xmas, predivne je tamnocrvene boje i još boljeg okusa. Istodobno je slatko, kiselo i gorko, baš kao što i treba biti, vrlo aromatično, punog okusa i divne, čvrste pjene. Božić u tekućem stanju, složili smo se. Najuspješniji Mikkeller ujedno je i najuspješnije pivo cijele večeri: Santa's Little Helper pomeo je konkurenciju. Obogaćeno sjemenkama korijandera i koricom naranče, ujedno je čokoladno, voćno i začinjeno pjenom koja ima teksturu "kao da se radi o nekom finom, mekanom poplunu za grlo". Puno je, ali ne i preteško pa ti se čini kao da ga možeš popiti na hektolitre. Jednoglasni pobjednik ima jednu jedinu manu. Za razliku od drugoplasiranoga Gordon's Xmasa ("piva s najružnijom etiketom u povijesti"), stoji čak tri puta više. No, s druge strane, blagdani su, postoji li prihvatljivije doba godine za trošenje, u ovom slučaju na piva koja nam, zapravo, i nisu nužna?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:44