Jedini relevantan izbor najboljih hrvatskih restorana uskoro će dobiti nove laureate. Naime, 28. svibnja proglasit će se najbolji među najboljima na hrvatskoj gastro sceni po izboru Dobrih restorana i to već sedmu godinu zaredom. Ovaj zajednički projekt Jutarnjeg lista i Vinarta kreira jedinu objektivnu nacionalnu i regionalnu top-listu najboljih hrvatskih restorana, a funkcionira po principu glasovanja provedenog u strogoj tajnosti između petstotinjak glasača koji su na neki način aktivni sudionici gastronomske scene u Hrvatskoj poput restoratera, chefova, eno i gastro novinara i blogera te poslovnih vinara, turističkih djelatnika i pojedinaca koji su najredovitiji posjetitelji restorana.
Samo jedan uvjet
Uvjet je samo jedan, a to je ukupno zadovoljstvo, odnosno indeks sreće po odlasku iz restorana. Odabir glasača jamči stručnost, a kriterijima se izbjegava mogućnost da na ukupnu ocjenu utječu elementi poput visine investicije u uređenje objekta ili medijski renome pojedinih chefova. Iz godine u godinu poredak na top-listama ostavlja dubok trag na gastro sceni što je i zamišljeni cilj cijelog projekta. Rangiranjem se želi potaknuti kompetitivnost i dugoročno podići kvaliteta usluge u restoranima.
Vladavina Bistroa Apetit
Ovaj je projekt tijekom proteklih sedam godina iznjedrio neka mjesta i pojedince koji su do proglašenja možda bili poznati samo lokalcima, a dobivanjem nagrada postali su ozbiljni igrači na hrvatskoj gastro sceni i svojevrstan autoritet. Na samom početku priče, svoju poziciju čvrsto je držao Bistro Apetit, kako u gradu Zagrebu tako i na nacionalnoj top-listi, i to dvije godine zaredom. Iako je Bistro Apetit imao svoje uspone i padove, njegovo zlatno doba pamtimo za vrijeme Christiana Cabaliera, a stari sjaj odučio mu je vratiti Marin Rendić koji je prošle godine zauzeo i vlasničku i chefovsku palicu restorana.
Sjaj Bateline
Godine 2014. uslijedilo je pravo iznenađenje i svojevrsno osvježenje te je na tron zasjela istarska konoba Batelina. Do srca gostiju došli su jednostavno i bez filozofiranja, kakva je i njihova hrana. Inovativna jela pripremljena od svježe ribe obrađene kirurški preciznim potezima Davida Skoke postali su razlog zašto se zaputiti u Banjole iz različitih dijelova Hrvatske pa i inozemstva.
Čovjek sa snom - Rudolf Štefan
Otprilike iste godine počinje strelovit rast restorana i čovjeka sa snom da u podrumu starom sedamsto godina, gdje se nekad čuvala maraština, stvori najbolji restoran u zemlji. Pelegrini. Od 2015. upravo je ovaj šibenski restoran ovjenčan najsjajnijim odličjem kao najbolji hrvatski restoran, restoran Dalmacije, a već dvije godine zaredom stotinjak chefova odlučilo je da je najbolji među njima Rudolf Štefan. Ovaj dobri duh hrvatske gastronomije, neumorni sanjar i veliki radnik snove je uspio osoviti na noge, naravno, uz podršku svojega tima.
Osim jedinstvene priče kojoj su okosnica tradicionalni recepti i lokalna namirnica s doista domišljatim iskorakom, vrijedno je spomenuti i prvi gastronomski kongres Chefs’ Stage koji je pokrenuo. Ovog proljeća, Šibenik na čelu s timom Pelegrini okupio je većinu imena domaće gastronomske scene, ali i velika inozemna imena poput Ane Roš, Sebastiana Franka, Svena Wassmera, Anatolyja Kazakova i primjerice, Maksuta Askara. Uz brojne nagrade, poput JRE SERVICE AWARD 2017. (za najbolji servis u Europi) možda najznačajniji je dobitak prve Michelinove zvjezdice u ožujku ove godine.
Nezaobilazni Monte
Dolazak možda najprestižnijeg priznanja u Hrvatsku posebno je proslavio rovinjski Monte još prošle godine koji se upisao u povijest kao prvi hrvatski restoran s Michelinovom zvjezdicom. Bračni par Đekić ove godine potvrdio je gastronomskog Oscara svojim predanim dugogodišnjim radom i upornošću. Također, već godinama su u vrhu najboljih hrvatskih restorana po izboru Dobrih restorana, a njihovu izvrsnost prepoznao je i renomirani vodič Gault Millau.
Sjajni Restoran 360
Kad smo već kod najsjajnijih kuharskih zvjezdica, ne smijemo izostaviti ni dubrovački Restoran 360 na čelu s chefom Marijem Curićem i glavnim voditeljem Rudolfom Papcem. Oni doista jesu sjajni. Tim od četrdeset ljudi pleše dubrovačkim zidinama poput kakvog dobro uigranog plesnog ansambla i pritom izvode doista sjajne gastronomske kreacije.
Najdugovječniji među njima
Analizirajući vremenski period od sedam godina koliko postoji izbor Dobrih restorana, svakako se treba osvrnuti na najpostojanije me đu njima. Oni su nezaobilazne adrese strastvenih zaljubljenika u dobru hranu i to već godinama. Jedan takav restoran bez sumnje je Plavi podrum. Smješten u pitoresknoj vološćanskoj vali, Plavi podrum već je više od dvadeset godina sinonim za izvrsnost. Respektabilna vinska karta, stalni rad i uvođenje zanimljivih osvježenja samo su neki od aduta tima Plavog podruma na čelu s Danijelom Kramarić.
Uvijek u samom vrhu hrvatske i zagrebačke liste je i Dubravkin put koji je posebno drag vinoljupcima zbog iznimne ponude vina zbog čega su i nekoliko puta bili dobitnici nagrade za restoran s najboljom vinskom ponudom u Hrvatskoj. Posljednje tri godine ovo mjesto usko je bilo povezano s imenom Priske Thuring, glavne chefice restorana, koja je ovog proljeća svoju poziciju prepustila svojoj desnoj ruci Vedranu Petranoviću a ona se okrenula novim projektima. U top deset gotovo uvijek su se nalazili i zagrebački Takenoko, Johnson, Marina, Mano i opatijska stara dama Bevanda.
Također, u samom vrhu hrvatske gastronomije uvijek je nalazio svoje mjesto pod suncem i restoran Mala hiža iz Mačkovca koja dio strelovitog rasta svoje popularnosti može pripisati izboru Dobrih restorana. Priča počinje s klasičnim administrativnim začkoljicama kada ondašnjem grafičaru i tiskaru Branimiru Tomašiću nisu dopustili da na zemlji starog voćnjaka sagradi objekt za restoran. Danas u ovom bajkovitom ambijentu okruženom engleskom travicom možete kušati jako zanimljiva jela pripremljena namirnicama iz vlastitog vrta poput punjenih odrezaka od jelenjih bifteka, cvjetova buče s nadjevom od domaćeg sira ili primjerice punjene prepelice.
Novi akteri
S vremena na vrijeme pojave se ozbiljni akteri na sceni koji je dobro prodrmaju svojim druga čijim pristupom, nekom novom energijom i uzimanjem svog dijela kolača. Tako, primjerice, pamtimo vrlo ozbiljne kreacije splitske Paradigme i zagrebačkog Xata čiji koncepti na žalost nisu preživjeli, ali svakako su udahnuli dozu svježine. Ideja koja je preživjela pa čak možda i nadišla prethodno spomenute je ona mladog zagrebačkog tima restorana Noel. Chef Goran Kočiš je nakon angažmana u Dubravkinom putu i Bistrou Apetit zajedno sa sommelierom Ivanom Jugom odlučio svoju viziju pretvoriti u stvarnost i prostor nekada glasovite 5/4 ispuniti nekim novim gastronomskim ekspertizama. Nešto više od dvije godine od otvorenja, Noel je postao sinonim za zagrebački fine dinning. Hvalevrijedna karta vina, žestokih pića pa čak i čajeva i voda, dojmljiva Kočiševa jela i jedinstveno iskustvo koje pružaju samo su neki od aseva u rukavu s kojima ovaj tim odlučno korača prema naprijed.
Nešto manje od dva tjedna dijeli nas od ovogodišnjeg progla šenja najboljih hrvatskih restorana te chefa godine. Uzbuđenje raste i jedva čekamo saznati tko su nove zvijezde gastronomskog neba. Evidentno je da se hrvatska gastronomska priča širi, nadograđuje, obogaćuje znanjem, educira one koji su njen sastavni dio, prima neke nove likove s genijalnim vizijama i nagrađuje one koji dugogodišnjim mukotrpnim trudom odolijevaju vremenu i hrabro koračaju naprijed