JOŠ SAMO TJEDAN DANA DO PROGLAŠENJA

DOBRI RESTORANI: Tko će biti ovogodišnji pobjednici izbora koji je unio promjene na gastro scenu?

 Boris Kovacev / CROPIX
Za nešto manje od dva tjedna bit će proglašeni novi laureati, restorani koji su u godinu dana kvalitetom kuhinje od gostiju izmamili najviše zadovoljnih osmijeha

Jedini relevantan izbor najboljih hrvatskih restorana uskoro će dobiti nove laureate. Naime, 28. svibnja proglasit će se najbolji među najboljima na hrvatskoj gastro sceni po izboru Dobrih restorana i to već sedmu godinu zaredom. Ovaj zajednički projekt Jutarnjeg lista i Vinarta kreira jedinu objektivnu nacionalnu i regionalnu top-listu najboljih hrvatskih restorana, a funkcionira po principu glasovanja provedenog u strogoj tajnosti između petstotinjak glasača koji su na neki način aktivni sudionici gastronomske scene u Hrvatskoj poput restoratera, chefova, eno i gastro novinara i blogera te poslovnih vinara, turističkih djelatnika i pojedinaca koji su najredovitiji posjetitelji restorana.

Samo jedan uvjet

Uvjet je samo jedan, a to je ukupno zadovoljstvo, odnosno indeks sreće po odlasku iz restorana. Odabir glasača jamči stručnost, a kriterijima se izbjegava mogućnost da na ukupnu ocjenu utječu elementi poput visine investicije u uređenje objekta ili medijski renome pojedinih chefova. Iz godine u godinu poredak na top-listama ostavlja dubok trag na gastro sceni što je i zamišljeni cilj cijelog projekta. Rangiranjem se želi potaknuti kompetitivnost i dugoročno podići kvaliteta usluge u restoranima.

Vladavina Bistroa Apetit

Ovaj je projekt tijekom proteklih sedam godina iznjedrio neka mjesta i pojedince koji su do proglašenja možda bili poznati samo lokalcima, a dobivanjem nagrada postali su ozbiljni igrači na hrvatskoj gastro sceni i svojevrstan autoritet. Na samom početku priče, svoju poziciju čvrsto je držao Bistro Apetit, kako u gradu Zagrebu tako i na nacionalnoj top-listi, i to dvije godine zaredom. Iako je Bistro Apetit imao svoje uspone i padove, njegovo zlatno doba pamtimo za vrijeme Christiana Cabaliera, a stari sjaj odučio mu je vratiti Marin Rendić koji je prošle godine zauzeo i vlasničku i chefovsku palicu restorana.

Sjaj Bateline

Godine 2014. uslijedilo je pravo iznenađenje i svojevrsno osvježenje te je na tron zasjela istarska konoba Batelina. Do srca gostiju došli su jednostavno i bez filozofiranja, kakva je i njihova hrana. Inovativna jela pripremljena od svježe ribe obrađene kirurški preciznim potezima Davida Skoke postali su razlog zašto se zaputiti u Banjole iz različitih dijelova Hrvatske pa i inozemstva.

Banjole 240312.
Batelina poznati restoran u Banjolama vlasnika Davida Skoke.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / CROPIX

Čovjek sa snom - Rudolf Štefan

Otprilike iste godine počinje strelovit rast restorana i čovjeka sa snom da u podrumu starom sedamsto godina, gdje se nekad čuvala maraština, stvori najbolji restoran u zemlji. Pelegrini. Od 2015. upravo je ovaj šibenski restoran ovjenčan najsjajnijim odličjem kao najbolji hrvatski restoran, restoran Dalmacije, a već dvije godine zaredom stotinjak chefova odlučilo je da je najbolji među njima Rudolf Štefan. Ovaj dobri duh hrvatske gastronomije, neumorni sanjar i veliki radnik snove je uspio osoviti na noge, naravno, uz podršku svojega tima.

Arhiva restoran Pelegrini

Sibenik, 170615.
Restoran Pelegrini.
Na fotografiji: Chef Rudof Stefan.
Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
Biljana Blivajs / CROPIX

Osim jedinstvene priče kojoj su okosnica tradicionalni recepti i lokalna namirnica s doista domišljatim iskorakom, vrijedno je spomenuti i prvi gastronomski kongres Chefs’ Stage koji je pokrenuo. Ovog proljeća, Šibenik na čelu s timom Pelegrini okupio je većinu imena domaće gastronomske scene, ali i velika inozemna imena poput Ane Roš, Sebastiana Franka, Svena Wassmera, Anatolyja Kazakova i primjerice, Maksuta Askara. Uz brojne nagrade, poput JRE SERVICE AWARD 2017. (za najbolji servis u Europi) možda najznačajniji je dobitak prve Michelinove zvjezdice u ožujku ove godine.

Chefs' Stage

Arhiva restorana Pelegrini

Nezaobilazni Monte

Dolazak možda najprestižnijeg priznanja u Hrvatsku posebno je proslavio rovinjski Monte još prošle godine koji se upisao u povijest kao prvi hrvatski restoran s Michelinovom zvjezdicom. Bračni par Đekić ove godine potvrdio je gastronomskog Oscara svojim predanim dugogodišnjim radom i upornošću. Također, već godinama su u vrhu najboljih hrvatskih restorana po izboru Dobrih restorana, a njihovu izvrsnost prepoznao je i renomirani vodič Gault Millau.

Zagreb, 230517.
Hotel Esplanade. 
Dobri restorani 2017.
Proglasenje dobitnika i dodjela nagrada najboljim hrvatskim restoranima. 
Na fotografiji: Tjitske i Danijel Djekic, nizozemsko-hrvatski par koji vec deset godina uspjesno vodi restoran Monte.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

Rovinj, 150513.
Restoran Monte.
Foto: privatna arhiva restorana Monte
Privatna arhiva restorana Monte / CROPIX

Rovinj, 150513.
Restoran Monte.
Foto: privatna arhiva restorana Monte
CROPIX

Sjajni Restoran 360

Kad smo već kod najsjajnijih kuharskih zvjezdica, ne smijemo izostaviti ni dubrovački Restoran 360 na čelu s chefom Marijem Curićem i glavnim voditeljem Rudolfom Papcem. Oni doista jesu sjajni. Tim od četrdeset ljudi pleše dubrovačkim zidinama poput kakvog dobro uigranog plesnog ansambla i pritom izvode doista sjajne gastronomske kreacije.

Dubrovnik 13092017
Restoran 369
Chef Marijo Curic i voditelj Rudolf Papac
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Official Facebook Page Restorana 360

Najdugovječniji među njima

Analizirajući vremenski period od sedam godina koliko postoji izbor Dobrih restorana, svakako se treba osvrnuti na najpostojanije me­ đu njima. Oni su nezaobilazne adrese strastvenih zaljubljenika u dobru hranu i to već godinama. Jedan takav restoran bez sumnje je Plavi podrum. Smješten u pitoresknoj vološćanskoj vali, Plavi podrum već je više od dvadeset godina sinonim za izvrsnost. Respektabilna vinska karta, stalni rad i uvođenje zanimljivih osvježenja samo su neki od aduta tima Plavog podruma na čelu s Danijelom Kramarić.

Uvijek u samom vrhu hrvatske i zagrebačke liste je i Dubravkin put koji je posebno drag vinoljupcima zbog iznimne ponude vina zbog čega su i nekoliko puta bili dobitnici nagrade za restoran s najboljom vinskom ponudom u Hrvatskoj. Posljednje tri godine ovo mjesto usko je bilo povezano s imenom Priske Thuring, glavne chefice restorana, koja je ovog proljeća svoju poziciju prepustila svojoj desnoj ruci Vedranu Petranoviću a ona se okrenula novim projektima. U top deset gotovo uvijek su se nalazili i zagrebački Takenoko, Johnson, Marina, Mano i opatijska stara dama Bevanda.

Zagreb, 090516.
Esplanade Zagreb Hotel.?U organizaciji Jutarnjeg lista, veceras su na manifestaciji Dobri restorani dodijeljene nagrade najboljim hrvatskim restoranima u 2016. godini.
Na fotografiji: Danijela Gajski (restoran Dubravkin put).
Foto: Livio Andrijic / CROPIX
Livio Andrijic / CROPIX

Zagreb, 071117.
Predstavljanje ekskluzivnih vina vinarije Chateau Haut Brion uz jela Priske Thuring u restoranu Dubravkin put.
Foto: Sandra Simunovic / CROPIX
Sandra Simunovic / CROPIX

Također, u samom vrhu hrvatske gastronomije uvijek je nalazio svoje mjesto pod suncem i restoran Mala hiža iz Mačkovca koja dio strelovitog rasta svoje popularnosti može pripisati izboru Dobrih restorana. Priča počinje s klasičnim administrativnim začkoljicama kada ondašnjem grafičaru i tiskaru Branimiru Tomašiću nisu dopustili da na zemlji starog voćnjaka sagradi objekt za restoran. Danas u ovom bajkovitom ambijentu okruženom engleskom travicom možete kušati jako zanimljiva jela pripremljena namirnicama iz vlastitog vrta poput punjenih odrezaka od jelenjih bifteka, cvjetova buče s nadjevom od domaćeg sira ili primjerice punjene prepelice.

Mackovec, 160415.
Mala hiza najpoznatiji restoran kontinentalne Hrvatske koji godina odnosi sve znajacne nagrade u podrucju gastronomije vec 15 godina vodi vlasnik  Branko Tomasic.
Na fotografiji: Branko u interijeru svog restorana.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / CROPIX

Novi akteri

S vremena na vrijeme pojave se ozbiljni akteri na sceni koji je dobro prodrmaju svojim druga­ čijim pristupom, nekom novom energijom i uzimanjem svog dijela kolača. Tako, primjerice, pamtimo vrlo ozbiljne kreacije splitske Paradigme i zagrebačkog Xata čiji koncepti na žalost nisu preživjeli, ali svakako su udahnuli dozu svježine. Ideja koja je preživjela pa čak možda i nadišla prethodno spomenute je ona mladog zagrebačkog tima restorana Noel. Chef Goran Kočiš je nakon angažmana u Dubravkinom putu i Bistrou Apetit zajedno sa sommelierom Ivanom Jugom odlučio svoju viziju pretvoriti u stvarnost i prostor nekada glasovite 5/4 ispuniti nekim novim gastronomskim ekspertizama. Nešto više od dvije godine od otvorenja, Noel je postao sinonim za zagrebački fine dinning. Hvalevrijedna karta vina, žestokih pića pa čak i čajeva i voda, dojmljiva Kočiševa jela i jedinstveno iskustvo koje pružaju samo su neki od aseva u rukavu s kojima ovaj tim odlučno korača prema naprijed.

Zagreb, 230517.
Hotel Esplanade. 
Dobri restorani 2017.
Proglasenje dobitnika i dodjela nagrada najboljim hrvatskim restoranima. 
Na fotografiji: glavni chef Goran Kocis sommelier Ivan Jug iz restorana Noel.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

Nešto manje od dva tjedna dijeli nas od ovogodišnjeg progla­ šenja najboljih hrvatskih restorana te chefa godine. Uzbuđenje raste i jedva čekamo saznati tko su nove zvijezde gastronomskog neba. Evidentno je da se hrvatska gastronomska priča širi, nadograđuje, obogaćuje znanjem, educira one koji su njen sastavni dio, prima neke nove likove s genijalnim vizijama i nagrađuje one koji dugogodišnjim mukotrpnim trudom odolijevaju vremenu i hrabro koračaju naprijed

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:52