SPONZORIRANI SADRŽAJ

DONOSIMO RECEPT ZA CIABATTU: Hrskavo domaće pecivo za najbolji sendvič!

 Getty Images/iStockphoto
Okej, zamislite samo da netko (ili dobro vi sami) vam ispeče ciabattu ili focacciu i složite svoj sendvič s omiljenom kombinacijom. Hrskavi, a opet meki domaći kruh s malo sira, pečene paprike, pohanca ili nekog drugog mesa i naravno majoneze, jer inače je bez veze.

Kruh, prepoznatljiv po svojoj hrskavoj korici i "rupama" vežemo uz Italiju, a zbog svog duguljastog oblika poput kućne papuče dobio je i naziv po kojem danas prepoznajemo ovaj kruh - ciabatta. Često se u samu smjesu mogu dodati i razni dodaci poput začinskog bilja, sušenih rajčica pa i orašastih plodova. Ipak, za ciabattu treba biti strpljiv jer se tijesto mora dizati preko noći i to najmanje 8, a poželjno je 12.

Donosimo vam recept za ciabattu pa ćete u idealnim pecivima moći uživati do mile volje, a i razveseliti svoje bližnje.

Sastojci

Prvo tijesto:

  • 10 g kvasca
  • 500 g bijelog brašna
  • 15 g morske soli
  • 50 ml hladne vode

Drugo tijesto:

  • 800 g bijelog brašna
  • 50 ml hladne vode
  • 20 g morske soli

Freshly baked homemade ciabatta bread with olives, basil and thyme on walnut wood board over grunge rusty metal background, top view copy space

Priprema:

1. korak

Prvo tijesto izradite tako da pomiješate hladnu vodu i kvasac te pustite da se rastopi. Zatim umiješajte brašno i sol. Nemojte se služiti mikserom već kuhačom. Pokrijte folijom pa ostavite preko noći (najmanje 8 sati, a poželjno 12).

2. korak

Drugo tijesto izradite tako da brašno, sol i hladnu vodu umiješate u prvo tijesto. Također se služite kuhačom ili rukama, a ne mikserom. Mijesite tako dugo dok ne postignete homogenu i jednoličnu smjesu koju možete formirati u lopticu bez da se lijepi za stijenke posude. Tijesto mora biti elastično. U ovom koraku možete dodati i komadiće luka, crvene papričice ili maslina.

3. korak

Tijesto zatim premjestite u drugu posudu prelijte s malo maslinova ulja, prekrijte folijom pa ostavite sobnoj temperaturi još 3-4 sata.

4. korak

Pećnicu zagrijte na 220°C. Premjestite tijesto na pleh za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje te formirajte štruce ciabatte. Pecite kojih 20 minuta, a zatim pustite da se ohladi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:42