Evo kako ćete se riješiti začina koji su izgubili miris

Začini koji vam se po policama kuhinjskih ormarića vuku dulje od jedne godine obično i nisu baš najsretnije rješenje za aromatiziranje slanih jela i kolača, reći će vam to bilo tko tko je pokušao nešto začiniti cimetom od prije sto godina. Cijeli začini, za razliku od onih mljevenih, mogu izdržati nešto duže.

Za one koji žele znati više, na stranici Eat By Date nalazi se pregled začina s rokom trajanja unutar kojeg bi ga trebalo upotrijebiti. Ostaje samo nadati se da će vam u trgovini u kojoj kupujete prodati najsvježiju moguću robu.

No čak i kad začini više nisu baš u cvijetu mladosti, šteta ih je sve samo baciti u kantu za smeće. Srećom, postoje i drugi načini na koje ih možete iskoristiti.

  • Izradite vlastiti aromatizirani sapun. Sapuni kućne izrade sve su popularniji i vjerojatno ćete na njih naići na sajmovima ručno rađenih proizvoda, ali čak i u trgovačkim centrima. Izdvojite malo vremena, naučite novu vještinu i potrošite sve zalihe začinskog bilja iz ormarića. Dodatni je bonus što svojim rukotvorinama možete razveseliti i prijatelje.
  • Slična je mogućnost da izradite vlastite mirisne svijeće. Samo pripazite da upotrijebite mljevene začine, a ne cijele jer u ovoj kombinaciji cijeli začini mogu biti opasni.
  • Dajte djeci da se igraju i da slikaju pa od začina napravite vlastite boje. Ovaj tutorial naučit će vas kako.

  • Dodajte malo crnog papra u zrnu u perilicu za rublje. Ovo isprobajte na vlastitu odgovornost, ali kažu da crni papar izbjeljuje rublje. Živi bili pa vidjeli.
  • S vremenom začini hlape, no mnogi od njih se mogu donekle ponovno aktivirati ako ih se malo zagrije – bacite ih na tavu i na gril i vaši će začini malo živnuti.
  • Začini neutraliziraju mirise pa ih nije loše staviti u male platnene vrećice i u ladice u kojima se nekad pojavljuju ustajali mirisi.
  • Ako imate cijelih začina poput zvjezdastog anisa, sjemenki korijandra, kima, kopra ili mnogih drugih, možete ih pokušati posaditi. Te su vrste začina ionako zapravo sjeme pa možda uspiju proklijati, no to će naravno ovisiti o tome koliko su začini stari. Ako ih čuvate u ormariću od ’95, ne gajite prevelike nade.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 08:03