Smaragdna dvorana legendarnog zagrebačkog hotela Esplanade u utorak je zablistala u punom sjaju, a povod je bilo obilježavanje 100. obljetnice legendarnog hotela.
U središtu pažnje bila su dva povijesna hotela: Esplanade Zagreb i njegov turski pandan, impozantni Pera Palace iz Istanbula -koja veže neraskidiva poveznica sa slavnim vlakom Orient Express. Esplanade je otvoren 1925., dok je Pera Palace svoja vrata otvorio još 1892. godine. Oba hotela dijele sličnu povijesnu nit – simboli su kozmopolitskog duha svojih gradova i svjedoci najraskošnijih razdoblja europske putničke kulture.
Večeru koja je okupila uvažen krug gostiju obilježio je izvanredni gostujući chef Uğur Alparslan, direktor kulinarskih umjetnosti hotela Pera Palace. Uz čašu pjenušca Tomac Diplomat Magnum s Plešivice i zalogaje egzotičnih okusa poput toplih datulja punjenih svježim sirom, mesnih okruglica s crustom od pistacija i kozica u tempuri s kakaom, gosti su zakoračili u čaroliju Istanbula.
Njegov autorski jelovnik od pet sljedova vodio je goste kroz okuse osmanske kuhinje, majstorski spojene s hrvatskim vinima pažljivo odabranima uz svaki slijed. Za početak chef je uz turski raki – tradicionalno pićem koje simbolizira dobrodošlicu - poslužio osmanske meze - selekciju tradicionalnih zalogaja sa suvremenim pomakom - listovi vinove loze punjeni višnjama, cikla punjena rižom kuhana u maslinovom ulju, namaz acuka s orasima, mladi patlidžan s orasima, jogurtom i zelenom jabukom, svježi sir sa sjemenkama i nešto drugačiji aromatični humus – bili su fantastičan uvod u večeru.
Umjesto klasičnog Chef Ugur za ovu prigodu odlučio se na pripremu hrskavog Böreka od morskih plodova uz koji je poslužio umak od kurkume sa svježim bosiljkom. Ovo jelo odlično se spojilo sa Sauvignonom Classy Erdoro iz plešivičkog podruma Mladina. Za glavno jelo Chef i njegov tim pripremili su janjeći külbastı – meso meke strukture marinirano specifičnim turskim začinima i pečeno na roštilju uz koje je Chef poslužio pire od dimljenog patlidžana, povrće i umak od sira sa svježim narom – a za idealan pairing serviran je Merlot Selekcija iz vinarije Krauthaker.
Slastičari iz Pera Palacea za slatki kraj večeri pripremili su nama uistinu neobičan, ali interesantan tradicionalan turski desert Noin puding odnosno ašure — ova slastica priprema se od žitarica, grahorica (grah i slanutak), sušenog voća i ružine vodice, a sinoć se odlično spojila s čašom prošeka Hektorović s Pelješca. Slatka priča završila je uz pravi turski čaj i izvorni turski rahat lokum.
Gala večera u veličanstvenoj Smaragdnoj dvorani okupila je brojne uzvanike, bivše predsjednike, saborske zastupnike, ambasadore te predstavnike diplomatskog i kulturnog života. No ono što je ovu večer učinilo zaista posebnom nije bio samo impozantan popis uzvanika, već duboko promišljena ideja iza cijelog događanja — kulinarsko i kulturno putovanje tragom slavnog Orient Expressa, od Istanbula do Zagreba.
Večerom je u svom prepoznatljivom šarmu moderirao voditelj Frano Ridjan, vodeći goste kroz raskošan program koji je nadilazio klasičnu večeru i prerastao u pravu multiosjetilnu ekspediciju.
Za nezaboravan glazbeni ugođaj pobrinule su se dvije iznimne umjetnice: Hatice Kerimoğlu na bendiru i Emine Yılmaz na qanunu, koje su goste provele kroz mistične melodije osmanske glazbene baštine. Njihov nastup bio je duhovna dimenzija večeri protkana emocijama.
Ovakva večer ne bi bila moguća bez partnera: Veleposlanstva Republike Turske u Zagrebu, Generalnog konzulata RH u Istanbulu te avio-kompanije Turkish Airlines, koji su svojim doprinosom podržali ovu iznimnu poveznicu dviju kultura, poručili su iz hotela Esplanade. Uz to osebna zahvala upućena je vlasnici hotela Pera Palace Demet Cetindogan, kao i direktoru Etiju Muratu i cijelom timu te hotelu Esplanade njenom direktoru Ivici Maxu Krizmaniću i cijelom timu hotela koji su pretvorili ideju u veličanstvenu stvarnost.
Na kraju večeri, uz ovacije okupljenih, na pozornicu je u tradicionalnom Esplanadinom defileu izašlo kompletno osoblje - 30-ak kuhara i konobara, koji su pripremali i posluživali gala večeru, a veliki pljesak pripao je chefu Alparslanu, istinskoj zvijezdi večeri.
Direktor kulinarskih umjetnosti hotela Pera Palace, Alparslan, donio je eleganciju kakvu povezujemo s više od 130 godina starim hotelom - simbolom luksuza i elegancije u Istanbulu. Izgrađen 1892. za potrebe putnika prestižnog Orient Expressa, ubrzo je postao središte društvenog života grada i kroz bujnu povijest ugostio je neke od najuglednijih svjetskih ličnosti, uključujući Agathu Christie, Ernesta Hemingwaya, Alfreda Hitchcocka, Jacqueline Kennedy Onassis, kralja Edwarda VIII., Gretu Garbo i Mustafu Kemala Atatürka, čija je omiljena soba 101 u povodu njegova 100. rođendana pretvorena u muzej.
Putovanje je to kojim je ponosno kročio i Hotel Esplanade, koji je oduvijek bio sinonim za raskoš, ali i mjesto glavnih zagrebačkih okupljanja u kojem odsjedaju poznati gosti poput Josephine Baker, Leonida Brežnjeva, Charlesa Lindbergha i drugih.
Esplanade tako nije samo obilježila stotinu godina postojanja – sinoć je proslavila stoljeće duha, glamura i nezaboravnih susreta. U noći ispunjenoj mirisima, glazbom i emocijama, Zagreb je pokazao kako elegancija i gostoljubivost nikada ne izlaze iz mode. Sudeći po reakcijama gostiju, ovo putovanje Orient Expressom kroz večeru ostat će zabilježeno kao jedno od sjajnijih poglavlja u povijesti zagrebačke Esplanade.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....