GASTRO KONGRES

GALA VEČERE NA CHEFS' STAGEU: Tri očaravajuće lokacije, puno dobrih chefova i još više dobre hrane!

Gala večere na najvećem gastronomskom festivalu u nas održavaju se u šibenskom Kazalištu, galeriji Krševan te restoranu Pelegrini. Prve gala večere održale su se sinoć, a danas se nastavlja u istom tonu

Gala večera održana u Kazalištu prva je ovakva večera ikad održana u Hrvatskoj, a prekrasan prostor je za ovu priliku ostvario potpuno novu funkciju. Servis na večeri je bio pod palicom Bibich Boysa, a isti su bili zaduženi i za wine pairing. Poseban je doživljaj vidjeti kada se zastor diže, ne za početak predstave, već za početak nezaboravnog gastronomskog iskustva.

Servis je istodobno nosio tanjure ka gostima, poput uigranog orkestra, a samo Kazalište je bilo ukrašeno instalacijama od vinove loze. Sve je bilo poprilično bajkovito. Na večeri su kuhali Angelos Lantos, Rudolf Štefan, Willem Schaafsma, David Skoko i Tea Mamut.

''Šibenska dica zapravo odrastaju uz Međunarodni Dječji Festival i nama je on obilježio djetinjstvo. Kasnije kad smo već ”kao odrasli”onda smo nakon škole znali sisti na skale. Ipak, trenutak koji mi je možda najemotivniji i najznačajniji, a vezan je uz kazalište jest onaj kad sam primio nagradu svog Grada za iznimna postignuća u gastronomiji i promicanju Šibenika kao posebne turističke destinacije. Nema većeg priznanja nego kad ti Tvoji dodijele nagradu to mi znači ma možda i više od Michelinove zvjezdice. I ništa, zapravo sam s partnerima, kolegama I prijateljima tražio nove lokacije kako da drugo izdanje Chefs´ Stagea bude posebnije i kad smo ustanovili da možemo napraviti priču u kazalištu nismo više dvojili'' - rekao je Štefan.

Danas na večeri u Kazalištu kuhaju Maksut Askar, Throsten Probost, Marina Gaši, Maximilian Leodolter i Miro Uskoković.

Večera održana u Galeriji Krševan, koja datira iz davnog 12. stoljeća, okupila je sve prisutne za jedan zajednički (community) stol, a na njoj su kuhali Hrvoje Zirojević, Erik Kragh Vildgaard, Mojmir Šiftar, Marko Gajski i Lucija Tomašić. Danas na večeri kuhaju Julia Jaksic, Vjeko Bašić, Adrian Headen, Marko Pavčnik i Robert Hromalić.

Na večeri u restoranu Pelegrini kuhali su Hrvoje Kroflin, Jure Tomič, Sakai Fumiko, Jonathan Benno i Mate Janković, a danas će njihovu kuharsku palicu preuzeti Leon Pintarič, Anthony Genovese, Ante Udovičić, Melkior Bašić i Johny Vinesh.

Dojmovi s gala večera potvrđuju kako je ovakav tip festivala u Hrvatskoj prijeko potreban jer spaja chefove iz cijele regije i svijeta koji na taj način unaprjeđuju svoj rad i gastronomiju svoje zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:48