U srcu talijanskog Salerna, tik uz blistavu Amalfijsku obalu, kreacija promjera svega 20 centimetara izazvala je pravu lavinu reakcija. Riječ je o pizzi Louis XIII, koju potpisuje chef Renato Viola i koja je s cijenom od nevjerojatnih 12.000 dolara ili oko 10.300 tisuća eura, postala najskuplja pizza na svijetu.
Ova se pizza priprema isključivo po narudžbi i to na lokaciji koju sami odaberete. Za pripremu biraju samo ekskluzivne sastojke kao što su tri vrste kavijara, norveški jastog, organska mozzarela od bivoljeg mlijeka, ružičasta himalajska sol, dok tijesto za Louis XIII fermentira 72 sata, što osigurava laganu, prozračnu i savršeno uravnoteženu teksturu, kazao je chef.
Ali pizza Louis XIII nije usamljena kada su u pitanju papreno skupa jela. U Parizu i Moskvi, primjerice, možete pronaći Caviar Souls, kavijar pakiran u limenke od 24-karatnog zlata koji doseže 25.000 eura po kilogramu. U Londonu, pak, čeka vas čuveni FleurBurger 5000, burger koji spaja wagyu govedinu, foie gras i tartufe, poslužen uz čašu Château Pétrusa. Cijena? Oko 5.000 eura po obroku. Pa čak i kada znamo da uz ova jela dolazi personalizirana usluga, intiman ambijent, privatan sommeliere, pa čak i umjetnički performans, moramo priznati, teško da bismo za pizzu ili burger ikada bili spremni izdvojiti takvu svotu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....