FOTO I VIDEO REPORTAŽA

GDJE JESTI NA OTOKU: Ovo su još dva viška bisera koja treba pridodati popisu mjesta koja vrijedi posjetiti!

 Mario Kučera
 

Fotograf: Mario Kučera

Ako planirate put na Vis znamo dva mjesta koja vrijedi posjetiti. Jedno je konoba Peša u Podhumlju, a drugo je kultna gostionica Aerodrom; oboje u vlasništvu Ane i Žarka Peše, umirovljenog brigadira Hrvatske vojske koji se već dvadeset godina bavi ugostiteljstvom. Njegovo ime se dugih 17 godina povezivalo s Jastožerom. Restoranom koji je znao trošiti i po 2 tone jastoga u sezoni. Kaže, umorio ga je takav život pa se gospodin Peša preselio s obitelji u unutrašnjost otoka. Iako ga vođenje takve vrste lokala više ne zanima, kaže kako za jastoge uvijek ima kupaca. Nekad je nabavna cijena bila i do tri puta manja, a danas je on i skuplji i konstitucijom sitniji nego prije 15 godina.

Mario Kučera

Mario Kučera

Mario Kučera

Danas vodi ova dva restorana, a osim toga bavi se i proizvodnjom vina. Posebno je ponosan na svoju vugavu i to berbu 2012. koja je još uvijek nevjerojatno pitka, ali s obzirom na to da ima 16,7% alkohola treba biti na oprezu jer te brzo svlada. Kad smo već kod vugave, obavezno je kušajte jer je to prava viška sorta, a od pamtivijeka se koristila za izradu prošeka i to prosušivanjem bobica na suncu. Kvalitetu viškog vina nahvalio je još 2000 godina pr. Krista i Agatarhid (grčki povjesničar i geograf). Osim vugave na koju otpada veći dio njegovih 50 000 čokota, drugi dio se odnosi na kuc ili kuč koji je nekad bio najrasprostranjenija sorta otoka zbog visokih prinosa.

Mario Kučera

Mario Kučera

Mario Kučera

Konobu Peša, gdje i danas ova obitelj živi podigli su praktički iz temelja.

- Kupili smo ovu starinu i leoparde (odmila) ne bi ti vjerovao kako je to izgledalo prije. Ovo je bilo sve razrušeno i krenuli smo podizati praktički iz temelja." – govori na Žarko pa nastavlja - kod uređivanja našli smo na čudo stvari, ovo je oko drugog svjetskog rata pripadalo moćnoj vinarskoj obitelji. Imali su 10 mazgi, naišli smo na originalnu prešu, a jedan dio kuće služio im je i kao puškarnica - nadovezala se Ana

Mario Kučera

Mario Kučera

Mario Kučera

Mario Kučera

Samom šetnjom kroz konobu naići ćete na čudo antikviteta koji možda nemaju stvarnu vrijednost ali imaju veliko sentimentalno značenje. Ovdje se jede pivac ispod peke ili na lešo što je Žarku osobno draže, a najviše ga voli s malo šalše ili hrena. Uglavnom, tu se jede domaća hrana u ambijentu koji je doista poseban, a povrće je iz njihova vrta. Prostor odiše nekim drugim pomalo zaboravljenim vremenom, a pogled vam puca sve do susjednih otoka Palagruže, Sušca, Lastova i Korčule ako imate sreće i nema sumaglice.

Mario Kučera

Mario Kučera

Osim konobe u Podhumlju, posebno je omiljena kultna gostionica Aerodrom koja svoju gastro priču temelji na većinom hladnim jelima i ponudi vinima na čaše. Tako da ćete ovdje u blizini nekadašnjeg savezničkog aerodroma (po kojem je ovaj lokal i dobio ime) guštati u hladnoj salati od hobe, plodova mora ili tune, komadu viške pogače i ovčjeg sira. Ovdje je također posebno zanimljivo uređenje interijera jer je i ovdje sve prepuno antiknih detalja koje su Žarko i Ana skupili što na otoku što na svojim putovanjima.

Mario Kučera

Mario Kučera

Mario Kučera

Mario Kučera

Mario Kučera

Mario Kučera

- Ova tri portreta su originali iz 1892. koje je napravio jedan austrijski majstor, a moguće da su služili za reklamu nekom većem poduzeću poput Dalmacijavina. Djevojke su obučene u narodne nošnje i jedna nosi bocu dingača to je simbol Pelješca, a druga bocu vugave koja je simbol Visa – objasnio nam je Žarko i otpio gutljaj svoje vugave.

Ako još niste svakako stavite na svoju listu mjesta koja vrijedi posjetiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:01