VELIKI TEST

GDJE KUPITI NAJBOLJI JEGER? Ovo kušanje nije bilo nimalo lako. Imamo svoje favorite koje bi uvijek odabrali, ali ima tu i proizvoda upitne kvalitete!

 Ivana Nobilo / HANZA MEDIA
Na spomen jegera, uz iznimku onih koji će prvo pomisliti na popularni biljni liker, neki će namrštiti i čela i nabrati obrve, a nekima će se lice razvući u širok osmijeh. 

Jeger, odnosno lovačka kobasica (jaegerwurst), ili se voli ili mrzi. Dok je nekoć imao reputaciju najjeftinije pučke kobase od trećerazrednih komada mesa, danas ima gotovo kultni status, pa svaka mesnica koja drži do sebe ima u ponudi i jeger prema svojoj tajnoj, najboljoj recepturi. Zajedničko im je sljedeće: jeger je obarena polutrajna kobasica od usitnjenog svinjskog i goveđeg ili junećeg mesa, mesnog tijesta, čvrstog masnog tkiva te soli i začina.

Zagreb, 151019.
Test hrane, lovacka kobasica jeger.
Foto: Ivana Nobilo / CROPIX
Ivana Nobilo / HANZA MEDIA

Obično se puni u kolageni ili plastični ovitak promjera većeg od 40 centimetara i najčešće oblikuje u kolut, iako poneki mesari prednost daju ravnoj formi, pogotovo ako je deblji. Za razliku od klasičnih domaćih kobasica, ne treba fermentirati i zreti jer se nadjev obrađuje termički. Jeger je tako, od popularnih kobasa koje su se uvijek mogle naći u ruksacima lovaca i ribiča, planinara i inih izletnika, uglavnom iz kontinentalnog dijela zemlje, postao prihvaćen i kod onih koji su inače za dobar mesni proizvod spremni platiti i mnogo više.

Zagreb, 151019.
Test hrane, lovacka kobasica jeger.
Foto: Ivana Nobilo / CROPIX
Ivana Nobilo / HANZA MEDIA

I dalje, naravno, mnogi zaziru od njegova specifičnog snažnog mirisa i okusa, ili jeftinog imidža. Ovih petnaest jegera za naše testiranje nabavili smo u utorak prije podne, u brzoj ophodnji po mesnicama na zagrebačkim tržnicama, a ne u supermarketima. Nije nas zanimao industrijski proizvod, iako barem dva ili tri dolaze iz pogona masovnije proizvodnje. Nismo ih nabavili niti približno sve, jer ga neke mesnice u tom trenutku jednostavno nisu imale, a na tri zagrebačke tržnice koje smo posjetili - Dolac, Jarun i Kvatrić - nisu zastupljeni ni približno svi mali proizvođači.

Zagreb, 151019.
Test hrane, lovacka kobasica jeger.
Foto: Ivana Nobilo / CROPIX
Ivana Nobilo / HANZA MEDIA

Kušanje je, naravno, bilo naslijepo - nitko od članova kušačkog tima nije znao koji jeger u kojem trenutku kuša. I nije bilo lako - kad je dobar, jeger je stvarno dobar, ali mnogo je tu i robe upitne kvalitete. I pritom nije presudna cijena. Jedan od najskupljih po općem je sudu bio i jedan od najlošijih. Naravno, sve je stvar ukusa, osim kad vam se pod zubima opire komadić kakve hrskavice - tu nema oprosta. Uz jeger, obavezno rezan na deblje “šajbe”, nismo jeli ni luk ni ukiseljene krastavce ili paprike, što mu je inače uobičajena pratnja, jer nismo željeli ni na koji način utjecati na okus.

Zagreb, 151019.
Test hrane, lovacka kobasica jeger.
Foto: Ivana Nobilo / CROPIX
Ivana Nobilo / HANZA MEDIA

I, naravno, ukusi su različiti, i mnogi se možda neće složiti s plasmanom svog omiljenog jegera. Ili, kako je rekao jedan član žirija: možda je baš ovaj jeger koji se nama danas ne sviđa zapravo prajeger, upravo onakav kakav je nekoć i morao biti.

IGOMAT, OTRUŠEVEC 51 kn/kg

Ovo je svježiji i svjetliji jeger, više narančaste boje. Trebao bi biti tvrđi i kompaktniji. Znatno je masniji, štoviše, ima previše masnoće. Nema dovoljno začina i nema izraženog okusa. Loša varijanta mesnog doručka. Možda je problem što ga nismo rezali ukoso:)

KOLAKOVIĆ, DONJA BISTRA 52,50 kn/kg

Intenzivne arome, i miris mu je isto jači, gotovo kao da je parfimiran. Solidan, svježi jeger bez dima. Dobar je. Od ovog bismo uzeli čak još jedan komad da ih nema toliko na kušanju.

Zagreb, 151019.
Test hrane, lovacka kobasica jeger.
Foto: Ivana Nobilo / CROPIX
Ivana Nobilo / HANZA MEDIA

ŽUMBERČANKA, TREBOVEC 35 kn/kg

Možda čak malo predebeo, treba ti ozbiljan nož. Nije spretan za planinare i ribolovce, ali lovci bi ga mogli jesti, oni obično sa sobom nose odgovarajući pribor. Ima ga i fino miriše. Isto je dosta mastan i mesnat, a ima i nekog začina poput kumina - ili je to ipak korijandar? - pa je zanimljivog okusa. Pikantan, malo ljutkast i okus mu još dugo ostaje u ustima.

VAJDA, ČAKOVEC 37,90 kn/kg

Ima velike masne dijelove koji se i osjećaju kad jedeš, kao da nije jeger nego špekerica, špek salama, koja ima samo svinjetinu i komade slanine, dok jeger mora imati i junetine. Nije dovoljno slan, nema dosta začina. Previše masnoće.

MESO EXPERT, D. BISTRA 46,48 kn/kg

Dosta slan, a ima i nekih žlundri unutra. Meso je kvalitetno, kao da ima buta, kao kuhana šunka. Nije mastan i nije neukusan, samo da ne pogodiš žlundru. Zapravo, u ustima ostavlja fini okus.

Zagreb, 151019.
Test hrane, lovacka kobasica jeger.
Foto: Ivana Nobilo / CROPIX
Ivana Nobilo / HANZA MEDIA

VUKIĆ, DUBRAVICA 32 kn/kg

Jako dobar jeger, mesnat. Ima papra, ali možda fali malo soli. Bio bi fenomenalan da je još samo malo pikantniji.

Dobra hrana preporučuje: BOROŠAK, KLANJEC 39,99 kn/kg

Odlično miriše, osjeća se i dim. Jako dobar jeger. Dosta je slan, baš te traži da popiješ nešto. Lagano je pikantan i fino se osjeti papar, ali ništa ne maskira okus. Prsti ostanu masni taman koliko treba, ali nije premasno.

DON VITO, ZAGREB 43,99 kn/kg

Uopće ne izgleda dobro, malo je anemičan. Ima puno komadića masnoće i ne srame se to pokazati. Ima žlundri, težak je i premastan. Najbliži onom radničkom jegeru zbog kojeg je jeger došao na glas kao jeftina namirnica. Ali nije totalno bezvezan.

MESEKO, ZAGREB 44,90 kn/kg

Ovaj izgleda dosta dobro. Na prvu nije ništa osobito, no vrlo dobar jeger. Čini se kao da nije dovoljno začinjen, ali se aroma razvija kako ga žvačeš. Masnoća dosta strši. Kao da jedeš različite vrste mesa koje nisu dobro spojene i ne odgovaraju jedna drugoj.

Zagreb, 151019.
Test hrane, lovacka kobasica jeger.
Foto: Ivana Nobilo / CROPIX
Ivana Nobilo / HANZA MEDIA

CEROVSKI, DRAGONOŽEC 35,90 kn/kg

Izgledom zanimljiv, svijetao je i ima velike dijelove krtog mesa, ali i masnoće. Vidi se da nisu sitno mljeli. Ima i žlundre. Zapravo miriše na hrenovke, ili još i prije na mesarske safalade kakve smo nekada jeli, njima je i sličan. Nije to jeger.

AGROZELINA, SESVETE 39,99 kn/kg

Prečvrsto sabijen jeger koji je gumast na zagriz. Nema baš mirisa, ali je okus okej. Pojeli smo i lošiji. Nema baš ni začina u sebi, bez karaktera.

IVIS PROM 94, ZAGREB 51,98 kn/kg

Ne izgleda baš dobro. Jako je mastan, čini se da je najmasniji dosad. Sadrži i žlundre. Prilično slan. Ne sviđa nam se.

Zagreb, 151019.
Test hrane, lovacka kobasica jeger.
Foto: Ivana Nobilo / CROPIX
Ivana Nobilo / HANZA MEDIA

RAVLIĆ, OSIJEK (PETRIJEVCI) 38,99 kn/kg

Lijepo izgleda, a ima potpuno drukčiji miris. Ima luka ili je kuhan u vodi u kojoj je bio narezan luk. Svakako, luk se prejako osjeti. Teksturom nije jako loš, možda da je malo čvršći. Intenzivnog okusa, slan i jako začinjen. Drugačiji od ostalih jegera na testiranju.

Dobra hrana preporučuje: HORVATIĆ, ZAGREB, 40 kn/kg

Tamniji od drugih. Ovaj je pod zubima odličan, dosta je i mastan, što se ne sviđa svima. Nema žlundri. Jako je dobro začinjen, a ima i dima. Nije prezačinjen niti preslan. Jako je fino složen. Fali možda malo kiseline. Jako dobar jeger za kombinaciju s ukiseljenom paprikom, lukom i slično. Okus ne ostaje dugo u ustima.

NJOFRA, GORNJA PUŠĆA 39,90 kn/kg

Jedini cijeli komad, naizgled lijep. Drukan je vodom (što se vidi po rupicama u mesu). Miriše načeto, kao da je malo već “otišao” i pokvario se. Diskvalificirali smo ga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 08:05