DOBRI RESTORANI 2020.

GDJE NA JEDAN OD NAJBOLJIH GABLECA U GRADU? Ovdje jako dobro spravljaju domaća jela, a atmosfera vas odvaja od nedaća svakodnevice!

 Željko Grgić / HANZA MEDIA
Iako je ovaj restoran uređen pomalo u stilu “uradi sam”, jednostavnog dizajna interijera koji ponajprije želi zadovoljiti sve funkcije dobrog restoranskog poslovanja, konobar će vam promijeniti nadstolnjak čim sjednete za stol (ovdje kako se tko digne od stola čim završi s blagovanjem njegovo mjesto odmah zauzmu drugi gosti)

KOD VUKUŠIĆA
Slavonska avenija 22D, 10000 Zagreb
Vlasnik: UO Kalun, (Damir Vukušić i braća)
Chef: Denis Radmanić
Tel.: 01/2404340 www.tvukus. mojweb.com.hr
Otvoren od 7 do 19. Subotom i nedjeljom zatvoren.

Dobit ćete i platnenu servijetu, propisne čaše za vino i vodu i pristojan beštek, baš kao da ste u finom restoranu u samom centru grada, a ne na periferiji. Konobari su ovdje brzi, decentni i profesionalni. Ljubazni koliko stignu s neprekidnim pitanjima treba li što još i je li sve u redu. Kako ti svako malo prilaze i tri brata Vukušić, stasiti Drnišani, jedan jako sličan drugome, svi i u ulozi konobara, od te čak i pretjerane brige stvarno se osjećaš važno. Rijetko se gdje sreće ovakva profesionalnost u odnosu s gostom.

Zagreb, 071218.
Slavonska avenija 22D.
Restoran Kod Vukusica.
Foto: Zeljko Grgic / CROPIX
Željko Grgić / HANZA MEDIA

To je i više nego dostatan nadomjestak ambijentu koji je za uvriježeno poimanje mjesta restorana sušta suprotnost. Ovdje ste, naime, okruženi bivšim industrijskim pogonima i skladištima, u mitskoj zagrebačkoj industrijskoj zoni na Žitnjaku. No gosti, većinom redoviti, jako dobro znaju da će ovdje za relativno mali novac dobiti odlično spravljena jela, sve od friških namirnica, jer promet je ovdje takav da im dotok do restorana mora biti neprekidan. Rijetko gdje ćete u restoranu doživjeti tako razdraganu atmosferu, toliko sreće i osmijeha na licima gostiju kao ovdje.

Vrlo solidna pašteta od bakalara s prepečenim trokutima tosta prva je stigla na stol a da je nisam ni naručio. Tako je to ovdje. Gazde smatraju da blagovanje treba početi nekim čašćenjem, a kako sam na ulazu među izloženim ribama ugledao dvije trlje i odmah se dogovorio s konobarom da bi ih bilo najbolje staviti na gradelu, sve je ovaj put bilo u ribljem tonu. Odlična opreka sočnim telećim kotletima od prije dva tjedna kojima su prethodile dvije izvrsne juhe - goveđa i od buče.

Marinirane, raspolućene srdele pofrigane u malo brašna pa prelivene marinadom od mješavina octa i aceta balsamica, crvenog luka i malo mrkve rezane na ploške, sve servirano na svježoj rikuli, spravljene u stilu vrijednih dalmatinskih nona, bile su toliko fine da sam se suzdržavao da ne pojedem cijelu porciju, što bi mi već bio dostatan objed. Trlje su mi najomiljenija riba. Kombinacija njihova teka između ribe i raka sasvim ih odvaja od okusa drugih stanovnika mora.

Bile su pečene na gradeli na najprofesionalniji način (s trljama na gradelama nije lako!). Pratila su ih čak dva pjata, jedan bolji od drugog: s kuhanim krumpirom, crvenim lukom na salatu s malo rikule i puno peršina i odlična kuhana blitva “a la minute”. Jedina joj je zamjerka bila što je chefov pomoćnik bio preširoke ruke pri soljenju, pa ju je malčice presolio. Fenomen je ovog lokala da svi gosti ovdje postaju veseli, miroljubivi, jer ih totalno ovlada odlična spiza koja im se ovdje servira.

Zbog jako dobro spravljenih pučkih, tradicionalnih, domaćih jela i upravo zbog ove atmosfere sreće koja te nakratko sasvim odvoji od nedaća svakodnevice u posljednju godinu dana postao redoviti gost braće Vukušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:09