Plutajuća gelaterija

Gelato boat je možda najslađa i najukusnija stvar koju ćete doživjeti na moru ove godine

Ponuda na Gelato boatu je klasično talijanska - pistacija iz Brontea, lješnjak, limun, čokolada, stracciatella, a moguće i pokoja lokalna sezonska varijacija

Talijani su već odavno majstori jednostavnog uživanja, ali i nenadmašni kreativci kada je riječ o spoju hrane i stila života. No ovoga ljeta na Siciliji su nadmašili sami sebe i to na način koji bismo svi poželjeli dok se ljuljuškamo na luftiću, pregrijani suncem, bez volje da mrdnemo do najbližeg kioska. Rješenje? Gelato Boat - sladoledna gelaterija koja dolazi k vama, i to doslovno na more.

image
Yuliya Taba/Getty Images

U slikovitom sicilijanskom gradiću Cefalù, u zaljevu Calauda, svakodnevno se pojavljuje brodić koji je postao prava ljetna senzacija. I nije to samo simpatičan prizor za Instagram - ovaj brod stvarno služi prave kuglice talijanskog gelata, dostavljene direktno do vašeg luftića, SUP daske, pedaline ili manjeg brodića. Ako ste već ikada pomislili "Da mi je sad jedan dobar sladoled, ali da mi padne u ruku bez da se pomaknem", Sicilija vam upravo ispunjava tu želju.

Za kormilom ove slatke ploveće stanice stoji gospodin koji spretno manevrira među kupačima. S pretincima punim sladoleda i blagajnom koja prihvaća kartice, djeluje gotovo nestvarno u prizoru koji izgleda kao da je pobjegao iz reklame za dolce far niente - čuvenu talijansku filozofiju slatkog nerada.

Ponuda je, naravno, klasično talijanska, pistacija iz Brontea, lješnjak, limun, čokolada, stracciatella, a moguće i pokoja lokalna sezonska varijacija. Sve što morate imati kod sebe je dobra volja, želja za slatkim i neka kartica ili gotovina u kupaćim hlačama (ili maštovito skrivena negdje pri ruci).

Ova jednostavna, ali genijalna ideja nije samo turistički trik. Ona govori puno o načinu na koji Talijani doživljavaju hranu, ne kao obavezu, nego kao trenutak za uživanje, čak i (ili pogotovo) kad ste mokri, slani i bezvoljni za kretanje.

Uostalom, sama činjenica da ne moraš napustiti more da bi uživao u najboljem od Sicilije zvuči nam briljantno. Ne moraš stati u red, ne moraš obuti japanke, ne moraš čak ni izaći iz vode. Sladoled dolazi k tebi, kao da si glavna zvijezda u nekoj talijanskoj ljetnoj razglednici.

image
Yuliya Taba/Getty Images

I možda ovdje nije riječ o revolucionarnoj gastronomskoj inovaciji, ali jest o podsjetniku, da su ponekad najbolje ideje one najjednostavnije. Kuglica sladoleda, u ruci, na moru. Ništa više, ništa manje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. prosinac 2025 20:47