Google je u svojem velikom izvješću Year in Search objavio što su korisnici u 2025. godini najviše pretraživali. Nas je zanimalo koje su recepte na Googleu korisnici diljem svijeta najviše tražili u ovoj godini, a u izvješću je navedeno njih pet. U nastavku donosimo koji su to recepti i kako se pripremaju.
1. Hot honey
Hot honey ili vrući med ove je godine definitivno doživio svoj trenutak. Ovu ljutu medenu glazuru mnogi dodaju na pizzu, prženu piletinu, pa čak i u koktele. Pomama za vrućim medom datira otprilike prije dva desetljeća, a ove godine je zabilježen znatan porast prodaje vrućeg meda u bocama.
Radi se zapravo o spoju slatkog meda i ljutog čilija. Priprema vrućeg meda može se učiniti na niz načina. Neke metode zahtijevaju jednostavno namakanje čilija u medu, dok se u drugim receptima sastojci kuhaju zajedno. U svakom slučaju, vrući se med može jednostavno napraviti od samo dva sastojka, no u konačnici je važno da ovaj začin pruži snažan okus koji ne nadjača jelo.
Iako je to najpretraživaniji recept u ovoj godini, zapravo nije riječ o novom okusu. Kombinacija slatkih i ljutih sastojaka nije nova i ima je u kulinarskim tradicijama diljem svijeta. Varijacije meda s čilijem postoje u nekom obliku već dugo vremena, a časopis Specialty Food izvještava da se med stoljećima stavlja u feferone u Italiji.
Ovaj trend popularnost zasigurno duguje društvenim mrežama: sadržaj kojeg su generirali korisnici na TikToku i Instagramu nakon 2020. godine vrlo je brzo osigurao da ovaj trend postane vidljiv i privlačan.
Recept za ljuti med
Trebat će vam:
5 do 10 svježih cijelih crvenih čili papričica (ili nekih drugih malih ljutih papričica)
2 žlice bijelog vina ili destiliranog bijelog octa
pola šalice blagog meda
Priprema:
Količinu čili papričica prilagodite svojem ukusu: koristite ih pet za manju ljutinu, ili svih 10 za jači okus. Vrhom oštrog noža zarežite male rezove na papričicama. U maloj tavi na srednje jakoj vatri zakuhajte čili papričice i ocat. Kuhajte dok se količina octa ne smanji za pola, oko 1 minutu. Umiješajte med i smanjite vatru na lagano. Lagano kuhajte 10 minuta. Ulijte u staklenku i ohladite do sobne temperature. Čili papričice izvadite van, a staklenku vrućeg meda možete držati u hladnjaku oko dva tjedna.
2. Marry Me Chicken
Recept za ovu kremastu piletinu ima bezbroj varijacija, a ove smo ga godine viđali posvuda: na društvenim mrežama i na web stranicama s receptima, u varijanti s tjesteninom, njokima, piletinom, pa čak i kozicama. Marry Me piletina je postala viralna na TikToku, a New York Times je čak izvijestio o tom fenomenu
O čemu je zapravo riječ?
Radi se o jelu koje se može pripremiti brzo i jednostavno, a zaista je ukusno i utješno i oduševljava gotovo sve. U receptu se pileća prsa ispeku do zlatno smeđe boje, a zatim se još kuhaju u jednostavnom kremastom umaku, uz dodatak sušenih rajčica i vrhnja za kuhanje. Ovakvu piletinu možete poslužiti s krumpirom, pečenim povrćem, tjesteninom, njokima, rižom ili kruhom od češnjaka. Popularnost ovog jela bila je zaista velika pa su mnogi korisnici društvenih mreža razvili slične recepte s drugim sastojcima, na primjer, s kozicama ili s mesnim okruglicama.
Recept za Marry me piletinu
Trebat će vam:
3 žlice maslinovog ulja
4 komada pilećih prsa bez kostiju
sol, papar
2 češnja češnjaka
1 žlica majčine dušice
1 žlica usitnjenih pahuljica crvene paprike
3/4 šalice pilećeg temeljca
1/2 šalice sitno narezanih sušenih rajčica
1/2 šalice vrhnja za kuhanje
1/4 šalice ribanog parmezana
svježi bosiljak
Priprema:
U velikoj tavi zagrijte ulje. Piletinu začinite solju i paprom i pecite s obje strane dok ne porumeni te ju prebacite na tanjur. U istoj tavi zagrijte još malo ulja, umiješajte češnjak, majčinu dušicu i pahuljice crvene paprike pa miješajte dok ne zamiriše. Umiješajte temeljac, sušene rajčice, vrhnje i parmezan pa začinite solju. Pustite da lagano prokuha pa vratite piletinu u tavu. Sve zatim prebacite u pećnicu i pecite piletinu dok ne bude pečena. Poslužite uz bosiljak.
3. Chimichurri
Chimichurri je umak koji se poslužuje uz odrezak ili ribu, a često se koristi i za roštilj, povrće ili kao dresing za salatu. Podrijetlom je iz Argentine, a pravi se od peršina, ponekad i od korijandera, origana i drugih začina, češnjaka te octa i maslinovog ulja. Za dobar chimichurri ključni su svježi začini. chimichurri se radi od nasjeckanog sušenog bilja koje se natapa u vrućoj slanoj vodi (slana otopina se naziva salmuera) i octu, s manje dodanog maslinovog ulja nego što je to slučaj kod talijanskog pesta. Chimichurri se može čuvati u hladnjaku nekoliko tjedana; izgubit će svoju jarko zelenu boju, ali će s vremenom okus postati intenzivniji.
Recept za chimichurri
Trebat će vam:
1/4 šalice sušenog origana
1 žličica slatke paprike
1/2 žličice crvene paprike
1/2 žličice mljevenog kima
1/2 šalice vruće vode
sol
1/4 šalice vinskog octa
8 srednjih češnja češnjaka
2 žlice maslinovog ulja
1/4 šalice svježeg origana, sitno narezan
1 šalica svježih listova peršina, sitno anrezan
mljeveni crni papar
Priprema:
Pomiješajte sušeni origano, papriku, crvenu papriku i kumin. Dodajte vruću vodu i prstohvat soli i promiješajte vilicom pa dodajte ocat i još jednom promiješajte.
Zgnječite češnjak s prstohvatom soli u mužaru dok ne dobijete grubu pastu, zatim pokapajte s oko 2 žlice maslinovog ulja i miješajte češnjak i ulje po mužaru dok ne nastane emulzija. Ovu smjesu češnjaka sastružite u zdjelu sa smjesom origana i promiješajte da se sjedini.
Dodajte nasjeckani svježi origano i peršin i promiješajte da se sjedini. Ostavite na sobnoj temperaturi najmanje 30 minuta ili u hladnjaku preko noći kako bi se sušeni origano rehidrirao i kako bi se razvili okusi i tekstura. Prije kušanja snažno promiješajte, a zatim začinite solju i svježim crnim paprom. Neiskorišteni chimichurri može se čuvati u zatvorenoj posudi u hladnjaku nekoliko tjedana.
4. Chia Pudding
Iako je chia puding već godinama popularan, i ove je godine među najtraženijim receptima na Googleu. Chia sjemenke su popularne među onima koji paze na zdravu prehranu. Osnova chia pudinga su chia sjemenke i tekućina. Bez kuhanja, bez kompliciranja, i bez puno filozofije, ali baš zato sve ovisi o detaljima. Sjemenke se preko noći natapaju u mlijeku ili jogurtu, dok se tekstura pretvara u nešto između gustog shakea i pudinga. Neutralnog je okusa, ali izvanredno upija arome koje mu dodate, bilo da se radi o citrusnoj svježini, orašastoj i čokoladnoj dubini ili voćnoj kiselosti. I baš zbog te sposobnosti prilagodbe, ovaj je jednostavan doručak (ili desert) postao idealna podloga za sve one koji vole slojeve tekstura, kontraste okusa i igru s namirnicama.
Recept za chia puding s bobičastim voćem
Trebat će vam:
3 žlice chia sjemenki
250 ml bademovog mlijeka (ili drugog biljnog mlijeka)
1 žlica meda ili javorovog sirupa
100 g miješanih bobica (borovnice, maline, jagode)
1 žličica vanilije u prahu ili ekstrakta
Priprema:
U zdjelicu ili čašu pomiješajte chia sjemenke, mlijeko, med i vaniliju. Dobro promiješajte i ostavite da stoji u hladnjaku barem 4 sata ili preko noći. Prije posluživanja lagano promiješajte da razbijete eventualne grudice. Na vrh dodajte svježe bobičasto voće i malo meda ako želite dodatnu slatkoću. Možete dodati i malo tostiranih badema za teksturu.
5. White Chicken Chilli
Ovo je jednostavno jelo koje se priprema brzo, zahvaljujući ostacima pečene piletine, dok su ostali sastojci uglavnom osnovne namirnice. Ovaj čili ima blagu ljutinu koja se dodatnom još kajenskog papra može i pojačati. Neki recepti za bijeli čili zahtijevaju krem sir ili kiselo vrhnje, no u nekima se gustoća postiže gnječenjem bijeloga graha. Oni koji više vole kremasti čili, mogu u njega umiješati veliku žlicu kiselog vrhnja uoči posluživanja.
Recept za bijeli pileći čili
Trebat će vam:
1 žlice maslinovog ulja
1 veliki žuti luk
1 velika jalapeño papričica, bez sjemenki, sitno nasjeckana
5 češnjeva češnjaka
1 žlica origana
1 žlica mljevenog kima
pola žličice slatke paprike
prstohvat kajenskog papra
1 žličica soli
crni papar
4 šalice pilećeg temeljca
2 konzerve graha
2 konzerve nasjeckanih zelenih čili papričica
2,5 do 3 šalice kuhane narezane piletine
1 šalica zrna kukuruza
pola limete, plus narezana limeta za posluživanje
naribani sir cheddar, avokado, kiselo vrhnje, nasjeckani svježi korijander za posluživanje
Priprema:
U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte luk i jalapeño papričice i kuhajte, često miješajući, dok luk ne omekša, oko 6 minuta. Dodajte češnjak, origano, kumin, papriku, kajenski papar, sol i nekoliko mljevenih crnih papra te kuhajte jednu minutu, dok ne zamiriše. Dodajte pileći temeljac, cannellini grah i nasjeckane zelene čili papričice s tekućinom; zakuhajte na srednje jakoj vatri. Smanjite vatru i pirjajte, povremeno miješajući, dok se temeljac ne reducira za otprilike pola, 18 do 20 minuta. Sklonite s vatre, drvenom žlicom zgnječite dio graha uz rub lonca. Nastavite gnječiti grah dok temeljac ne postane primjetno gušći. Vratite lonac na srednju vatru, umiješajte piletinu i kukuruz te kuhajte dok se ne zagrije, oko 3 minute. Iscijedite sok od polovice limete iznad lonca, zatim probajte začine i po želji dodajte još soli, crnog papra i kajenskog papra. Poslužite čili, po želji s kriškom limete, ribanim sirom, ukiseljenim jalapeño papričicama, nasjeckanim avokadom, kiselim vrhnjem, nasjeckanim svježim korijanderom i/ili zdrobljenim tortilja čipsom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....