DOBRA PREPORUKA

Gostionica u centru Zagreba nudi autentičnu purgersku hranu, ovdje se često traži mjesto više

 Privatna Arhiva/
Ficlek je smješten tik do tržnice Dolac i dobro je mjesto čak i za usputni ručak ili tek brzinski gemišt

Kada je prošle godine u ožujku otvorena gostionica Ficlek, Zagreb je napokon dobio moderno mjesto s tradicionalnom zagrebačkom kuhinjom kakvo zaslužuje. Daleko od toga da Zagreb ne nudi kvalitetna domaća jela, no Ficlek je sa svojim otvaranjem, osim kada je u pitanju hrana, ljestvicu podigao i na nekoliko drugih polja - od samog uređenja lokala, preko otvorene kuhinje, kuharice koja je kraj prozora razvlačila tijesto za štrukle, autentičnog pribora za jelo, do simpatične teglice s bombonima 505 s crtom na šanku. Sve to u gostima budi nostalgiju i prenosi autentičan zagrebački štih. I zato se u Ficleku i danas traži mjesto više.

image
Privatna Arhiva/


U Ficleku smo u mjesec dana jeli dvaput i oba smo puta otišli siti i zadovoljni. Isprobali smo njihovu pohanu piletinu (58 kn), koja je na stol stigla vruća, hrskava baš kako treba i ne previše masna, a za prilog smo, kako i priliči, odabrali vrlo dobar rizi-bizi (20 kn). Drugom smo se prilikom odlučili za malo bogatiji ručak, pa smo za predjelo naručili štrukle (45 kn) i krpice sa zeljem (42 kn), a za glavno jelo faširance (46 kn) s prilozima te zagrebački odrezak (92 kn za teleći i 68 kn za svinjski) s mlincima (22 kn). Vrući štrukli ispunili su sva očekivanja i jedini je problem bio, kao i uvijek kada je ovaj specijalitet u pitanju, taj da porcija nije veća, dok su krpice sa zeljem bile dobre, velika količina komadića slanine dala im je dobar tek, ali voljeli bismo da je kupus bio sjeckan sitnije te da je pri pirjanju dodano malo (više) šećera kako bi se lijepo karamelizirao, a jelo poprimilo još bogatije arome.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/


Zatim nam je na stol stigla porcija od čak tri sočna faširanca, također s dobrom dozom slanine i prilično zasitna. Uz faširance smo naručili pire od krumpira (16 kn) i umak od špinata (12 kn), koji je bio kremast i gust baš kako treba.

Zagrebački odrezak bio je sočan, izdašno punjen sirom i šunkom, meso je bilo mekano, a poh hrskav i slastan. Mlince smo ovdje jeli nekoliko puta i uvijek su bili odlični, no ovaj im je put nedostajalo malo više masnoće od pečenja. Inače, priloge i umake u Ficleku možete birati zasebno te tako kombinirati ono što vam odgovara.

image
Privatna Arhiva/


Isprobali smo u Ficleku i knedle sa šljivama (28 kn), kod kojih nam se posebno svidjelo lakše, prozračnije tijesto, te zbilja sjajan, lagani kajzeršmarn s marmeladom od marelica (28 kn), koji smo, iako već prilično siti, u potpunosti slistili s tanjura.

image
Privatna Arhiva/


Unatoč gužvi na terasi na kojoj su se neprestano izmjenjivali turisti i domaći, ali i u popunjenom restoranu, osoblje je posao obavljalo brzo i kvalitetno, a hrana je na stol stizala vruća i u dobrom ritmu. Uz hranu, u Ficleku nude i domaće sokove i rakije, pivo Medvedgrad, imaju i kućno vino te butelje domaćih vinarija, od kojih se neke toče na čaše, a naručiti možete i jednostavan koktel s vinom i sokom od maline ili bazge, škropec, špricer ili pak gemišt. Po domaći!

GOSTIONICA FICLEK

Adresa: Pod Zidom 5, Zagreb

Hrana: 8/10
Ambijent: 8/10
Usluga: 9/10
Vrijednost za
novac: 8/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 11:53