KUHINJA IZ 1001 NOĆI

HABIBI ORIENT: Dućan iz snova za sve zaljubljenike u daleku bliskoistočnu kuhinju!

 Habibi Orient Facebook page
Strastveni ste putnik i tijekom svojih avantura zaljubili ste se u hranu Bliskog istoka ili se jednostavno ne možete odlijepiti od turskih serija i zanima vas sve vezano uz Tursku i susjedne zemlje? Odlučili ste ove godine jesti zdravije pa tražite namirnice poput bulgura, leće, boba i novih mješavina mirisnih začina?

U širem centru Zagreba, točnije u prizemlju zgrade u Savskoj ulici broj 94 u dućanu Habibi Orient odnedavno možete prvi put kušati neke od specijaliteta koje jedu vaši najdraži likovi iz sapunica ili pak pronaći sastojke koji su vam nedostajali kako biste napokon uspješno pripremili jelo koje vam je promijenilo život. Ovaj dućan mjesto je koje nikako ne smijete zaobići jer je riječ o prvom supermarketu koji građanima Zagreba nudi povrće, voće, meso i brojne druge proizvode iz zemalja poput Libanona, Irana, Egipta ili Maroka, a koje ne možete pronaći nigdje drugdje.

Habibi Orient Facebook page

Jedina zaposlenica

Dođete li tijekom dana, osim orijentalne glazbe i šarenila prepunih polica u dućanu će vas dočekati i nasmiješeno lice Rime Barghathi, Libijke hrvatskih korijena koja već 17 godina živi u Hrvatskoj i trenutno je jedina zaposlenica ovog novootvorenog supermarketa.

Habibi Orient Facebook page

Kuharica po struci, Rima će vas rado savjetovati kako najbolje iskoristiti pojedine namirnice, pomoći vam pronaći pravi sastojak za jelo koje želite pripremiti ili čak dati recept koji možete isprobati već iste večeri. Iako je otvoren prije tek mjesec dana, Habibi Orient privlači različite profile kupaca, od Hrvata zainteresiranih za upoznavanje nove kulture, preko pripadnika turske zajednice koja živi u Zagrebu do turista koji traže specifične namirnice.

Habibi Orient Facebook page

Vegani i vegetarijanci također će doći na svoje s delikatesama poput japraka, biljnog ghee maslaca, sirupa od datulja ili nara... Otvaranje Habibi Orienta rješava i problem s kojim se susreću brojni stranci koji odluče zasnovati dom u tuđoj zemlji, a koji i sama Rima dobro poznaje: - Kada sam tek došla u Hrvatsku, nije bilo lako pronaći začine slične našima.

Habibi Orient Facebook page

Koliko sam samo dugo tražila svježi feferon naokolo! Stalno sam molila prijatelje koji su putovali da mi pokušaju nešto donijeti - uz osmijeh nam je prepričala Rima prije nego što je naš razgovor prekinuo kupac košarice prepune halal kobasica, grahorica i ajrana, tradicionalnog turskog osvježavajućeg napitka na bazi jogurta.

Habibi Orient Facebook page

Svježi deserti

Unatoč brojnim egzotičnim sastojcima, najpopularniji proizvodi su im za sada svježi i pakirani deserti, suhomesnati proizvodi i kava. U pauzi od kupovine u Habibi Orientu možete i sami popiti pravu tursku kavu uz slatki zalogaj poput baklave od oraha ili pistacija, a sve to s pogledom na užurbanu Savsku.

Habibi Orient Facebook page

Malen, ali dobro opremljen, ovaj dućan čuda mjesto je koje vrijedi posjetiti, makar kako biste s Rimom razmijenili nekoliko riječi o svojem omiljenom specijalitetu ili saznali nešto novo o bogatoj kulturi iz koje dolazi.

Habibi Orient Facebook page

Vlasnici Habibija ubrzo planiraju u blizini otvoriti i libanonski restoran, a najava širenja njihova poslovanja na nove lokacije zasigurno će oduševiti sve zaljubljenike u egzotičnu kuhinju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:51