RECENZIJA RESTORANA

HEDONIZAM NA PALMIŽANI: "Hrana ovdje nikoga ne može ostaviti ravnodušnim, a o ambijentu i dekoracijama na tanjuru da ni ne pričam!"

 Tom Dubravec / Hanza Media
Hvarski škoji, ili Paklinski otoci, dalmatinski su arhipelag čudesne ljepote koji pogrešno i iskrivljeno nazivaju i Paklenim otocima, iako bi ih se prije moglo nazvati rajskim. Ime su dobili po biljnoj smoli - paklini, koja se povremeno koristila u starim domaćinstvima.

Najveći od otoka je Sveti Klement koji svojom izuzetnom razvedenošću pruža sigurna utočišta ribarima, nautičarima i drugim turistima. Upravo se na njemu nalazi nekoliko odličnih restorana čiju dobru posjećenost garantiraju blizina Hvara, ali i, danas doduše oronula, velika otočna marina Palmižana. U predivnoj uvali Vinogradišće između više lokala ukotvio se i Laganini. Službeni je naziv Laganini Lounge Bar & Fish House, a chef je Hrvoje Zirojević, višestruko nagrađivani i vrlo priznati kuhar, predavač na više gastronomsko-kulinarskih škola i često pozivani gostujući šef u mnogim krajevima svijeta gdje uspješno promovira hrvatske namirnice i kuhinju.

Sveti Klement, Paklinski otoci, 260517.
Restoran Laganini i chef Hrvoje Zirojevic u uvali Vinogradisce na otoku Sveti Klement kod Hvara. 
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX

Terase restorana s bajkovitim pogledom na tirkizni zaljev i usidrene brodice dojmljiv su ambijent pun svijetle neobojene borovine i klesana kamena, s postavom stolova koji odgovara restoranu visoke kuhinje. Stigli smo u sumrak, vrlo gladni, nakon cjelodnevnog bivanja na moru, sa željom da probamo što više jela s ovogodišnjeg menija. Počeli smo s carpacciom od tune punjenim ganacheom od guščje jetre. Neobična je to kombinacija dviju vrhunskih namirnica koja nikoga ne može ostaviti ravnodušnim, a malo je reći da je dekoracija na tamnom tanjuru bila savršena.

Sveti Klement, Paklinski otoci, 260517.
Restoran Laganini i chef Hrvoje Zirojevic u uvali Vinogradisce na otoku Sveti Klement kod Hvara. 
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / Hanza Media

I salamina od palamide je izvrstan tanjur, kako okusima tako i izgledom, a (ne) namjernu zabunu koju izazivaju prezentacije ova dva jela doživljavam kao osobitu duhovitost. Tuna je, naime, servirana kao smotuljak, dok je palamida narezana na listiće poput carpaccia. Hladetina od hobotnice želirana u brudetu odlična je i vrlo moderna interpretacija klasične salate od hobe, koja pokazuje dovitljivost i kuharsko majstorstvo. Ukusi su iznijansirani, konzistencija mekušca besprijekorna, izgled tanjura decentan i primamljiv. Obje pašte koja sam probao bile su vrlo dobre, a domaći makaruni s kozicama, vrganjima i tartufima i više od toga.

Ovo poznato “mare e monti” sljubljivanje gljiva i plodova mora snažnih je aroma i gustog šuga koje deblji makaruni odlično nose i upijaju. Tripice od grdobine s malo orza i listićima sira jelo je za znalce i ljubitelje tradicionalnih marendina. Kako sam iskreni ljubitelj fileka, rajžleca, tripa i tripica, i ovu riblju varijantu valjalo je kušati. Prve riblje tripice koje sam probao bile su od velike tune i nisu me oduševile, dok su ove od grdobine bile značajno bolje. Zgodna je to spiza, no tripe moraju biti od četiri noge, komentirao je nedavno moj prijatelj i moram mu ustvari dati za pravo. Uslijedio je šampion večere - dimljeni rižoto s karameliziranim sladoledom od kora sira. Neću trošiti previše riječi o savršenoj tehničkoj izvedbi, dok je okuse koji ispunjavaju usta dimljenim sirom, kremastom rižom, kozicama i još koječime nemoguće točno opisati. Komplimenti!

Sveti Klement, Paklinski otoci, 260517.
Restoran Laganini i chef Hrvoje Zirojevic u uvali Vinogradisce na otoku Sveti Klement kod Hvara. 
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / Hanza Media

Škurom gregadom završavao je glavni dio večere. Škura zato što je obojana s malo crnila od liganja. Velika teča pušila se posred stola, bogata ribom i krumpirom. Ukusna, začinjena, mirisna, čvrsta mesa i ponešto raskuhanog krumpira, gregada je odradila veliki finale na najbolji mogući način. Vrijeme za predah nije dugo trajalo jer su gladne oči naručile deserte. Iako je tiramisu od jagoda zvučao interesantno, sicilijanski klasik - cannoli - nisam se usudio propustiti. Usudio kažem namjerno, za slasticu koja se spominje u sva tri nastavka najboljeg filmskog serijala “Godfather” (Kum). “Ostavi pištolj, uzmi cannoli” paradigmatska je izjava iz filma u kojem je hrana višekratno portretirana gotovo jednako dobro kao i la famiglia.

Sveti Klement, Paklinski otoci, 260517.
Restoran Laganini i chef Hrvoje Zirojevic u uvali Vinogradisce na otoku Sveti Klement kod Hvara. 
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / Hanza Media

Cannoli u Laganiniju mogu slobodno uz bok onima sa Sicilije gdje sam ih jeo svake večeri. Po vlastitom priznanju chef varira punjenje, dok je zadržao svinjsku mast za tijesto kao u originalu. Prekrasno! Jednu žlicu tiramisua ukrao sam od prijatelja i iako nije loš, u ovom desertu izuzetna prezentacija u ledenoj posudi s dvostrukim dnom nadmašuje samu slasticu. Izbor vina, pića i cocktaila primjeren je restoranu visoke kuhinje pa je odabir uglavnom ograničen jedino osobnim budžetom.

Servis je jako dobar, a cijelu operaciju čini zajedno s barom - u kojemu, između ostalog, služe i odličan sushi - više od pedeset ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:43