ATRAKTIVAN MENI

HRANA U NAJPOPULARNIJOJ FANTASY SAGI IGRA VRLO VAŽNU ULOGU: Tri recepta iz popularnog serijala Igre prijestolja!

 Game of Thrones Facebook page
Neovisno o tome jeste li se u Igru prijestolja zaljubili čitajući serijal “Pjesma leda i vatre” Georgea R. R. Martina ili gledajući HBO-ovu ekranizaciju najpopularnije fantasy sage svih vremena (da, popularnije i od “Gospodara prstenova”), nije vam moglo promaknuti da osim ogromnih količina krvi, seksa i sakaćenja, sve važnije događaje iz serijala prati i jednako atraktivan - meni.

U serijalu smještenom u vrijeme u kojem su gozbe bile sastavni dio života, pogotovo onog plemićkog, hrana ima prilično važnu ulogu, i to od samog početka. Čime se i kako najbogatiji iz Westerosa goste, doznajemo već u prvoj epizodi kada Robert Baratheon, prvi od mnogih kraljeva Sedam kraljevstava kojeg upoznajemo, dolazi svom prijatelju Nedu Starku u posjet. U njegovu se čast organizira kraljevska gozba u kojoj glavnu ulogu imaju pilići pečeni u medu te pečeni krumpir preliven umakom.

Game of Thrones Facebook page

Zahvaljujući toj gozbi doznajemo da Nedove kćeri Arya i Sansa Stark nisu baš u najboljim odnosima - Arya u jednom trenutku Sansu gađa hranom, kao i da se sjevernjak Ned Stark ne osjeća baš najugodnije prilikom velikih svečanosti: “Ti, na gozbi; djeluješ kao medvjed uhvaćen u zamku”, prokomentirao je Nedov brat Benjen. Ljubavna afera između hrane i serijala smještenog u fantasy varijantu srednjeg vijeka ne jenjava do samoga kraja pa tako već u prvim epizodama doznajemo da Dothrakiji jedu uglavnom konjetinu.

Game of Thrones Facebook page

Osim sušene, povremeno jedu i sirovu, uglavnom u svojstvu vjerskih rituala: kada ostane trudna s Khalom Drogom, Daenerys, Majka zmajeva, jede sirovo srce pastuha dok svećenice oko nje mole i plešu. Također jedu pite od svinjske krvi. Osim Dothrakija, i stanovnici Westerosa veliki su ljubitelji pita, nešto elegantnijih doduše. Na najsvečanijim gozbama, kao što je bilo vjenčanje kralja Joffreyja i Margaery Tyrell, jedu se pite od golubova.

Game of Thrones Facebook page

Jedan od omiljenih recepata iz Kraljeva Grudobrana je i Lamprey pie, pita od tamošnjih jegulja bez čeljusti koje se hrane tuđom krvlju, često se poslužuje i pita od bubrega i golubova, a najupečatljivija u seriji je pita Frey, koju je Aryja Stark poslužila Walderu Freyu, a čiji su glavni sastojak - Freyevi sinovi. Za razliku od Kraljeva Grudobrana, na hladnom, znatno siromašnijem Sjeveru, kao i u podzemlju glavnog grada, najčešće posluživano jelo je “Bowl of brown”, odnosno “zdjelica smeđeg”, što se odnosi na gulaš od nije baš jasno čega - zna se da je unutra meso, a koje, nitko ne pita. Od slatkih jela, to jest deserta, prevladava egzotično voće te biskvit od limuna, omiljeni kolač Sanse Stark.

Pita od bubrega

ZA NADJEV:

750 g junetine od plećke ili buta
300 g junećih bubrega
2 glavice luka, sitno sjeckanog
2 mrkve narezane na kockice
750 ml vrućeg junećeg temeljca

ZA TIJESTO:

150 g maslaca (ili pola-pola maslaca i svinjske masti)
300 g glatkog brašna
sol
hladna voda
1 žumanjak za premazivanje

Bubreg preko noći natopite u mlijeku, izrežite, uklonite membrane i masnoću. Bubreg i junetinu narežite na kockice, prepržite na vrućoj masti, a zatim dodajte luk i mrkvu te začinite. Podlijte temeljcem i kuhajte najmanje sat i pol dok ne omekša. Ohladite. Umijesite prhko tijesto, zamotajte ga u plastičnu foliju i držite u hladnjaku barem sat vremena prije valjanja. Tijesto valjate između dva papira za pečenje; dijelom obložite vatrostalnu posudu za pečenje koju ćete napuniti mesnom smjesom, a dio ostavite za “poklopac” koji ćete probušiti kako bi suvišna tekućina mogla izaći. Premažite žumanjkom te pecite oko 50 minuta na 200°C, dok se ne zarumeni. Gotovu pitu ostavite da se kratko odmori i poslužite vruću.

Kolač od limuna

ZA BISKVIT:

160 g brašna
100 g + dvije žlice šećera
2 jaja i 1 žumanjak
115 g maslaca
60 g kiselog vrhnja
2 žličice praška za pecivo
1 žličica ekstrakta vanilije
korica i sok jednog limuna

ZA SIRUP:

240 ml vode
100 g šećera
2 do 3 limuna

Marko Miščević / Hanza Media

U lonac stavite vodu i šećer za sirup, narežite limune na 12 kriški te kuhajte pet minuta ma laganoj vatri. Izvadite limun iz sirupa te posušite preko noći na papiru za pečenje. Zagrijte pećnicu na 160°C i namastite kalup za muffine te u svaku posudicu stavite po krišku limuna. U velikoj zdjeli miješajte jaja, šećer, naribanu koricu limuna, sok limuna, ekstrakt vanilije i kiselo vrhnje. U drugoj posudi pomiješajte suhe sastojke, nježno umiješajte mokru mješavinu te na kraju dodajte otopljeni maslac. Pecite 12 do 14 minuta, dok ne porumene. Gotove kolačiće odmah okrenite na masni papir, no ne odižite kalup. Ostavite da se pet minuta hlade u njemu, a zatim ih izvadite i pustite da se ohlade do sobne temperature.

Kruh u obliku strahovuka

SASTOJCI:

115 g maslaca
85 g brašna
85 g integralnog brašna
1/2 žličice soli
1 žličica praška za pecivo
1/4 žličice sode bikarbone
50 g šećera
šaka svježe kadulje, nasjeckane
150 g pekan oraha
120 ml mlaćenice
1 jaje
med i maslac za premazivanje

Napravite smeđi maslac: otopite ga na laganoj vatri i pustite da se lagano zapjeni i postane zlatnosmeđe boje. Ohladite, prelijte u manju posudu i zamrznite. Pomiješajte brašno, sol, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i šećer. Dodajte zamrznuti maslac narezan na komadiće, u mješavinu potom dodajte i nasjeckanu kadulju. Orahe tostirajte, pustite da se ohlade, nasjeckajte na sitnije komade i umiješajte u smjesu. Dodajte i mlaćenicu te umijesite tijesto, stavite ga na pobrašnjenu podlogu i oblikujte vuka. Peći dvadeset minuta na 220°C. Ohladiti na rešetki te premazati mješavinom meda i maslaca u omjeru 1:2.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 09:43