FESTIVAL RIŽOTA I NAČINA ŽIVOTA

Imamo dobar razlog za bijeg iz grada ovog vikenda! Ako volite skradinski rižot, ovo je događaj koji ne smijete propustiti

2. Festival rižota i načina života održat će se ove subote, 13. rujna, u Skradinu

"U Skradinu se rižot ne kuha, on se stvara. Ovaj je specijalitet više od jela — on je simbol tradicije, strpljenja i zajedništva, prenošen s generacije na generaciju. Priprema skradinskog rižota je ritual koji traje satima, polaganim miješanjem i dodavanjem sastojaka, a sve s ciljem postizanja savršeno kremaste i nježne teksture. Dok se drugi rižoti mogu naručiti "à la carte" i pripremiti brzo, autentični skradinski rižot zahtijeva potpunu predanost i strpljenje, jer svaki korak donosi ugođaj i okus koji se pamte.

image
Tomislav Kristo/Cropix

U srcu ovog jela leže najkvalitetniji sastojci, ali ono što ga čini posebnim je način na koji se priprema. Kapula se lagano žuti satima, polako otpuštajući svoju slatkoću, dok se miris bogatog temeljca širi zrakom. To je miris Skradina, miris tradicije koja živi. Iako se radi o jelu koje se izvorno pripremalo za najvažnije prigode, poput vjenčanja, krštenja i drugih velikih obljetnica, njegova je esencija upravo u jednostavnosti i ljubavi. Svaki zalogaj povezuje ljude, baš kao što se i u prošlosti kuhalo kako bi se pomoglo i radovalo zajedno s obitelji i prijateljima", riječi su kojima organizatori najavljuju još jedan Festival rižota i načina života koji će se održati 13. rujna u samom centru Skradina.

"Prošlogodišnji Festival rižota i načina života pokazao je kako se gastronomska tradicija može pretvoriti u snažan društveni i kulturni događaj.", istaknuo je gradonačelnik Skradina Antonijo Brajković, dodajući da za Skradin, rižot nije samo jelo, već simbol zajedništva, duhovnosti i kulturnog identiteta njihovog grada.

image
Marcello Studio Croatia Copyrigh/

"Održavanje Festivala važno je jer okuplja lokalnu zajednicu, privlači posjetitelje i medije te stvara prepoznatljivost Skradina na karti eno-gastro destinacija. Festival je mjesto na kojem tradicija susreće suvremenost i gdje se Skradin predstavlja kao grad bogate baštine i otvorenosti prema svijetu", naglasio je Brajković.

Prema njegovim riječima, lokalna zajednica iznimno je svjesna važnosti Festivala i aktivno sudjeluje u njegovoj organizaciji i provedbi.

"Skradinjani doživljavaju rižot kao dio vlastitog identiteta – on je prisutan u obiteljskim okupljanjima i svečanostima. Upravo zbog toga zajednica s velikim entuzijazmom prihvaća Festival kao način očuvanja i promocije tog nasljeđa", dodaje Brajković.

image
Marcello Studio Croatia Copyrigh/

"Naš je cilj da svaka generacija pronađe svoje mjesto unutar Festivala te da se kroz njega gradi osjećaj ponosa i pripadnosti", dodao je.

Na pitanje što možemo očekivati od Festivala u narednim godinama, kaže kako očekuje da Festival preraste u jednu od ključnih manifestacija na ovom području, koja će svake godine okupljati sve veći broj posjetitelja, kuhara i promotora kulturno-gastronomskog turizma.

"Cilj nam je dodatno osnažiti njegov međunarodni karakter te kroz rižot predstaviti Skradin kao grad koji njeguje svoje nasljeđe, ali istovremeno potiče inovacije u gastronomiji i životnom stilu. Želimo da Festival bude platforma koja povezuje lokalnu zajednicu s globalnom publikom", zaključio je gradonačelnik.

image
Marcello Studio Croatia Copyrigh/

Dobro je dodati i da ove godine festival donosi nešto posebno – kuhanje skradinskog rižota uživo pred publikom. Iako je lokalna zajednica iznimno ponosna na tradiciju pripreme rižota, ovo je prvi put da se ovaj ritual iznosi pred širu publiku. Cijeli događaj odvit će se u subotu, 13. rujna na Trgu Male Gospe, gdje će se već u 15 sati kuhati rižot. Iskusni lokalni majstori dovršavat će kuhanje rižota i otkriti vam neke vještine koje se čuvaju već 150 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 12:15