EKSKLUZIVNA PRIČA HRVOJA PETRIĆA

INSAJDERSKI IZVJEŠTAJ IZ ČETVRTOG RESTORANA SVIJETA: Gaggan je nezaboravno iskustvo! Ma zapravo - on je kuharska superzvijezda!

 Gaggan Facebook page
Kulinarski alkemičar Gaggan Anand na kraju i početku gastro avanture

Dva dana nakon što je u Singapuru proglašen četvrtim restoranom svijeta prema The World’s 50 Best restaurants listi, Gaggana sam ponovo sreo u izvrsnom wine baru s prirodnim vinima Get Wet u Bangkoku čiji je ujedno i suvlasnik.

“Jesi vidio naš web ovih dana? - upitao me Gaggan. Opet je pao server. Preksinoć smo dobili nešto više od 5000 mailova s rezervacijama. Ludo!”

Hrvoje Petrić

Hrvoje Petrić

Hrvoje Petrić

Izniman čovjek, chef, superzvijezda, neiscrpni kreativac i osoba koja će vas svakodnevno nasmijati do suza. Njegovo raspoloženje i odluka da kroz narednih nekoliko mjeseci zatvori svoj slavni restoran Gaggan nisu se promijenili nakon što je i ove godine napredovao na najznačajnijoj restoranskoj ljestvici. Restoran je inače otvoren u prosincu 2010. u četvrti Pathum Wan, relativno mirnom dijelu grada punom dobrih restorana, specialty coffee shopova, hotela i luksuznih shopping centara. Gagganov plan je tijekom ljeta sljedeće godine zatvoriti restoran i pokrenuti ambiciozni projekt u japanskom gradu Fukuoka, s partnerom i chefom Takeshi Fukuyamom a prije toga i izdati knjigu na kojoj intenzivno radi ovih dana.

Hrvoje Petrić

Hrvoje Petrić

Družili smo se i tih dana u Singapuru kada je u svom stilu rasplamsao party u wine baru RVLT uzevši megafon u ruke i podizao atmosferu nevjerojatnom energijom večer prije 50 Best ceremonije. Renomirani svjetski chefovi i novinari zabavljali su se do jutra, nazdravljajući jedan drugom.

Moglo se tu vidjeti i butelje Claija i Piquentuma na stolovima, no i vrlo rijetke boce biodinamičkih japanskih vina kao i onih iz Austrije, Francuske i Slovenije.

Hrvoje Petrić

Hrvoje Petrić

Dan prije dodjele nagrada u Singapuru Gaggan Anand na svom Instagram profilu objavio je kako je preko odvjetnika obavijestio suvlasnike restorana da daje ostavku na poziciji chefa. Hoće li ju oni prihvatiti i da li će doći do ikakve promjene vrijeme će pokazati.

Hrvoje Petrić

Hrvoje Petrić

Sljedeće večeri, 6 mjeseci nakon zadnjeg posjeta Gagganu, sjedio sam u raznolikom društvu za njegovim chef’s table-om ili kako ovdje kažu u Labu. Prošlim me posjetom oduševila pozadinska priča svakog jela koja Gaggan objašnjava istovremeno puštajući glazbu i noseći ih pred 16 sretnika koji su nakon mjeseci pokušavanja konačno dobili rezervaciju, no ovaj put me dočekao opet novi menu, nova jela i priče, novi sommelier. Doživljaj je bio fantastičan baš kao i prethodno a hrana izuzetna! Vinska revolucija s prirodnim vinima u Bangkoku zasigurno je zasluga i naših ljudi, poput Marka Kovača, člana Gagganovog tima ali i distributera tih vina u vrhunske restorane i barove.

Hrvoje Petrić

Hrvoje Petrić

Hrvoje Petrić

24 slijeda, 24 emotikona koji vas vode kroz ekscentričnu pustolovinu o progresivnoj indijskoj kuhinji. Ključno razdoblje za Gagganovo kulinarskoj usmjerenje dogodilo se za njegova rada u elBulliju s Ferranom Adriom.

Hrvoje Petrić

Prvih je pet jela stiglo na nepravilno razlomljenim komadima kamene ploče. Jede se isključivo rukama, kao u Indiji. Možete primijetiti da konobari ne skupljaju “tanjure”, jer nakon što pojedete peto jelo od komada kamenja možete složiti poput puzzle, kartu Indije na svom stolu što aludira na Gagganovo djetinjstvo i jela koja interpretira na danas moderan način. Yogurt explosion nije nikad maknut s menija. To je njegov signature dish, baš kao i Lick it up posljednjih godina, jelo inspirirano pjesmom grupe Kiss.

Hrvoje Petrić

Hrvoje Petrić

Hrvoje Petrić

Hrvoje Petrić

Hrvoje Petrić

Osim što je vrlo ukusna i teško usporediva s ičime što ste ranije jeli, ovdje se hrana dijeli, komentira sa strancima koji sjede do vas, međusobno se nazdravlja, grli, pjeva, neki su i zaplesali, uglavnom nevjerojatno je zabavno.

Hrvoje Petrić

Hrvoje Petrić

Hrvoje Petrić

Kako je dugogodišnji sommelier rođeni Zagrepčanin Vladimir Kojić postao partner i voditelj novootvorenog wine bara s prirodnim vinima Get Wet koji se nalazi tik uz restorane Gaggan i Gaa, novi sommelier Ottara Pyne nije odmakao pristupom već nekim sličnim etiketama uparuje vina i hranu. Meinklang, Riffault, Gut Oggau, Strohmeier, Binner, Orsi, pokoji japanski sake.

Vladimir je prije nekoliko godina krenuo pionirski uvoziti prirodna vina i nuditi ih prvo u Gagganu. Njegovom zaslugom ta su vina pronašla brojne ljubitelje u Bangkoku i postala pravi hit. Voda je inače u Gagganu od prvog dana besplatna. Ne radi se o malim količinama gledate li na to da svakoga dana nude dva sittinga večere po 60 ljudi, dakle 120 ljudi dnevno koji piju vodu uz 24-25 sljedova.

Hrvoje Petrić

Hrvoje Petrić

Večera tradicionalno završava tako da Gaggan okupi i zagrli cijeli tim koji zajedno uz pljesak i ovacije gostiju otpjevaju We are the champions od grupe Queen.

Hrvoje Petrić

Kralj je mrtav! Živio kralj! Zatvaranjem Gaggana završava jedva divna epizoda u svjetskoj gastronomiji i definitivno započinje nova, još uzbudljivija. U svom pankersko-kulinarskom performansu teško je predvidjeti ijedan Gagganov budući potez, jer on rado krši sve postulate i sam postavlja pravila igre. Sve nas pritom nestrpljivo raduje iščekivanje njegovog novog gastro projekta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:35