ŽENE U KUHINJI

INSPIRATIVNE PORUKE SVJETSKI POZNATIH CHEFICA: Forés, Féolde, Crenn i Roš o ženama iz gastro svijeta!

 Marko Miščević
Četiri žene, četiri chefice, četiri inspirativne priče...

Četiri velike chefice imaju vrlo različite, a opet vrlo slične priče za podijeliti. Portal Fine Dining Lovers objavio je razgovor s ove četiri svjetski poznate chefice koje su sa svijetom podijelile zaista inspirativne poruke.

Margarita Forés

Margarita Forés Facebook page

Filipinska chefica Margarita Forés, svoj je zanat izučila od ''gospođa'' u Italiji. Iako je svoju ljubav prema kuhanju otkrila sasvim slučajno, govori kako je iznimno ponosna na svoj put. Radila je u restoranima impresivnog statusa, pohađala prestižnu kulinarsku školu te je ovo, 30 godina nakon, njena stvarnost. Margarita potječe iz zemlje ''majčinskog društva'' (kako ga ona naziva) gdje žene imaju utjecajnu moć i položaj. Također je uzbuđena jer gastro industrija postaje sve inkluzivnija, opisuje kako se počinje stvarati ''prekrasna sinergija'' između oba spola što rad u kuhinji čini puno više živahnim i relevantnijim. Predlaže da svi mi prestanemo promatrati negativne aspekte industrije i počnemo slaviti činjenicu da su žene danas puno više prisutne:

''Iznimno je važno da se osigura jednaka zastupljenost oba spola u industriji. Vrijeme je da počnemo slaviti žensku energiju u kuhinji!''

Na Filipinima je danas više žena nego muškaraca u kulinarskim školama, a to dokazuje da, iako se radi o fizički prilično napornom poslu, žene ne zaostaju i svjesne su da se mogu nositi s izazovima industrije jedanko kao i muškarci. ''Chefice su iznimno prodorne i imaju mogućnost afirmirati se baš kao i muškarci.'' - dodaje Forés.

Annie Féolde

Italia a Tavola Facebook page

Samouka francuska chefica, Annie Féolde, vlasnica enoteke Pinchiorri u Firenci, se slučajno našla u kuhinji sa samo 20-ak godina. Procvat njene karijere se dogodio kada je počela pomagati svom suprugu sommelieru u kuhinji enoteke, što je na koncu rezultiralo činjenicom da je postala prva chefica u Italiji, a nedugo zatim i prva chefica u Italiji vlasnica tri Michelinove zvjezdice. Kako bi postala vrhunska u svom poslu, čitala je knjige i educirala se preko noći, a preko dana je radila u kuhinji. Ali mladim cheficama danas preporuča malo ortodoksniji pristup:

''Naučite osnove u školi, obučite se u restoranima i preispitajte je li to zaista ono što želite. Iznimno je važno da žene u industriji imaju jednake profesionalne prilike kao i muškarci te da ne moraju birati između karijere i obiteljskog života.''

Njen savjet je sljedeći: ''Žena mora biti svjesna onoga što će učiniti. Ako želi imati i obitelj i karijeru, mora biti svjesna da je moguće pronaći ravnotežu između to dvoje, ali neće biti jendostavno!''

Dominique Crenn

Atelier Crenn Facebook page

Dominique Crenn je dobitnica James Beard nagrade za Najboljeg chefa na Zapadu, a borba se vodila između muških i ženskih chefova. Crenn se vodi geslom ''Vrijeme je za pravu stvar!'' kad je u pitanju ravnopravnost spolova u industriji, a isto primjenjuje i na svoj restoran. ''Mi smo tvrtka koja pozdravlja raznolikost - volimo razgovarati, inspirirati, biti inspirirani. U našoj kompaniji radi oko 60% žena.'' Crenn je također prva chefica u SAD-u kojoj su dodjeljene dvije Michelinove zvjezdice, za njen restoran Atelier Crenn. Crenn želi svoju platformu koristiti kako bi pomogla ženama u industriji:

''Mi smo promjena. Ljudi su promjena. Mi smo vlasnici svoje sudbine. Morate imati raznolikost jer tada imate različite razgovore. A kad vodite različite razgovore, stvaraju se različite ideje i tada se događa promjena.Ako imate vještinu, samo idite naprijed, nemojte se bojati!''

Ana Roš

Ana Roš je također samouka chefica koja je postigla zaista velike stvari od kad je preuzela kuhinju obiteljskog restorana Hiša Franko u Sloveniji. Bavila se skijanjem, studirala diplomaciju, ali se već dva desetljeća bavi kuharstvom te je proglašena najboljom svjetskom cheficom za 2017. godinu. Iako se vođenje obiteljskog restorana čini idilično, upravljanje obitelji i karijerom ponekad zna biti teško pomiriti. ''Doživjela sam neke teške trenutke, neke odluke u mojoj karijeri je bilo teško preuzeti.'' - rekla je Roš. Ovaj posao zahtjeva sto postotnu posvećenost što ponekad zna biti teško. ''Čovjek ima dojam da nikada nije dovoljno. To vrijedi i za obiteljski život i za onaj u kuhinji.'' - govori Roš. Njena je poruka sljedeća:

''Sjetite se da postoji toliko žena koje su istovremeno izvrsne žene i majke i velike kuharice!''

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:41