STRUČNJAK MEĐUNARODNE REPUTACIJE

INTERVJU S HEINRICHOM ZEHTNEROM: ''Već 30 godina maslinova su ulja moja velika ljubav i strast!''

Već petu godinu, 11. ožujka u zagrebačkom Muzeju Mimara u organizaciji udruge Women on Wine održat će se Pink Day, Međunarodni festival ružičastih vina, gdje će se okupiti stotinjak najboljih proizvođača ružičastih vina i pjenušaca. U okviru Festivala u Festivalu – Green in Pink, sudjelovat će i proizvođači ekstra djevičanskog maslinovog ulja iz Hrvatske i inozemstva. Pripremljena su brojna iznenađenja, susreti s najznačajnijim vinarima i maslinarima, te radionice. Jedna je radionica i o maslinovim uljima - All About (Olive) Oil powered by American Express, a voditelj će biti Heinrich Zehetner, austrijski stručnjak za maslinova ulja.

Prijatelj je i savjetnik nagrađivanih chefova, konzultant je Austrian Anti-Aging Academy te o maslinovom ulju i njegovim karakteristikama koje utječu na zdravlje redovito predaje na kongresima i medicinskim simpozijima, a od 2002. godine odgovoran je i za “Olio Secondo Veronelli”, jedinstveni projekt promocije maslinovih ulja u Austriji i Njemačkoj koju je začeo Luigi Veronelli, veliki kulinarski filozof i doajen talijanskog enogastronomskog novinarstva. Iskoristili smo priliku i postavili mu neka pitanja.

Augustinergassenfest, Magazinfest, Marktfest, Augustinergasse, Salzburg, 20120623, (c) wildbild

Kako se postaje sommelier za maslinova ulja?

- Kao i za vina. Treba proći temeljitu obuku. Također, važ- no je obilaziti maslinike, upoznati zemlju i ljude, ali najvaž- nije je kušanje, odnosno odraditi bezbroj degustacija.

Zašto su na stručnim kušanjima čaše plave boje?

- Plava boja neutralizira boju maslinova ulja koja ne smije djelovati na ocjenjivanje. Presudni za ocjenjivanje maslinova ulja jedino su miris i okus.

Koliko ste ulja dosad kušali?

- U posljednjih petnaest godina nekoliko tisuća!

Kada i gdje ste kušali prvo?

- Na vinskom putu, 1987. Bogato mirisima i okusima, odmah mi se svidjelo. Ostao sam ljubitelj dobrih vina, a u meni se rodila nova strast – prema maslinovim uljima.

Hrvatski se potrošači bune da je maslinovo ulje preskupo. Jesu li stvarno hrvatska ulja preskupa?

- Kvalitetna proizvodnja dobrog maslinova ulja iziskuje minimalne troškove 10 eura po litri. Kad se još pridodaju porezi, trgovačke marže i ostalo, cijena se penje do 15-20 eura. U Hrvatskoj se proizvodi vrlo kvalitetno maslinovo ulje koje sigurno nije preskupo.

Komentirajte jeftina ulja iz supermarketa.

- Maslinova ulja su najviše krivotvorena hrana u Europi. Na žalost, na masovnom tržištu 90% ponude maslinovih ulja je nekvalitetno, iako na većini stoji etiketa da se radi o ekstra djevičanskom maslinovom ulju. Većina jeftinijih ulja iz supermarketa proizvodi se u mega-punionicama, a u bocama se nađe svega i svačega, uglavnom mješavina ulja vrlo slabe i upitne kvalitete.

Mogu li ona biti štetna za zdravlje?

- Dakako. Oksidirano maslinovo ulje nije zdravo. U onim jeftinijim u posljednjim su se istraživanjima pronašli i policiklički aromatski ugljikovodici i komponente mineralnih ulja što je vrlo štetno.

Što se nalazi u kvalitetnom maslinovom ulju da je tako korisno za zdravlje?

- Visoko kvalitetna maslinova ulja sadrže polifenole koji kao antioksidansi štite naše srce i krvožilni sustav, imaju protuupalni učinak. Općenito, što je maslinovo ulje pikantnije i gorče, to je i zdravije - s više polifenola.

Idealna dnevna doza?

- Dvije žlice su dovoljne da se postigne ljekovit učinak.

Kako prepoznati kvalitetno ulje?

- Najprije voćnost: mora se osjećati svježina na nosu i okusu. Arome zelenih maslina, zelene trave, jabuka, banana, artičoka i zelenih rajčica. Boja može varirati, ali ulje mora imati poseban sjaj. Potom jetkost i gorčina, jer kao što sam rekao, što je ulje gorče, to je zdravije. I cijena može biti pokazatelj kvalitete (ako je iskreno određena). Realna cijena za kvalitetno ulje je 20 eura. Ali, treba biti oprezan, jer najskuplje ulje ne treba biti i najbolje.

Gdje ih je poželjno držati – u ormaru ili hladnjaku?

- Otvorene boce treba nakon uporabe odmah dobro zatvoriti i držati ih zaštićene od svjetlosti na otprilike 12 stup - njeva (ne više od 20). Maslinovo ulje se ne smije stavljati u hladnjak!

Što učiniti ako je istekao rok trajanja ulja?

- Datum “najbolje upotrijebiti do” nije datum isteka roka valjanja. S tim datumom proizvođač jamči vrhunsku kvali - tetu. Nakon tog datuma, ona se može smanjiti, ali ulje je i dalje kvalitetno i zdravo.

Što mislite o životinjskim masnoćama, konkretno o svinjskoj masti?

- Životinjske masti sadrže vrlo mnogo zasićenih masnih kiselina (40% i više) koje blokiraju naše krvne žile, što mo - že dovesti do kardiovaskularnih bolesti. Maslinovo ulje ima samo oko 15% zasićenih masti. Stoga je poželjno konzumi - rati više biljnih masnoća.

Koja su vam bolja: istarska ili dalmatinska ulja?

- Teško mi je to odgovoriti, ali znam da u Istri ima više od 60 maslinara. Budući da je proglašena najboljom maslinarskom regijom, čak ispred Toskane i Andaluzije...

Top 5 hrvatskih maslinovih ulja?

- Oleo B.B., Ipša, Chiavalon, Meneghetti, Agro Millo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:44