Svi oni koji planiraju putovanje u Beč, koji je u ovo adventsko vrijeme izuzetno popularan, sigurno na svom popisu mjesta koja moraju obići imaju i Café Demel.
Ta je kavana kroz protekla dva stoljeća postala prava bečka institucija, a osim ukusnih slastica koje nudi, tu je i prekrasan interijer s visokim stropovima, pozlaćenim okvirima zrcala i kristalnim lusterima.
Demel je jedna od najstarijih bečkih slastičarnica, postoji još od 1786. godine, a smještena je u samom povijesnom središtu Beča, odmah do Hofburga. Demel već dugo ima i titulu službenog carsko-kraljevskog dvorskog proizvođača slastica, k. u. k. Hofzuckerbäcker. Čak je i car Franjo Josip I. bio rado viđen gost u Demelu, gdje je on pisao pisma svojoj supruzi Sissi. Ona je navodno posebno voljela sorbet iz Demela.
Povijest kavane
Povijest kavane Demel seže u 1786. godinu, kada je slastičar Ludwig Dehne otvorio svoju slastičarnicu nasuprot kraljevskog i carskog kazališta Hofburg Nedugo nakon toga, dobili su titulu kraljevskog dobavljača i postali jedina slastičarnica koja dostavlja slastice kazalištu Hofburg.
Njegov nasljednik August Dehne je 1857. godine posao predao svojem šegrtu Christophu Demelu, a njegovi sinovi su kasnije preuzeli slastičarnicu. Zbog carskih se preuređenja 1888. godine slastičarnica preselila na Kohlmarkt, a arhitekti su prostor transformirali u rokoko stilu.
Demelove konobarice zvale su se „Demelinerinnen“ jer je boja njihovih crnih uniformi mogla podsjećati na časne sestre.
1891. godine je Maria Demel, udovica Karla Demela, preuzela vodstvo slastičarnice, a 1911. godine, a nakon njezine smrti vlasništvo preuzimaju sin Karl i šogorica Anna Demel, po kojoj se zove i jedna ukusna torta koja se i danas poslužuje u Demelu - Anna Torte. Posao su kasnije preuzeli Annina kći Klara i njezin suprug Federico od Berzeviczy-Pallavicini.
Federico je 1972. godine Demel prodao švicarskoj tvrtki, a 2002. godine je vlasnik ove povijesne slastičarnice postala međunarodno priznata DO&CO grupa.
Unatoč promjenama vlasništva, gosti i dalje uživaju u atmosferi koju je njegovala Anna Demel.
Jedinstveni izlozi
Njihovi raskošni izlozi uvijek privlače poglede turista i prolaznika. Za izloge nalik bajci zaslužan je suprug Klare Demel, barun Federico Berzeviczy-Pallavicini, koji je bio vizionar svojeg vremena i postavio temelje za izgled kavane. Takvi su izlozi do tada bili nepoznati Bečanima, a u njegovom uredu na trećem katu se nalazio model Demelovog izloga u mjerilu 1:1. To je koristio za svoje makete, a zatim ih izlagao u izlozima u prizemlju.
Sve do 1972. kada je prodao slastičarnicu, Berzeviczy-Pallavicini je stvarao spektakularne i bajkovite izloge koristeći raskošne materijale i dizajne kako bi prikazao različite prigode ili godišnja doba. Tako bi i oni prolaznici kojima kavana nije bila dostupna u njoj na neki način mogli uživati. Sezonski izlozi Demela i dan danas su pod njegovim utjecajem, a na prvom katu kavane i dalje se mogu vidjeti njegove ilustracije na zidovima. Neki od njegovih motiva vidljivi su i na današnjim Demelovim ambalažama.
Bila je to velika promjena u odnosu na dotad prilično konzervativni establišment bečkog Hofburga.
Nema rezervacija
Zbog velike popularnosti, u Demelu možete očekivati redove i gužvu, a važno je znati da rezervacije ne primaju pa ćete na slobodan stol morati pričekati.
Radno vrijeme Demela je od 10 do 19 sati, a u isto vrijeme možete uzeti i Kaiserschmarrn za van.
Upravo u kavani Demel služi se i slavna bečka Sacher torta. Najpoznatije se Sacherice u Beču služe na dva mjesta u Beču: u hotelu Sacher, te u kavani Demel.
Naime, Eduard Sacher, sin Franza Sachera koji je izumio slavnu Sacher tortu, slastičarnici Demel prodao je pravo na proizvodnju i prodaju torte po originalnom receptu. Tada je započeo takozvani ‘rat torti‘ jer su i hotel Sacher i kavana Demel tvrdili da prave originalnu Sacher tortu. Pravna bitka završila je 1963. godine kompromisom - hotel Sacher dobio je ekskluzivno pravo korištenja naziva "Original Sacher torte", dok je slastičarnici Demel dopušteno koristiti naziv "Eduard Sacher torte". Sacherica koja se služi u Demelu dolazi s njihovim pečatom od čokolade.
Što isprobati u Demelu
Osim slavne Sacher torte, u Demelu svakako vrijedi kušati i Kaiserschmarrn ili carski drobljenac, koji se najčešće služi sa šećerom u prahu i voćnim umakom od marelice ili šljive. Kaiserschmarrn nude i u varijanti za van. Popularna je i Demelova Doboš torta, a ne smijete propustiti ni njihovu štrudlu od jabuka i poznate krafne.
Zanimljivo je da, osim slastica, nude i slane zalogaje kao što su bečki gulaš, porcija jaja sa šunkom, ili kajganu s kobasicom, pohanu piletinu s bečkom krumpir salatom, Demel kobasice, dimljeni losos...
Od kava ne propustite bečki melange, Demelovu popularnu vruću čokoladu ili Anna Demel kavu s likerom od naranče i tučenim vrhnjem, a možete odabrati i nešto iz široke ponude čajeva.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....