Posljednjih godina u svijetu su popularne top liste, a iznimka - premda govorimo o okusima - nije ni gastronomija. U sastavljanju takvih, tipiziranih lista najboljih jela od koječega, već neko vrijeme prednjači popularna stranica The Taste Atlas, koja je nedavno objavila i top listu najboljih doručaka na svijetu.
Premda biste možda pomislili kako se na vrhu ljestvice nalaze jela kao što su omlet, avokado tost ili, primjerice, zobena kaša ili cimet rolice, mogli biste se prevariti. Čak je i megapopularan kroasan "završio" tek na petom mjestu. Apsolutni pobjednik ove liste je Kahvaltı - riječ potječe od dvije riječi: "kahve" (kava) i "altı" (ispod/prije), što se prevodi kao "prije kave". Obrok je to tipičan za Tursku, koji se tradicionalno konzumira prije kave, jer se u osmansko doba kava smatrala pićem u kojem se uživa nakon obroka. Tradicionalni turski kahvaltı predstavlja veliku ponudu jela - slatka i slana, sireve, masline, povrće, lokalni kruh, jaja, börek, baklavu i druge slastice i slatka peciva, a sve posluženo uz tople napitke poput turskog čaja (çay).
No, još do nedavno na prvom je mjestu bila komplet lepinja, koja je na ovogodišnjem popisu zauzela drugo mjesto. Specijalitet tipičan za Srbiju tradicionalno se povezuje s Užicama i Zlatiborom. Vjeruje se da je ovo jelo nastalo negdje prije Drugog svjetskog rata, a ime je službeno registrirao Dragan Lazić, sadašnji vlasnik pekare Kod Šuljage u Užicu. Narodna predaja govori da je komplet lepinja ime najvjerojatnije dobila po majstorima koji su svoje učenike slali da im kupe lepinje sa svim dodacima ili "sa sve", odnosno komplet lepinja.
Ovaj užički specijalitet pravi se od prepolovljene lepinje koja se premazuje kajmakom i razmućenim jajem. Kombinacija se kratko zapeče u krušnoj peći (ilii pećnici) pa se prelijeva mješavinom masnoće i soka koji je meso pustilo tijekom pečenja, što je u Srbiji poznato i kao pretop. Osim što je ukusno, lokalno stanovništvo ističe kako je ovo jelo najbolji lijek za mamurluk.
Treće mjesto zauzelo je prženo pecivo iz Libije poznato kao sfinz, koje podsjeća na spoj krafne i uštipka. Četvrti je Kaleh pacheh, tradicionalno perzijsko jelo koje se pravi od raznih dijelova ovčje glave i papaka. Peti je već spomenuti kroasan ili, kako navode u ovom vodiču, pecivo nastalo 1683. godine kao proslava austrijske pobjede nad Osmanskim Carstvom, čiji oblik podsjeća na polumjesec na turskoj zastavi.
Ova lista broji sto najboljih jela, a među njima istaknimo još neke s naših prostora. Primjerice, kljukuša - skromna pita iz Bosne i Hercegovine, koja je dobila višu ocjenu od bureka. Ovo jelo nalik piti priprema se samo od brašna, soli i vode, dok se nadjev sastoji od ribanog krumpira i jaja, a ponekad i od luka, češnjaka, kiselog vrhnja ili vrhnja. Smjesa se tradicionalno peče u okruglim posudama i ne smije biti pregusta. Kada se ispeče, kljukuša se ili reže na šnite ili rukama trga na komade veličine zalogaja, koji se zatim premažu raznim kombinacijama masti, maslaca, kiselog vrhnja, kajmaka ili sira.
Od hrvatskih jela na listi se našlo tek jedno i mnogi će možda reći potpuno neočekivano. Riječ je o jelu (ili bolje rečeno spoju namirnica) tipičnom za Hrvatsko Zagorje - siru i vrhnju. Našlo se ono na 75. mjestu, premda vjerujemo kako će se mnogi složiti, a pogotovo mi koji se još sjećamo okusa djetinjstva i domaćih proizvoda, koje moraš voljeti u svoj njegovoj jednostavnosti.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....