TEHNOLOGIJA U GASTRONOMIJI

JESTE LI ČULI ZA TUMMLY? Iz Varaždina stiže nova gastroaplikacija koja će vas odvesti na najbolji burger!

 Biljana Blivajs
Matija Špes je sa svojim timom osmislio platformu za ocjenjivanje najpopularnije hrane na svijetu, koja je već u prvih mjesec dana skupila više od tisuću korisnika

Prijedlog teme za ovaj članak stigao je u obliku poruke na Facebooku, dogovor za intervju pao je na WhatsAppu, a onda smo se s Matijom Špesom, idejnim začetnikom prve hrvatske aplikacije za ocjenjivanje hrane Tummly, ipak našli u stvarnom svijetu kako bismo saznali što je novo u svijetu gastroaplikacija. Budući da se danas sve više oslanjamo na internet i digitalne medije, ne iznenađuje da se za preporuku mjesta na kojem možemo nešto dobro pojesti često okrenemo sve brojnijim društvenim mrežama i internetskim stranicama. No, dok pročešljamo sve informacije i recenzije koje su o određenom mjestu objavljene i potom odlučimo što ćemo od njih uzeti u obzir, gubitak dragocjenog vremena i frustracija zbog nejasnog odgovora su neizbježni.

Zagreb, 071119.
Tkalciceva.
Matija Spes, momak koji je osmislio aplikaciju Tummly za ocjenjivanje kvalitete hrane.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs

Upravo je zato stvoren Tummly, kako bi traženje preporuka za omiljena jela i pića, koja većina Hrvata najčešće konzumira, trajalo što kraće. Besplatna aplikacija Matije Špesa i njegova tima od desetak ljudi hrvatski je proizvod na engleskom jeziku, a pritom nije mjesto na kojem se ocjenjuju restorani i pišu dojmovi, nego je puno praktičnija. Njen je zadatak uz pomoć korisnika otkriti gdje je najbolji burger u gradu, gdje se može pojesti najbolja pizza, popiti doista izvrsna kava ili fini čaj.

Tummly je aplikacija za mobitel na koju se jednostavno registrirati, trebaju vam samo e-mail adresa i lozinka, a čim se prijavite, možete početi ocjenjivati hranu i pića diljem grada u kojem se nalazite ocjenom od 1 do 10. Uvjet je samo da doista budete na lokaciji jer je svoju ocjenu moguće dati samo ako ste udaljeni maksimalno 150 metara od mjesta na kojem se poslužuje hrana koju ocjenjujete. Sve ocjene korisnika za određeni burger potom se zbrajaju, a konačna ocjena je aritmetička sredina prema kojoj se burger rangira na ljestvici najfinijih u gradu. Trenutno je moguće ocjenjivati u deset različitih kategorija - burgere, pizze, salate, sendviče, sushi, tjesteninu, odrezak, kavu, čaj i sladoled, a što češće ocjenjujete pojedinu kategoriju, i sami napredujete unutar aplikacije od apsolutnog početnika do majstora.

Zagreb, 071119.
Tkalciceva.
Matija Spes, momak koji je osmislio aplikaciju Tummly za ocjenjivanje kvalitete hrane.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs

- Odlučili smo izdvojiti najpopularniju hranu na svijetu. Svih deset stvari koje imamo u Tummlyju dijele zajednički temelj. Svaki burger ima dvije stvari, pecivo i meso. Pizza ima tijesto i sir, salate imaju povrće i tako dalje i može ih se uspoređivati - objasnio je Matija Špes, direktor varaždinskog startupa Tummly.

U prvih mjesec dana aplikaciju Tummly je skinulo više od tisuću korisnika, od kojih je više od pola aktivno, što je pokazatelj da na našem tržištu postoji potreba za jednom takvom aplikacijom.

- Osmislili smo aplikaciju kojoj je glavni zadatak što brže pokazati gdje možeš pojesti najbolju hranu koju želiš jesti, a svojim mišljenjem možeš i pridonijeti. Prosječni Hrvat vani jede četiri do pet puta mjesečno i pritom želi jesti dobro. Inače nam aplikaciju puno više korisnika skida tijekom tjedna, a koristi vikendom. Tako nam, primjerice, subotom dopodne stižu ocjene za kavu jer su svi u tom periodu u kafićima, a kasnije stižu ocjene za hranu jer su nam navike takve - naglasio je.

Zagreb, 071119.
Tkalciceva.
Matija Spes, momak koji je osmislio aplikaciju Tummly za ocjenjivanje kvalitete hrane.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs

Energičnom Matiji Špesu, koji je završio ugostiteljsku školu i cijeli je život u tom sektoru, ovo nije prvi startup, a u uspjeh svojeg novog pothvata je siguran.

- Stalno bih se zatjecao u situaciji da mi netko govori da je ovdje ili ondje doista najbolji burger u gradu, no na kraju se ne bismo uspjeli složiti, niti bismo došli do formalnog odgovora na pitanje gdje je, zapravo, najbolji. Stoga sam pomislio, hajdemo pitati sto, tisuću, deset tisuća ljudi, pa da napokon saznamo. A primijetio sam i da kod nas postoji Oscar za sve, od filmova do DJ-ja i nogometa. Pa zašto ne bismo imali jedan i za hranu! Tako je nastao i naš slogan ‘Tummly - Oscar za hranu!’ - rekao je.

Osim ocjene i fotografije jela koja su probali, korisnici mogu dodavati i nove restorane koje su otkrili u gradu te tako širiti bazu aplikacije, pratiti kako njihovi prijatelji ocjenjuju hranu i piće koje kušaju te tako vidjeti u koje restorane vrijedi svratiti.

Zagreb, 071119.
Tkalciceva.
Matija Spes, momak koji je osmislio aplikaciju Tummly za ocjenjivanje kvalitete hrane.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs

- Ako imam prijatelja koji je foodie, odnosno gurman, a pogotovo ako znam da ima visoke kriterije i vidim da je nešto ocijenio devetkom ili desetkom, to mi je znak da tamo moram otići - objasnio je Matija. U svrhu promicanja aplikacije uskoro u Tummlyju organiziraju i događaj u sklopu kojeg će pet slavnih Hrvata i Hrvatica voditi svoje vjerne pratitelje na kušanje burgera diljem grada, a svratit će, između ostalog i u novi Submarine Burger u Tkalčićevoj, koji je Matija tijekom našeg razgovora baš dodao na popis mjesta u Zagrebu na kojima je pojeo ukusan burger.

- Ideja je da korištenje aplikacije traje kratko. Uđete u aplikaciju, odaberete svoju lokaciju, date svoju ocjenu i eventualno snimite i dodate fotografiju ocjeni i gotovi ste. Odlažete mobitel i nastavljate se kvalitetno družiti s prijateljima, svojim partnerom ili članovima obitelji uz odličnu hranu - zaključio je Matija

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:04