piše: Mateja Domitrović
snima: Borko Vukoslav
Dragoljub ili dragomilje cvijet je dragosti i ljubavi. On je samonikla aromatična biljka koja se koristi kao začin, ali i dodatak mnogim jelima, poput juha i variva te salata, jer je u potpunosti jestiv. Već kad izgovorite ovo ime da i ne znate kako izgleda ova biljka, jasno vam je da se mora raditi o nečemu ljupkom. A dragoljub to svakako jest, predivan u svim mogućim bojama svoga cvijeta, nježan izgledom, a okusa koji neke podsjeća na kapare i papar. Ljutkast, ali nježno. Cvjetovi se stavljaju i u jabučni ocat pa salate dobivaju zanimljiv, slatkasti okus koji podsjeća na kapare i narančastu boju. Listovi imaju gorkasto-ljutkast okus. Svježi se dodaju u salate, a mogu se raditi i kuhani umaci.
Dakle, ovaj ljepotan ima karakter. Osim što je jestiv, navodno je jedan od najjačih antibiotika pa se koristi i njegova tinktura. Puno je ljekovitih svojstava koje se vežu uz njega pa ga vrijedi svakako probati, a i tko bi mu odolio kad je oku tako ugodan. Dovoljan je samo koji jarki cvjetić dragoljuba da oboji i najjednostavniju salatu. Uz to, on je i idealan jestivi buket koji će razveseliti svaku kuharicu, pa i kuhara. Jer, dragoljubu je teško reći ne. Ovaj dragoljub je ubran na OPG-u Solina, a ova predivna jela koja možete vidjeti u našoj fotogaleriji pripremila je Ana Ugarković iz Malog bara.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....