UDRUGA JRE

JRE SPEKTAKL: Gala večera 14 kuhara iz najboljih restorana!

 JRE arhiva
Jeste li ikad zavirili u unutrašnjost mehaničkog sata? Precizno, savršeno, ujednačenim ritmom okreću se kotačići, opruge, zupčanici. Svaki za sebe hvata svoj ritam, spajaju se u zajednički, a jedan bez drugog ne mogu, jer bez jednog, i onog najmanjeg, sat ne bi radio. Da zajedništvo, slogu i međusobno uvažavanje, prijateljstvo, uz veliku profesionalnost, znanje i stručnost, uvijek uz dobru volju i širok osmijeh naučimo spajati globalno, živjeli bismo u predivnom, prebogatom svijetu.

Da se to može, dokazali su prošle subote članovi udruge JRE Hrvatska i bilo bi dobro da njihova predanost radu bude primjer drugima. U zaštićenoj šumi Grmoščica, koja je smještena nekoliko minuta vožnje od vreve glavne zagrebačke ulice Ilice, u La Grmi, prostoru koji je nekad bio tvornica perja, održana je humanitarna večera Never-ending Passion Dinner 2018. Najekskluzivniji događaj, koji članovi JRE Hrvatska organiziraju jednom godišnje, okupio je 14 vrhunskih chefova najuglednijih hrvatskih restorana koji su jelima pokazali koliko znaju i mogu.

JRE arhiva

JRE arhiva

Zahtjevan zadatak

Zadatak nije bio lagan, pogotovo chefovima koji su goste hladnim i toplim predjelima uvodili korak po korak, zalogaj po zalogaj u glavninu večere i dovodili do ulaza u La Grmu, interijer industrijskog dizajna, za tu priliku ukrašen bezbrojnim svijećama, čipkom i bijelozelenim cvijećem, jer u Zagrebu je zapravo još bio zimski ugođaj, zajedno s niskim temperaturama, upornim vjetrom i snijegom.

JRE arhiva

Tanjuri svijeta

Već na ulazu u dvorište La Grme nudio se šampanjac, a potom je goste jelima dočekivalo osoblje restorana Draga di Lovrana, Marina, Monte, Foša, San Rocco i Zigante. Bila je to prilika za iskušavanje, čavrljanje i pijuckanje vina uglednih hrvatskih vinara Galić, Bibich te naravno vinarije Kozlović, koja je specijalno za udrugu kreirala JRE Malvaziju.

JRE arhiva

U samom prostoru, nakon što je uzvanike njihov “vodič” doveo do prvog stola, počeo je “Live streaming from the kitchen”, gdje su topla jela opet predstavljali chefovi, osobno iz restorana Ariston, Badi, Boškinac, Dubravkin put i Pergola. Zgusnut raspored, komentirali su gosti zadovoljni ponuđenim i kušanim, a možemo si misliti koliko je zgusnut bio za chefove, njihove pomoćnike, sommeliere i konobare restorana, koji su na znak gonga, kad su gosti napustili jedan stol i polagano kretali zauzeti mjesta za drugim, na brzinu, ali savršenom točnošću mijenjali stolnjake, ubruse, pribor, tanjure...

JRE arhiva

Završnica su, dakako, bili slatki zalogaji, posluženi na velikom glavnom stolu, odnosno “Eat the sweet”, kako su završnicu zamislili članovi JRE udruge. Majstorstva slastičarstva iz Dubravkina puta, Pelegrinija i Plavog podruma u večernjim su satima ipak polagano privela kraju večeru koja zapravo nema kraja (kako govori i naziv), jer o njoj će se govoriti još dugo.

JRE arhiva

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:36