RECEPTI S GROBOVA

Kakav neobičan hobi! Svoj gastronomski projekt započela je sasvim slučajno i postala totalni hit na društvenim mrežama

Rosie Grant kuha po uputama onih koji više ne kuhaju, barem ne na ovome svijetu

Pita od bundeve, karamelizirane jabuke i candy corn obično označavaju jesenske dane, no autorica i arhivistica Rosie Grant ovog puta predlaže drukčiji način da se obilježi ovo vrijeme godine, uz kuharicu koja spaja ono prolazno i vječno: život, smrt i dobru hranu.

Njezina knjiga To Die For: A Cookbook of Gravestone Recipes (Kuharica nadgrobnih recepata), sabire četrdeset recepata pronađenih na nadgrobnim pločama diljem Sjedinjenih Država i izvan njih. Među njima su keksi Sharon Lawrence, Red Lantern umak od sira Deb Nelson i ranch dresing dr. Martyja Woolfa. Ti su recepti postali više od uspomena: uklesani su u kamen kako bi njihovi okusi, mirisi i priče ostali živi i kad njihovi autori više nisu.

Grant, po struci arhivistica, svoj je neobični gastronomski projekt započela sasvim slučajno. Tijekom istraživanja povijesnih groblja, naišla je na nadgrobnu ploču s uklesanim receptom za kolač. Ta ju je gesta jednostavna, a duboko ljudska, potpuno osvojila. Od tada je provela godine putujući Amerikom, posjećujući groblja i otkrivajući nadgrobne recepte koji svjedoče o ljubavi prema hrani, obitelji i životu.

Svoje je putovanje dokumentirala na TikToku, na profilu @ghostlyarchive, gdje danas ima više od 200 tisuća pratitelja. U kratkim, nježnim i duhovitim videima Rosie priprema jela pokojnika, priča njihove priče i otkriva kako se sjećanje na ljude može čuvati kroz okus.

@ghostlyarchive Valerie’s recipe will be featured in the upcoming book “To Die For: A Cookbook of Gravestone Recipes.” Link in bio to preorder. Thank you to Tony and your family for sharing your mom’s story ❤️ Valerie’s Chicken Soup This makes 1 large pot or 2 nice sized pots. 1 Perdue oven stuffer (1 whole chicken, about 6 lbs) cut in 10 pieces 1 small parsnip 1 small turnip 2 stalks of celery 4 carrots Parsley Half leaf Dill Salt Clean the chicken. Cover with cold water. Add salt, celery, carrots, parsnip, and turnip. Bring the pot to a boil. As it boils, skim the fat off the top. Keep skimming fat until gone. Add the leafy vegetables while you are skimming. Reduce the heat and cook the soup for about 2 ½ hours. Notes from the family: They would eat this with matzo balls. You can buy or make matzo balls and boil them in the soup once the soup is finished cooking to enjoy together. Valerie’s soup is very comforting, especially on sick days. #cemeterytok #recipeshare #gravestonerecipe #recipegravestone #gravestone ♬ original sound - Rosie Grant

Knjiga je rezultat višegodišnjeg rada, ali i emotivnog putovanja: svaka stranica donosi recept i priču, fotografiju groba i mali fragment života koji je ostao zapisan kroz jelo. Grant kaže da ne želi da knjiga bude samo neobičan dodatak kuhinjskoj polici ljubitelja Halloweena. Njezina je misija dublja: potaknuti razgovor o smrti, o prolaznosti, o tome kako hrana može povezivati generacije i u životu, i nakon njega.

Jer, kako piše u uvodu knjige:

“Recept je poput uspomene - dijeli se, prenosi, ponekad se mijenja, ali u sebi uvijek nosi okus onih koji su nas hranili i voljeli.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2025 07:38