JRE-HRVATSKA PREDSTAVLJA...

Kako izgledaju krpice sa zeljem, paprikaš s noklicama i zagrebački kada ih pripreme neki od najboljih hrvatskih chefova

MSU je na jednu večer postao kulinarska galerija – mjesto gdje su se susreli umjetnost, glazba i okusi koji pričaju priču o Zagrebu

Ove subote, 4. listopada, zagrebački Muzej suvremene umjetnosti pretvorio se u kulinarsku pozornicu na kojoj su se umjetnost, gastronomija i emocija spojile u jedinstveno iskustvo. U organizaciji udruge JRE-Hrvatska (Jeunes Restaurateurs), održan je ekskluzivni event Talent & Passion, koji je pod temom "Nove tendencije stare zagrebačke kuhinje" okupio chefove JRE-Hrvatska – i ispričao priču o Zagrebu na tanjuru.

image

Monte: sir, vrhnje i buča

Jre-hrvatska/
image
Jre-hrvatska/
image
Jre-hrvatska/
image

Korak: špek fileki

Jre-hrvatska/

U jedinstvenom ambijentu MSU-a samo 60 uzvanika uživalo je u petosatnom programu koji je spojio gastronomiju, glazbu i umjetnost. Večer je započela okupljanjem na vanjskom platou pored skulpture "Dvostruki tobogan", gdje su goste dočekali JRE chefovi, a nakon privatnog obilaska stalnog postava muzeja, uslijedila je gala večera u više sljedova.

image
Jre-hrvatska/
image
Jre-hrvatska/
image
Jre-hrvatska/

Na meniju su se našla jela inspirirana starim zagrebačkim receptima, reinterpretirana kroz vizuru suvremene hrvatske gastronomije. Bernard Korak pripremao je špek fileke, ekipa iz Montea tartlette sa sirom, vrhnjem i bučom, Pelegrini se predstavio s tartarom s jajima i čičokom, a Tibor Valinčić ispred Dubravkinog puta s krpicama sa zeljem na totalno drugačini način. Restoran Foša predstavio se fritulom s buncekom, Navis s telećim pečenjem, a Kala s pastrvom. Stiven Vunić ispred Zijavice radio je juhu od vrganja, iz restorana San Rocco pripremili su paprikaš s noklicama, a iz Lemongardena zagrebački. Slatko za kraj bila je zagrebačka kremšnita u izvedbi restorana LD i praline inspirirane zagrebom koje je pripremila ekipa iz Taman Chocolates.

image

Dubravkin put: krpice sa zeljem

Jre-hrvatska/
image

San Rocco: pileći paprikaš s noklicama

Jre-hrvatska/
image

Lemongarden: zagrebački odrezak

Jre-hrvatska/
image

Taman Chocolates: ‘U čokoladnom šlafroku‘

Jre-hrvatska/

Uz jela su se posluživala pažljivo odabrana vina i kokteli, pa se tako pilo: Cattunar Evita Premier Blanc de Blancs 2017, Ipša Extra Brut Rosé, Kozlović JRE Malvazija 2020, Korta Katarina Sabion 2017, Mladina Erdoro Sauvignon Blanc 2023, Cuj Malvazija Baština 2022, Korta Katarina Pošip 2017, Coronica Gran Teran 2021, Senjković Dita 2021, Baraka Prošek, Senjković Vermouth, kao i kokteli koje su pripremali Old Pilots i Maraska, uz šampanjac Pol Roger.

Glazbeni dio večeri obilježio je bend Ajngemahtec, koji je goste osvojio izvedbama hrvatskih šansona poput "Samo jednom se ljubi", "Ono sve što znaš o meni" i "Potraži me u predgrađu", stvarajući nostalgičnu, a istovremeno suvremenu atmosferu – baš poput večere koja je slavila tradiciju kroz inovaciju.

image
Jre-hrvatska/
image
Jre-hrvatska/

Kroz projekt Talent & Passion, udruga JRE-Hrvatska još je jednom potvrdila svoju misiju – povezati mlade chefove, promicati autentičnost i poticati kreativnost koja Hrvatsku sve snažnije pozicionira na europskoj gastronomskoj karti. Zagreb se te večeri predstavio kao grad koji svoje nasljeđe nosi s ponosom, ali ga i pretvara u suvremeno iskustvo koje osvaja svim osjetilima.

Za više događaja u organizaciji JRE-Hrvatska udruge, svakako ih zapratite na društvenim mrežama.

Udruga JRE-Hrvatska okuplja 16 vrhunskih domaćih restorana i chefova: Badi, Boškinac, Dubravkin put, Foša, Konoba Boba, Konoba Kala, Korak, Lemongarden Restaurant, LD Restaurant, Monte, Navis, Pelegrini, Plavi Podrum, San Rocco, Vila Rova i Zijavica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. prosinac 2025 21:11