Pomiče granice

Kako je jedan Slavonac odao počast istarskoj zemlji kroz jela od mlade janjetine i boškarina

Gastronomski projekt koji reinterpretira identitet Istre kroz vrhunsku kuhinju - tako bismo ukratko mogli opisati večeru koju je u restoranu Sophia u Puli pripremio Goran Kočiš

Grand Hotel Brioni, perjanica luksuza u Istri i član prestižne Radisson Collection grupacije, ponovno je postao pozornica na kojoj se susreću vrhunska gastronomija i posvećenost autohtonim vrijednostima. Sinoć je u restoranu Sophia, poznatom po nizu ekskluzivnih večera s Michelinovim chefovima, započeo novi ciklus večera posvećen istarskoj kuhinji i njenim najautentičnijim namirnicama. Ovaj projekt rezultat je suradnje Arena Hospitality Group (AHG) i Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI), s ciljem predstavljanja kulinarske tradicije regije u formatu koji kombinira suvremeni luksuz s dubokim poštovanjem prema lokalnim korijenima. Večere su ograničene na svega 40 uzvanika, čime se dodatno naglašava ekskluzivnost i osobni pristup svakom gostu.

image
AHG/Press
image
AHG/Press

Boškarin i agnelino da latte: Dvije zvijezde večeri

Premijerna večera bila je posvećena dvjema istarskim zvijezdama: mesu boškarina i mladoj janjetini istarske ovce s mlijeka - tzv. agnelino da latte. U glavnoj ulozi večeri našao se jedan od najcjenjenijih hrvatskih chefova, Goran Kočiš, prvi nositelj Michelinove zvjezdice u kontinentalnoj Hrvatskoj, poznat po svom radu u zagrebačkom restoranu Noel.

"Boškarin i mlada janjetina traže strpljenje, znanje i poštovanje. To nije meso koje se priprema brzinski - ono traži kuhara koji zna kako mu pristupiti", istaknuo je Kočiš.

image

Chef Goran Kočiš

AHG/Press
image
AHG/Press

Njegov meni bio je prava oda istarskoj zemlji: kombinacija moderne tehnike i dubokog razumijevanja tradicije. Gosti su imali priliku kušati reinterpretacije tradicionalnih jela poput štrudle od boškarina i karpača od agnelina s celerom i jabukom. Tu su se našle i inačice klasika, primjerice, "Beef Wellington" - osobna interpretacija slavnog jela, ali s mesom boškarina.

Slastičarski segment večeri bio je u rukama Dina Soldana, vrhunskog pastry chefa koji je za ovu priliku kreirao desert inspiriran istarskim mediteranskim krajolikom, a cjelokupni jelovnik bio je pažljivo uparen s maslinovim uljima Chiavalon i vinima iz vinarije Damjanić.

image
AHG/Press
image

Ekskluzivna istarska večera održana je u restoranu Sophia hotela Grand Brioni u Puli

AHG/Press

Više od večere: Početak jednog kulturno-gastronomskog pokreta

"Večeras nije riječ samo o hrani, već o priči. Priči o zemlji, ljudima i resursima koji oblikuju istarsku kuhinju", rekao je Dubravko Merlić, direktor AZRRI-ja, koji je u suradnji s AHG-om pokrenuo ovaj ciklus.

Projekt uključuje i Turističku zajednicu Istarske županije i Turističku zajednicu Grada Pule, a ideja je jasna: pozicionirati Istru na karti Europe kao regiju koja nudi vrhunsku gastronomiju temeljenu na lokalnim vrijednostima. Održat će se četiri do pet večera godišnje, a svaki događaj dovest će novog chefa, novu temu i sezonske proizvode. Cilj je stvoriti platformu koja promovira domaće proizvode, podržava mlade kulinarske talente i jača identitet istarske kuhinje.

image
AHG/Press

Goran Kočiš: Od Slavonije do Istre - put zvijezde

Za chefa Kočiša ovo nije samo još jedan angažman, već nastavak osobne misije. Njegov kulinarski put započeo je još za školskih dana, a već s 18 godina napustio je Hrvatsku kako bi učio u Austriji, Švicarskoj i Njemačkoj. Svoju zvjezdicu zaslužio je 2019. u Noelu, a danas je predavač, konzultant, vlasnik restorana i jedan od najangažiranijih chefova u Hrvatskoj.

"Danas radim punom parom. Imamo nove projekte u Osijeku, restorane u Zagrebu i Dubrovniku, snimam Masterchef... ali najviše me veseli rad na ovakvim večerama. Tu mogu kuhati iz duše", izjavio je Kočiš.

image
AHG/Press

Brioni kao ambasador autentičnosti

Alex Živković, direktor hotela Brioni, ističe kako ovaj ciklus nije samo prilika za goste da kušaju nešto posebno, već i strateški alat za međunarodnu promociju Istre kao autentične destinacije.

"Ono što nas izdvaja nije samo luksuz. To su naši korijeni - boškarin, istarska ovca, maslinovo ulje, vino. To je ono što nitko drugi nema", kaže Živković.

Grand Hotel Brioni već je ranije ugostio velikane poput Michaela Hussera i niza talijanskih Michelinovih chefova. Novi ciklus gastronomskih večera predstavlja svojevrsni zaokret - od internacionalne kuhinje prema lokalnoj izvrsnosti. Koncept "high comfort food" ovdje dobiva novu dimenziju - on nije samo raskošan, već i iskren.

image
AHG/Press

Istra na tanjuru, baština u fokusu

Istarske večere nisu samo gastronomija. AZRRI, kao ključni partner projekta, već godinama ulaže u očuvanje istarskih pasmina i njihovih proizvoda, od kojih su mnogi pred izumiranjem. Sada, kroz suradnju s ugostiteljima i hotelijerima, ti proizvodi dobivaju novu priliku za afirmaciju - i to ne bilo kakvu, već onu na najvišoj razini.

Kako ističe Merlić: "Ako želimo spasiti istarsku ovcu, moramo joj dati tržište. I to tržište vrhunske gastronomije."

image

Goran Kočiš s timom restorana Sophia

AHG/Press

Već sada se očekuje sljedeće izdanje večere, zakazano za kraj rujna. S novim chefom, novom temom i novim sezonskim sastojcima, ciklus će se nastaviti graditi kao serija autentičnih, intimnih doživljaja koji govore više od riječi - govore kroz tanjur.

Ili kako je to sažeo chef Kočiš: "Ne treba komplicirati. Samo pustiš da autentična namirnica ispriča svoju priču."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2025 10:27