Grand Hotel Brioni, perjanica luksuza u Istri i član prestižne Radisson Collection grupacije, ponovno je postao pozornica na kojoj se susreću vrhunska gastronomija i posvećenost autohtonim vrijednostima. Sinoć je u restoranu Sophia, poznatom po nizu ekskluzivnih večera s Michelinovim chefovima, započeo novi ciklus večera posvećen istarskoj kuhinji i njenim najautentičnijim namirnicama. Ovaj projekt rezultat je suradnje Arena Hospitality Group (AHG) i Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI), s ciljem predstavljanja kulinarske tradicije regije u formatu koji kombinira suvremeni luksuz s dubokim poštovanjem prema lokalnim korijenima. Večere su ograničene na svega 40 uzvanika, čime se dodatno naglašava ekskluzivnost i osobni pristup svakom gostu.
Boškarin i agnelino da latte: Dvije zvijezde večeri
Premijerna večera bila je posvećena dvjema istarskim zvijezdama: mesu boškarina i mladoj janjetini istarske ovce s mlijeka - tzv. agnelino da latte. U glavnoj ulozi večeri našao se jedan od najcjenjenijih hrvatskih chefova, Goran Kočiš, prvi nositelj Michelinove zvjezdice u kontinentalnoj Hrvatskoj, poznat po svom radu u zagrebačkom restoranu Noel.
"Boškarin i mlada janjetina traže strpljenje, znanje i poštovanje. To nije meso koje se priprema brzinski - ono traži kuhara koji zna kako mu pristupiti", istaknuo je Kočiš.
Njegov meni bio je prava oda istarskoj zemlji: kombinacija moderne tehnike i dubokog razumijevanja tradicije. Gosti su imali priliku kušati reinterpretacije tradicionalnih jela poput štrudle od boškarina i karpača od agnelina s celerom i jabukom. Tu su se našle i inačice klasika, primjerice, "Beef Wellington" - osobna interpretacija slavnog jela, ali s mesom boškarina.
Slastičarski segment večeri bio je u rukama Dina Soldana, vrhunskog pastry chefa koji je za ovu priliku kreirao desert inspiriran istarskim mediteranskim krajolikom, a cjelokupni jelovnik bio je pažljivo uparen s maslinovim uljima Chiavalon i vinima iz vinarije Damjanić.
Više od večere: Početak jednog kulturno-gastronomskog pokreta
"Večeras nije riječ samo o hrani, već o priči. Priči o zemlji, ljudima i resursima koji oblikuju istarsku kuhinju", rekao je Dubravko Merlić, direktor AZRRI-ja, koji je u suradnji s AHG-om pokrenuo ovaj ciklus.
Projekt uključuje i Turističku zajednicu Istarske županije i Turističku zajednicu Grada Pule, a ideja je jasna: pozicionirati Istru na karti Europe kao regiju koja nudi vrhunsku gastronomiju temeljenu na lokalnim vrijednostima. Održat će se četiri do pet večera godišnje, a svaki događaj dovest će novog chefa, novu temu i sezonske proizvode. Cilj je stvoriti platformu koja promovira domaće proizvode, podržava mlade kulinarske talente i jača identitet istarske kuhinje.
Goran Kočiš: Od Slavonije do Istre - put zvijezde
Za chefa Kočiša ovo nije samo još jedan angažman, već nastavak osobne misije. Njegov kulinarski put započeo je još za školskih dana, a već s 18 godina napustio je Hrvatsku kako bi učio u Austriji, Švicarskoj i Njemačkoj. Svoju zvjezdicu zaslužio je 2019. u Noelu, a danas je predavač, konzultant, vlasnik restorana i jedan od najangažiranijih chefova u Hrvatskoj.
"Danas radim punom parom. Imamo nove projekte u Osijeku, restorane u Zagrebu i Dubrovniku, snimam Masterchef... ali najviše me veseli rad na ovakvim večerama. Tu mogu kuhati iz duše", izjavio je Kočiš.
Brioni kao ambasador autentičnosti
Alex Živković, direktor hotela Brioni, ističe kako ovaj ciklus nije samo prilika za goste da kušaju nešto posebno, već i strateški alat za međunarodnu promociju Istre kao autentične destinacije.
"Ono što nas izdvaja nije samo luksuz. To su naši korijeni - boškarin, istarska ovca, maslinovo ulje, vino. To je ono što nitko drugi nema", kaže Živković.
Grand Hotel Brioni već je ranije ugostio velikane poput Michaela Hussera i niza talijanskih Michelinovih chefova. Novi ciklus gastronomskih večera predstavlja svojevrsni zaokret - od internacionalne kuhinje prema lokalnoj izvrsnosti. Koncept "high comfort food" ovdje dobiva novu dimenziju - on nije samo raskošan, već i iskren.
Istra na tanjuru, baština u fokusu
Istarske večere nisu samo gastronomija. AZRRI, kao ključni partner projekta, već godinama ulaže u očuvanje istarskih pasmina i njihovih proizvoda, od kojih su mnogi pred izumiranjem. Sada, kroz suradnju s ugostiteljima i hotelijerima, ti proizvodi dobivaju novu priliku za afirmaciju - i to ne bilo kakvu, već onu na najvišoj razini.
Kako ističe Merlić: "Ako želimo spasiti istarsku ovcu, moramo joj dati tržište. I to tržište vrhunske gastronomije."
Već sada se očekuje sljedeće izdanje večere, zakazano za kraj rujna. S novim chefom, novom temom i novim sezonskim sastojcima, ciklus će se nastaviti graditi kao serija autentičnih, intimnih doživljaja koji govore više od riječi - govore kroz tanjur.
Ili kako je to sažeo chef Kočiš: "Ne treba komplicirati. Samo pustiš da autentična namirnica ispriča svoju priču."
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....