DOBRI SAVJETI

KAKO ZAMRZAVATI HRANU? Jeste li znali da način zamrzavanja ovisi o vrsti povrća i jelu za koje će biti namijenjeno?

Način zamrzavanja ovisi o vrsti povrća i jelu za koje će biti namijenjeno.

Jedna je od metoda blanširanje. Postupak je vrlo jednostavan: oprano i očišćeno povrće na nekoliko minuta uronite u slanu kipuću vodu. Izvadite i odmah rashladite pod mlazom hladne vode. Nešto je kompliciranija varijanta kuhanje na pari. Povrće će sačuvati više okusa, a i boja će biti intenzivnija.

PUNJENE PAPRIKE CIJELE GODINE

Omiljeno jelo mnogih tijekom ljetnih mjeseci jest punjena paprika. Da biste to jelo mogli s lakoćom pripremati i zimi, na vrhu paprike babure napravite otvor nožem, odstranite sjemenke, dobro operite i osušite kuhinjskim papirom. U vrećicu stavite onoliko komada koliko vam treba za jedan ručak. Tijekom zime izvadite iz zamrzivača, napunite pripremljenom smjesom i odmah kuhajte. Nije potrebno prije odmrzavati. Dobrodošao mali trik: da se paprike ne bi deformirale, ali i da se ne stvara inje ako je na njima ostalo malo tekućine, očišćene paprike stavite na pladanj na koji ste stavili papir za pečenje i stavite na sat-dva u zamrzivač. Zatim ih tako pojedinačno zamrznute stavljajte u vrećice.

Ako imate ledenicu s ladicama, jednu rezervirajte samo za papriku, ne miješajte ih s drugim povrćem. Praktične su za zamrzavanje i paprike rog. Kod kupovine pripazite da su mesnate; što deblje, to bolje. Prije zamrzavanja paprike ispecite u pećnici. Bitno je da im kožica pocrni. Tijekom pečenja cijelo ih vrijeme okrećite da budu pečene sa svih strana. Pečene paprike prekrijte folijom ili drugom posudom da se dobro upare jer ćete tada s lakoćom odvojiti kožicu od mesa. Maknite peteljke i sjemenke te ih tako očišćene stavljajte u zamrzivač. Ako je mesnata, ova vrsta paprike bogata je i sokom, pa ako ne želite da vam se među paprikama stvara led, odstranite višak tekućine.

Zimi ih prije serviranja odmrznite te začinite solju, uljem i češnjakom. Kada ih stavljate u posudu za zamrzavanje, stavite onoliko koliko vam treba za jedan obrok; jednostavno rečeno - brojite. Paprika u zamrzivaču bez bojazni može stajati minimalno šest mjeseci.

SAVRŠENA TEMPERATURA

Domaće buče za bučnicu ili varivo najbolje je spremiti naribane ili narezane na manje kockice. Na veći ribež naribajte, istisnite višak tekućine i u vrećice stavljate količinu dovoljnu za vašu obitelj. Budući da sigurno nećete zamrznuti tek jednu buču ili sve u isto vrijeme, zapišite na vrećicu datum stavljanja u ledenicu te ih trošite po starosti. Mladi grašak, grah ili bob kupite u ljusci. Očistite i odmah stavljajte u posudu za zamrzavanje. Kod ovih namirnica nije potrebno blanširanje; bolji im je okus ako ih ovako spremite. Prije kuhanja nije potrebno prethodno odmrzavati.

Mahune su pak namirnica koja se obavezno mora blanširati. Sama kora mora biti čvrsta i glatka. Dobro ih operite i blanširajte. Odmah ohladite pod mlazom vode, odstranite im krajeve, narežite i dobro ih osušite prije zamrzavanja. Jer u vrećici želite mahune, a ne njih utopljene u smrznutu vodu. Temperatura vašeg zamrzivača trebala bi biti -18 °C - na toj je temperaturi onemogućeno razmnožavanje mikroorganizama, a samim je time vaše povrće zaštićeno. Kukuruz šećerac također možete staviti u ledenicu. Pod uvjetom da je svježe ubran, možete ga očistiti, staviti u vrećicu i zamrznuti. Pritom pripazite da dobro istisnete zrak iz vrećice.

DOBRO JE IMATI NA UMU

● Bilo da je riječ o povrću ili voću, ono u ledenici može ostati četiri do šest mjeseci, a poslije hrana počinje gubiti svoj izvorni okus

● Većina se povrća blanšira, no to vas ne sprečava da ga dobro ocijedite i osušite, da izbjegnete nepotrebno lijepljenje

● Ako ste blanširali povrće, dobro ga ohladite prije zamrzavanja

● Da vam se ne dogodi da nakon nekog vremena nemate pojma što ste zamrznuli jer je vrećica puna inja, rasporedite povrće na pleh obložen papirom za pečenje tako da se ništa ne dodiruje i zamrznite

● Kad se povrće zaledi, stavite ga u vrećicu i na naljepnicu zapišite datum kada ste namirnicu stavili u ledenicu

● Iz posuda ili vrećica istisnite sav zrak da izbjegnete stvaranje leda ili nepoželjnog inja

● Jednom odmrznute namirnice nikad nemojte ponovno zamrzavati

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. ožujak 2024 20:28