JEDINSTVENI DOGAĐAJ

KAMO DANAS? Evo zašto bi svi koji obožavaju maslinova ulja trebali biti ovog vikenda u Vodnjanu!

 Đorđe Stošić
 

Foto: Đorđe Stošić

Po petnaesti put jučer su u Vodnjanu otvoreni Dani mladog maslinovog ulja. Da je to itekako važan događaj prvenstveno za Istru svjedoče brojni automobili parkirani još daleko od velikog šatora u kojem se sajam odvija. U potvrdu važnosti ovog predstavljanja mladih ulja je i svita političara koja je nazočila otvaranju, od predsjednice republike, preko istarskog župana do gradonačelnika Pule, Vodnjana, pa čak i Cresa.

Đorđe Stošić

Đorđe Stošić

Uz maslinare na lijepo dizajniranim štandovima našali su se i razni drugi izlagači koji u svojim proizvodima koriste maslinovo ulje, oni koji rade kozmetičke proizvode, čokolade i slatkiše sve do proizvođača pašteta od bakalara od kojih nas je posebno oduševio Mamma iz Višnjana. Da je gurmanski dio itekako važan ovom sajmu svjedoči veliki prostor za kuhanje, gdje je prvi dan kuhala cijela kuharska brigada predvođena istarskim kuharskim magom Robertom Perićem.

Đorđe Stošić

On je u goste u petak pozvao Denija Srdoča iz Drage di Lovrana, a u subotu će kuhati s trenutno najvećom istarskom kuharskom zvijezdom, Davidom Skokom. Dio velike kuhinje na dvije razine prepustili su i gostima iz Lošinja predvođena chefom Davorom Fornažarom iz restorana Dijana na Čikatu koji sa svojim timom predstavlja kuhinju otoka. Svoje sireve predstavlja Vesna Loborika, već jako poznata sirana iz Marčane, iz Slavonije su došli mali OPG-i iz Otoka s kulenima, kobasicama, čvarcima i kozjim sirevima, ima i dva tri vinara, a dakako da su najprisutniji uljari. Ovo je njihov sajam, pa ih je tu sva sila od rodonačelnika monosortnog ulja Duilija Belića do jako razglašenih i svima poznatih imena, a nas su osobito impresionirala dva vodnjanska ekološka maslinara, Brist i Cadenela.

Đorđe Stošić

Đorđe Stošić

Đorđe Stošić

Osim dobre atmosfere ovdje se vodilo računa i da kušači dobiju svu puninu okusa maslinova ulja, pa je poznata pulska pekara Brionka za degustiranje umijesila poseban kruh bez soli koji se uz ulje nudi na svim štandovima. Uz mnoge radionice koje se odvijaju u vodnjanskom Centru za edukaciju mladih maslinara nedaleko od šatora i stručna predavanja za maslinare, kruna trodnevnog sajma bit će predstavljanje kulinarskih institucija Istre, odnosno ugostitelja koji su ostavili neizbrisiv trag u gastronomiji ove gastronomski najagilnije naše regije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 00:53