DOBRA IDEJA

KAMO ZA VIKEND: Popnite se na Kalnik i kušajte njihovu odličnu hranu!

 Privatna arhiva
Pješice, biciklom... svejedno, isplati se popeti na planinu smještenu između Varaždina i Križevaca jer tamo se tako dobro jede...

Smjer Vrbovec - Križevci, odredište Kalnik. Snimamo editorijal u planinarskom domu Kalnik kamo zalaze planinari, šetači, biciklisti, slobodni penjači, paraglideri, avanturisti, ljubitelji prirode. Cesta koja vodi od Križevaca do Kalnika okružena je nepreglednim poljima i brežuljcima s vinogradima. S nje puca pogled na goru koja, iako je naša najniža planina (najviši vrh Vranilac je na 643 metra nadmorske visine), nije nimalo nezanimljiva. Iako nije toliko velika i opaka, kažu da ima najviše stijena te mnogobrojne staze za hodanje i biciklističke staze.

Privatna arhiva

No, mi smo ovaj put došli zbog nečeg drugog; zbog hrane koja se priprema u planinarskom domu Kalnik. Tamo su nas uputili poznati kuhari Dragan Dragojlović Gaga i Tomislav Škunca Škuf čijoj riječi i preporuci u potpunosti vjerujemo. Planinarski dom smješten je odmah do utvrde stari grad Kalnik koja kao da je naslonjena ili ugrađena u stijene ove planine.

Privatna arhiva

Dom se nalazi na 480 metara nadmorske visine, a izvorni projekt radio je arhitekt Stjepan Planić. Kada je Goran Delić prije nekoliko godina odlučio obnoviti dom poštujući sve smjernice konzervatora, odlučio je uložiti i u vrhunsku kuhinju. A u osvježavanju postojećeg koncepta svojevremeno pomogli su mu i Gaga i Škuf svojim idejama.

Privatna arhiva

Rezultat: domaća hrana koja se može pojesti malo gdje i u Zagrebu i u mnogim drugim gradovima. Sav taj trud vidljiv je već na prvu, no to i ne čudi kad znate da je Delić sentimentalno vezan uz ovo mjesto. Naime, u ovom kraju je rođen, ovdje je vozio bicikl i igrao se s prijateljima kao dijete, planinario kao tinejdžer, tu se čak i oženio. Stoga je jasno kakav odnos ima prema ovom mjestu i koliko mu ono znači.

Privatna arhiva

Ovaj čovjek poznaje Kalnik, ovu zemlju i njezine plodove te ovdašnje ljude i običaje. I baš zato što je dom pod svoje uzeo čovjek koji se vodio emocijama, a ne profitom, znači da se ovdje radi sa srcem i stoga sve skupa zavređuje određeno poštovanje.

U dom se uložilo puno i saniran je za sljedećih pedeset godina. Ovdje si ručak može priuštiti svatko, no bez obzira na to, planinarima je dopušteno da u dom donose svoju hranu i nitko im to ne zamjera.

No, šteta je ne počastiti se ajngemahtecom, domaćom juhom s jetrenim knedlama ili prigorskom juhom s hajdinom kašom, možda jetricama u špeku s palentom ili odreskom Bela sa suhim šljivama. A tek štrukli, trganci z vrhnjem ili okruglice od mesa i sira u umaku od rajčice i svježeg bilja. Svakodnevno se peku domaći kruh i pogača, mijese se domaće krpice i rezanci, prave se okruglice od kruha za gulaš, njoki i kroketi.


Odrezak koji je ime dobio po Beli IV. Legenda kaže kada su grad napadali Turci da su Beli Kalničani bacali šljive kojima se prehranio. Pileći file puni se šunkom, sirom i sjeckanom suhom šljivom te se poha na pariški i poslužuje s heljdom pirjanom s lukom, češnjakom, špekom i peršinovim listom

A ima li bolje meze od komada domaćeg kruha namazanog svinjskom masti s mljevenom paprikom. I dobrog gemišta! Vino Delić proizvodi sam, a mladi vinograd ima oko 82.000 sadnica. Sve što je potrebno za kuhinju nabavlja se od malih lokalnih proizvođača i tu je kvaliteta na prvome mjestu, sve drugo nebitno je. Jelovnik je baziran na domaćim autohtonim jelima, no osvježen je nekim novim jelima uz poštivanje tradicije.

Ono što je nas oduševilo su kalnički ponakljiči, domaće tijesto slično štruklama koje se puni sirom, vrhnjem i kukuruznom krupicom, a peku se u krušnoj peći na cigli, odakle i drugi naziv pociglanjki.

Kalnički ponakljiči ili pociglanjki

Privatna arhiva

Kako smo do sada zaobišli ovaj kraj i koliko još toga treba istražiti? Čak i onda kada misliš da si puno toga upoznao, doživio, kušao, omirisao shvatiš da nisi, a bilo ti je gotovo pred nosom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 19:21