U ponedjeljak 29. rujna u zagrebačkom Petom kupeu održat će se svečana dodjela nagrada najboljim restoranima i pojedincima koji su obilježili hrvatsku gastronomsku scenu 2025. godine. Ovim događajem zaokružujemo 14. sezonu prestižnog projekta "Dobri restorani", koji već tradicionalno organiziraju magazin Dobra hrana i Jutarnji list.
Više od desetljeća posvećeni smo otkrivanju mjesta koja nude autentična i iznimna kulinarska iskustva, bilo da je riječ o visokoj kuhinji, hotelskom restoranu, gostionici ili konobi koja nudi tradicionalna jela, pizzeriji, bilo o uličnom lokalu s brzom hranom. Naš izbor ne prepoznaje samo one koji su već izgradili ime, već pruža priliku novim licima s velikim potencijalom te otkriva skrivene dragulje hrvatske gastronomije.
Dodjelom priznanja slavimo dosljednost u kvaliteti, posvećenost gostu i kreativnost koja pomiče granice domaće kulinarske scene. Sezonu zaključujemo u Petom kupeu, na popularnoj zagrebačkoj lokaciji na kojoj smo se družili i tijekom prošlogodišnje ceremonije proglašenja pobjednika. Time nastavljamo prijeko potrebne promjene kojima osvježavamo ovaj dugovječni projekt.
Glavne kategorije u izboru Dobrih restorana i ove godine su: tradicionalni restorani, restorani visoke kuhinje, restorani kreativne urbane kuhinje i hotelski restorani visoke kategorije. Svaki od njih posjetili smo i ocijenili prema četirima osnovnim kriterijima - kvaliteti hrane i usluge, ambijentu i sveobuhvatnoj vrijednosti za novac. Uz njih ćemo, kao i dosad, proglasiti chefa godine, onoga koji je osobnošću, originalnim pristupom i visokim dosezima obilježio sve uzbudljiviju gastroscenu naših prostora. Posebna nagrada ide i restoranu koji ove godine ima najbolju (ne nužno i najbogatiju) vinsku kartu, a ponovno ćemo proglasiti i mladu nadu među chefovima, kojoj će pripasti nagrada utemeljena 2019. godine i koja nosi ime Andreja Barbierija, velikog chefa koji je prerano otišao, ali je ostavio dubok trag na domaćoj sceni.
Također, ove godine tim Dobre hrane uveo je i dva iznenađenja. Jedno je to da će se nagrada dodijeliti i najboljem pastry chefu, koji bira posebno formirani žiri, a drugo ćemo još malo zadržati tajnom kako bi događaj bio uzbudljiviji. Važno nam je naglasiti da najuži izbor konkurenata po kategorijama nije donesen samo na temelju vrlo čitanih recenzija koje smo objavljivali na stranicama Dobre hrane i Jutarnjeg lista, nego i uz pomoć mreže upućenih suradnika iz svih krajeva naše zemlje koji poznaju scenu i redovito posjećuju restorane. Njihova nam je suradnja, zbog ograničenog vremena za ocjenjivanje, ali i zbog šire slike, i ovaj put bila izrazito važna. Ovim putem zahvaljujemo i Hrvatskoj turističkoj zajednici, dugogodišnjem generalnom partneru projekta "Dobri restorani", kao i našim vjernim partnerima - tvrtkama Badel 1862, METRO Hrvatska, Raise the bar i PBZ Card, na velikoj podršci tijekom još jedne uspješne sezone.
Nakon što najboljima budu uručene nagrade i plakete Dobrih restorana, njihova će gastronomska zvijezda još narasti. Vjerujemo da će im to donijeti nove goste, koji možda nisu dosad još uživali u njihovim tanjurima, ali i novu motivaciju, pa čak i obavezu da istražuju dalje i kuhaju još bolje. A projekt "Dobri restorani" svoju će 15. sezonu početi vrlo brzo, već nekoliko mjeseci nakon završetka aktualnog izbora, kako bismo uspjeli posjetiti i ocijeniti što više ugostiteljskih objekata u cijeloj Hrvatskoj. Nadamo se da ćemo i budućim naporima uspjeti pobuditi motivaciju za izvrsnom kvalitetom i zdravu konkurenciju, ali i potaknuti nove hrabre iskorake u gastronomskoj kreaciji.
RESTORANI VISOKE KUHINJE
Restoran visoke kuhinje mora zadovoljiti brojne kriterije kako bi bio uspješan. Izrazito je važna kvaliteta namirnica, ali i kreativnost tima u kuhinji da ih predstavi tako da iznenade i oduševe. Ambijent mora biti ugodan i dobro posložen, a osoblje precizno, uslužno i okretno. Degustacijski sljedovi trebali bi prenositi gostu priču restorana, zajedno činiti zaokruženu cjelinu, ali funkcionirati i samostalno. U restoran visoke kuhinje ne odlazi se usputno, a gost koji odluči izdvojiti za večeru u restoranu ove kategorije očekuje dobro promišljena jela i iskustvo za pamćenje.
HOTELSKI RESTORANI VISOKE KATEGORIJE
Hotelski restoran visoke kategorije u pravilu prepisuje koncept restorana visoke kuhinje, samo što je uključen u hotel. Premda često izvrsni, restorani u malim butik hotelima s manjim brojem soba (10-ak) nisu dio ove kategorije jer nije riječ o velikim hotelskim kuhinjskim sustavima koji su često tromi i u kojima je teško postići profinjenost restorana visoke kuhinje. Kad hotelski restoran to ostvari, taj je uspjeh svakako vrijedan pozornosti. Takvih restorana nema mnogo, ali oni najbolji doista drže visoke standarde i kvalitetu na svjetskoj razini.
TRADICIONALNI RESTORANI
Tradicionalni restoran definirali smo kao mjesto na kojem je poslužena hrana spoj lokalnih namirnica, tradicionalnih receptura i povijesti kraja u kojem se restoran nalazi. U njima je servis ležerniji od onog u restoranu visoke kuhinje, nerijetko su upravo oni mjesto održavanja brojnih obiteljskih slavlja, i mnogima su prvi izbor kada žele jesti vani, neovisno o tome je li riječ o posebnoj prilici ili ne. Restorani u toj kategoriji važni su i za jako gastronomsko brendiranje neke zemlje jer brojni strani gosti također žele kušati ukusnu i autentičnu hranu koju ne mogu isprobati nigdje drugdje.
RESTORAN KREATIVNE URBANE KUHINJE
Postoje mjesta koja služe sjajnu uličnu hranu, dobro predstavljaju etničku kuhinju, posvetili su svoj koncept woku, pizzi, hamburgeru ili nečem četvrtom, i to rade jako dobro. Servis je opušten i ležeran, a fokusiraju se na dobro izveden splet mirisa, okusa i tekstura jela. U toj kategoriji restorana odvija se i najveća fluktuacija na sceni, s novim mjestima koja se otvaraju gotovo svakodnevno, kao i mjestima koja potiho nestaju. Ta je kategorija definitivno jedna od uzbudljivijih jer privlači brojne goste koji su u potrazi za neobaveznim, a zabavnim gastronomskim iskustvom. U toj širokoj kategoriji uvijek je teško izdvojiti najbolje jer sve educiraniji gosti potiču ugostitelje da dižu standarde, čak i kada je riječ o uličnoj hrani.
RESTORAN PRIJATELJ VINA
Ekstenzivna vinska lista s etiketama koje je teško pobrojati, i vinima koja tek poneki znalac iz branše zna cijeniti, nije uvijek faktor koji neki restoran čini prijateljem vina. U ovu kategoriju ulaze mjesta čije vinske liste na nenametljiv, ali promišljen način gostima približavaju bogatstvo domaćeg, ali i stranog vinskog svijeta. Ponuda vina tako treba komplementirati ponudu hrane u restoranu, ali i nuditi neke neočekivane pomake, pratiti trendove, ali ih istodobno prilagođavati publici.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....