Jutarnji.hr
Vijesti
Sport
Premium
J2
Kultura
Novac
Scena
Osmrtnice
Pretplata
Magazini
Dobra Hrana
Dom & Dizajn
Autoklub
Globus
Like putovanja
VauMijau
Servisi
Tiskano izdanje
Naslovnica
Recepti
Priče
Vodiči
Dobri savjeti
Restorani
Naslovnica
Recepti
Priče
Vodiči
Dobri savjeti
Restorani
Moj profil
Odjava
Traži
StoryEditor External
StoryEditor Internal
Kolekcija najboljih cheesecakeova!
Piše:
Jutarnji List
Objavljeno:
28. ožujka 2016. 22:04
Podijeli
1/
6
Foto: iStock • 200 g oreo keksa ili integralnih keksa s kakaom • 80 g maslaca • 250 g fine tamne čokolade • 100 g mliječne čokolade • 400 g kremastog sira • 350 g mascarponea • 5 jaja (odvojeni žumanjci i bjelanjci) • 2 dcl slatkog vrhnja • 2 čajne žlice jake kave • 1 jušna žlica ruma • prstohvat soli Kekse usitnite u kuhinjskom blenderu. Okrugli kalup (promjera 26 cm) namažite maslacem te izvana omotajte s dva sloja folije (kako bi se spriječio ulazak vode). Kekse pomiješajte s maslacem i utisnite na dno kalupa. Dok pripremate smjesu, kalup ostavite u hladnjaku. Čokoladu i slatko vrhnje otopite na pari povremeno miješajući te zatim ostavite da se malo ohladi. Mikserom pomiješajte kremasti sir, mascarpone, šećer te dodavajte miješajući jedan po jedan žumanjak. Na kraju umiješajte čokoladu, prstohvat soli, rum i kavu. U drugoj posudi miksajte bjelanjke dok ne dobijete snijeg. Snijeg ručno, lagano umiješajte u smjesu. Smjesu ulijte u kalup na smjesu s keksima, a zatim kalup stavite u veći pleh u koji ste ulili vruću vodu. Pecite na 160 stupnjeva sat i pol, a zatim ugasite pećnicu i ostavite još barem pola sata. Nakon toga izvadite kalup s tortom te ostavite da se ohladi, a potom spremite u hladnjak da odstoji.
2/
6
Foto: iStock Za podlogu: • 200 g digestive keksa • 100 g rastopljenog maslaca • malo cimeta • 1 žlica šećera Za kremu: • 6 listića želatine • 200 g banana • 70 ml soka od naranče • 300 g krem sira • 110 g šećera u prahu • 3 žumanjka • 250 ml slatkog vrhnja Kekse sameljite i pomiješajte ih s ostalim sastojcima za podlogu pa mješavinu utisnite u kalup promjera 24 cm kojemu ste dno obložili papirom za pečenje. Stavite kalup u hladnjak. Želatinu namočite u mlakoj vodi da omekša. Banane sameljite u pire, pomiješajte ih s narančinim sokom i stavite na laganu vatru da se ugriju. U međuvremenu mikserom tucite krem sir, šećer u prahu i žumanjke dok ne dobijete vrlo glatku smjesu, a u odvojenoj zdjeli slatko vrhnje istucite u šlag. Ocijedite želatinu, dodajte je u topli pire od banana i pustite da se želatina otopi. Zatim dodavajte žlicu po žlicu kreme od sira u želatinu neprestano miješajući. Na kraju umiješajte i šlag. Prelijte kremu preko podloge od keksa u kalupu i stavite u hladnjak na najmanje 2 sata, a najbolje preko noći.
3/
6
Foto: iStock • 300 g krem sira • 75 g šalice kiselog vrhnja • 7 velikih žlica smeđeg šećera • 3 velike žlice kakao praha • 3 jušne žlice maslaca • 2 žličice ekstrakta vanilije • prstohvat soli • 100 g čokolade, rastopljene i malo ohlađene • 250 g Graham krekera • 125 g maslaca • krupna morska sol U zdjeli mikserom izmješajte krem sir, kiselo vrhnje, smeđi šećer, kako u prahu, maslac, vaniliju i sol. Miksajte oko 5 minuta. Smanjite brzinu miksera i dodajte otopljenu čokoladu. Miksajte dok se svi sastojci ne sjedine. Smjesu izlijte na podlogu od Graham krekera i rastopljenog maslaca. Po kolaču pospite kako prah i par zrnaca krupne soli. Stavite u hladnjak na 30 minuta, a zatim je spreman za posluživanje! Nikad brži cheesecake!
4/
6
Foto: iStock Podloga: • 250 g Digestive keksa • 75 g omekšalog maslaca Krema: • 400 g Nutelle sobne temperature • 100 g nasjeckanih pečenih lješnjaka • 500 g svježeg krem sira • 60 g šećera u prahu Kekse sameljite i u njih dodajte rastopljeni maslac. Podlogu stavite u kalup za torte i utisnite rukom. Za kremu pomješajte lješnjake, Nutellu, krem sir i šećer u prahu. Dobro sve izmiksajte. Stavite na podlogu, zagladite, pospite lješnjacima i ostavite u hladnjaku par sati.
5/
6
Foto: iStock Podloga: • 250 g digestive keksa • 125 g maslaca Za kremu: • 500 g krem sira • 125 g šećera • 70 g vode • 30 g soka od limuna • 300 g slatkog vrhnja • 75 g kandirani đumbir Za žele: • 1,5 kg grejpa • 150 g soka od grejpa • 75 g vode • 75 g šećera • 5 g želatine Kekse samljeti, a maslac otopiti. Pomiješati otopljeni maslac sa samljevenim keksima i utisnuti u dno kalupa promjera 22 cm. Ispeći 10 minuta na 170°C. Izvaditi iz pećnice i ostaviti da se podloga ohladi. Za kremu: Krem sir pjenasto izraditi. U lonac staviti vodu, sok limuna i šećer i kuhati dok ne uzavre. Skinuti s vatre i umiješati prethodno namočenu želatinu. Ostaviti da se malo prohladi. Postupno umiješati smjesu vode, soka i želatine u izrađeni krem sir. Kada smjesa postane jednolična, u nju umiješati lagano tučeno slatko vrhnje i 75 g kandiranog đumbira. Odmah sve izliti preko ohlađene podloge i staviti na hladno da se stisne. 1,5 kg grejpa filetirati (izrezati kriške bez kožica) i složiti preko stisnute kreme. Sok, vodu i šećer zagrijati do vrenja, maknuti s vatre i umiješati prethodno namočenu želatinu. Ohladiti na ledenoj kupki i izliti preko voća. Ostaviti da se stisne.
6/
6
Foto: Marko Miščević/EPH Za podlogu ili bazu: • 50 g integralnog keksa • 25 g maslaca Za kremu: • 100 g grčkog jogurta • 50 g svježeg krem sira • 75 g slatkog vrhnja • 1 žlica šećera u prahu Za preljev: • 250 g malina • 1 žlica šećera • 1 žlica svježe cijeđenog soka limuna • šaka pistacija Keks sameljite i pomiješajte s rastopljenim maslacem. Smjesu rasporedite u 3 zdjelice ili čaše, zbijte pomoću oblog dijela žlice te ostavite u hladnjaku dok pripremate ostatak kolača. Slatko vrhnje istucite sa šećerom u prahu dok ne postane čvrsto, jogurt izmiješajte sa svježim sirom i dodajte u tučeno vrhnje. Sve sastojke nježno miješajte dok se ne sjedine. Kremu dodajte na pripremljenu podlogu od keksa i ponovno sve vratite u hladnjak na najmanje sat vremena. U međuvremenu svježe maline stavite u lončić, dodajte šećer i limunov sok te kuhajte na laganoj vatri oko deset minuta uz neprestano miješanje. Smjesu ostavite da se ohladi i potom je dodajte na prethodnu kremu. Vratite u hladnjak do posluživanja. Na vrh stavite sitno sjeckane pistacije.
Pročitajte cijeli članak:
Podijeli
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....
×
27. prosinac 2025 11:41
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....